Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

10 tipů na výlet v Moravskoslezském kraji

Moravskoslezský kraj ležící na pomezí tří států – České republiky, Slovenska a Polska, již dávno není jen velkou průmyslovou oblastí. Nabízí také četné kulturní, přírodní a historické zajímavosti, díky kterým jej čím dál více vyhledávají turisté. Moravskoslezský kraj je ideální pro víkendové pobyty i pro delší dovolenou.

Každý, kdo chce aktivně trávit svůj volný čas, si v Moravskoslezském kraji přijde na své. Ten totiž nabízí pro každého něco – pestré možnosti turistiky a cyklistiky, poznávání památek i zajímavé historie tohoto regionu. Po stranách je ohraničen horskými hřebeny Beskyd a Jeseníků a na svém území má také několik chráněných krajinných oblastí. Milovníci přírody zde tak rozhodně nepřijdou zkrátka. Poslední dobou láká Moravskoslezský kraj také na řadu technických památek, které byly konečně po mnoha letech otevřeny i pro veřejnost.

Radhošť a Pustevny

Radhošť tvořící západní okraj hřebene Moravskoslezských Beskyd je nejen nepřehlédnutelnou krajinnou dominantou, ale rovněž i významným poutním místem, s nímž je spojena celá řada pověstí. Dostanete se na něj z Pusteven, což je známé lyžařské a turistické středisko v sedle Beskyd. Radhošť měří 1129 metrů a na jeho svazích se na téměř 150 hektarech rozkládá národní přírodní rezervace. Většina návštěvníků míří k této bájemi a legendami opředené hoře, aby si užila krásné přírody a zároveň se i poučila o historii a pokochala se krásnými stavbami. Jakmile se z Trojanovic dostanete pěšky nebo lanovkou na Pustevny, ohromí vás tam jedinečné dřevěné stavby architekta Dušana Jurkoviče. Poté můžete pokračovat po hřebeni směrem na Radhošť, přičemž budete míjet sochu pohanského boha Radegasta. Na samotném vrcholu hory pak na vás čeká Kaple sv. Cyrila a Metoděje se sousoším obou věrozvěstů, kříž a televizní vysílač. 

Štramberk

Město Štramberk se proslavilo svou nepřehlédnutelnou dominantou, kterou je zřícenina hradu Stallenberg, který byl postaven ve 13. století a patří k němu s typická válcovitá věž zvaná Trúba. Hrad byl v 16. století opuštěn a ponechán svému osudu, do dnešních dní se tak z něj podařilo dochovat jen pozůstatky opevnění a právě gotickou věž. Pokud se rozhodnete vystoupat na její vrchol, budete odměněni výhledem do širého okolí. Městečko Štramberk toho však svým návštěvníkům nabízí mnohem více. Najdete v něm městskou památkovou rezervaci s okouzlující valašskou architekturou. Historické jádro města je často pro svou krásu a jedinečnost nazýváno Moravským Betlémem. Na štramberském náměstí stojí za to navštívit Muzeum Novojičínska a Muzeum Zdeňka Buriana. Na severním svahu hory Kotouč je pak přístupná světoznámá jeskyně Šipka, která se proslavila nálezem spodní čelisti neandrtálského dítěte, tzv. Šipecké čelisti. Štramberk je také neodmyslitelně spjat s místní tradiční perníkovou pochoutkou, kterou jsou Štramberské uši a které byste určitě neměli zapomenout ochutnat.

město Štramberk
Foto: město Štramberk, www.stramberk.cz

Muzeum Tatra v Kopřivnici

Milovníci aut by neměli vynechat prohlídku jedinečného technického muzea Tatra v Kopřivnici. K vidění je v něm na šedesát osobních a nákladních automobilů pocházejících z nejrůznějších období. Dokumentuje historický vývoj prvních dopravních prostředků, jež se konstruovaly za dob Rakouska – Uherska a sleduje jejich následný vývoj a modernizaci. V muzeu je zachycena více než sto let trvající historie automobilky Tatra, jež začala vyrábět vozy v roce 1897.

Jednotlivé modely aut doplňují motory, podvozky, designérské návrhy, modely, k vidění jsou zde i trofeje ze sportovních klání, dobové fotografie či různé rarity. 
www.tatramuseum.cz

Zámek v Hradci nad Moravicí

Jedním z oblíbených turistických cílů Opavska a také vyhledávaným kulturně – společenským centrem je státní zámek v Hradci nad Moravicí, který byl v roce 2002 prohlášen za národní kulturní památku. V areálu zámku stojí hned tři historické objekty – Bílý zámek, jež nabízí dva prohlídkové okruhy, Červený zámek a Bílá věž. Během prohlídky mohou návštěvníci vidět hostinské apartmá, rodovou erbovní síň, zámeckou kapli, zámeckou galerii, společenské salóny a další. Celý areál zámku je vkusně zasazen do rozlehlého parku, který je se svými 136 hektary největším v Moravskoslezském kraji. Není nijak ohraničen, ale naopak otevřen do volné krajiny. Prochází jím výletní trasa nazývaná Lovecká stezka Lichnovských. Z nejvyššího místa, tzv. Bezručovy vyhlídky, je možné dohlédnout až na Jeseníky. 
www.zamek-hradec.cz

Dolní Vítkovice

Jako „Ostravské Hradčany“ bývá nazýván areál Dolní oblasti Vítkovice. Tyto průmyslové stavby z 1. poloviny 19. století byly v roce 2002 prohlášeny za národní kulturní památku a pro svou jedinečnost kandidují také o zápis na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Bývalý průmyslový areál Dolní oblasti Vítkovic je v České republice naprosto unikátní, je technicky i technologicky dokonalý, protože jednotlivé stavby v něm dokázaly uskutečnit celý technologický proces výroby železa – od těžby uhlí, přes jeho koksování až k výslednému produktu. Areál byl v provozu od roku 1830 nepřetržitě až do roku 1998. V současnosti je celý areál Dolních Vítkovic přístupný veřejnosti a funguje jakožto tzv. industriální skanzen. V posledních letech začal být využíván také pro konání nejrůznějších kulturních akcí a koncertů. Stal se také dějištěm velkého letního hudebního festivalu Colours of Ostrava. 

Dolní oblast Vítkovice
Foto: Boris Renner, www.dolnioblastvitkovice.cz

Hukvaldy

Uprostřed lesů na Frýdeckomístecku je ukryta zřícenina hradu Hukvaldy, který byl vybudován v polovině 13. století německými hrabata z Hückeswagenu. Díky své poloze na vrcholku kopce pravděpodobně nebyl nikdy dobyt. V roce 1762 jej však zasáhl rozlehlý požár a hrad už poté nebyl nikdy obnoven. Nejzachovalejší částí Hukvald je kaple sv. Ondřeje, která se ještě v 19. století dočkala obnovy a je neustále udržována. V současnosti je hrad Hukvaldy jedním z největších a nejnavštěvovanějších hradů na Moravě. Tyčí se na kopci nad stejnojmennou obcí a je obklopen oborou plnou daňků a muflonů.  V oboře se nachází známá socha lišky Bystroušky. V tomto kraji totiž Leoš Janáček napsal hudbu k této své slavné opeře. Rozsáhlé hradní opevnění je viditelné již z dálky a naskýtá se z něj nádherný výhled do okolí. Při dobré viditelnosti jsou vidět nejen hřebeny Beskyd, ale také města Kopřivnice, Příbor a přes obec Fryčovice je možno dohlédnout až k Ostravě. Během sezóny jsou Hukvaldy dějištěm mnoha kulturních akcí

Praděd

Do výšky 1492 metrů nad mořem se tyčí majestátní vrchol Pradědu, který je velmi atraktivním a turisticky hojně navštěvovaným cílem v Moravskoslezském kraji. Nejvyšší hora Hrubého Jeseníku a také nejvyšší hora Moravy poskytuje ideální podmínky jak pro letní, tak i zimní turistiku a sporty. V letech 1970 až 1980 byla na jejím vrcholku vybudována víceúčelová telekomunikační věž měřící více než 160 metrů. Kromě ní stojí na vrcholu ještě restaurace a rozhledna. Za hezkého počasí je možné z Pradědu dohlédnout jak na Krkonoše, tak i na slovenské Vysoké Tatry. Horní plošina telekomunikační věže je nejvyšším bodem (i když uměle vytvořeným) v celé České republice. Na Pradědu panuje jedno z nejdrsnějších podnebí v zemi, průměrná roční teplota se pohybuje okolo jednoho stupně Celsia. 

Úzkokolejná dráha Osoblaha 

V dobách Rakouska – Uherska byla vystavěna unikátní úzkokolejná dráha na Osoblažsku. Do provozu byla uvedena roku 1898 a dodnes spojuje obec Osoblaha s 20 km vzdálenou Třemešnou ve Slezsku. Osoblažská úzkokolejka je technickou památkou, trať má 8 mostů, 102 oblouků a rozchod kolejí je 760 mm. Vlak projíždí celkem devíti zastávkami a jeho nejvyšší povolená rychlost je 40 km/h. Úzkokolejná dráha Osoblaha je v současnosti nejstarší a také jediná úzkokolejka v Českém Slezsku, která je stále v provozu. Od roku 2004 na ní jezdí parní historický vlak provozovaný společností Slezské zemské dráhy.

úzkokolejka Osoblaha
Foto: Pavel Schreier, www.osoblazsko.com

Lysá hora

Nejnavštěvovanějším a také nejvyšším vrcholem Moravskoslezských Beskyd je Lysá hora zvedající se do výšky 1324 metrů nad mořem. Její masív je tvořen čtyřmi mohutnými hřbety a korunována je televizním vysílačem. Lysá hora je oblíbeným výletním cílem pěších turistů, cyklistů, v zimě běžkařů i snowboardistů. Vede na ni množství značených turistických tras z oblíbených rekreačních obcí, jako jsou Ostravice, Krásná, Malenovice či Staré Hamry. Při cestě na vrchol je možné se zastavit u podzemních pseudokrasových jeskyní známých pod názvem Ondrášovy díry a také u skautského pomníku na Ivančeně. Na vrcholu je kromě telekomunikační věže také meteorologická stanice, občerstvení a nově se staví Bezručova chata, která bude poskytovat jak ubytování, tak i stravování.

výhled na Lysou Horu
Foto: výhled na Lysou horu

Čantoryje 

V malebném prostředí Beskyd se nedaleko obce Nýdek na vrcholu Velká Čantoryje (994 m) nachází stejnojmenná ocelová rozhledna. Byla vystavěna v roce 2002 přímo na hranici České republiky a Polska. Rozhledna sahá do výšky 1016 metrů nad mořem a poskytuje jedinečné výhledy do tří států – Česka, Slovenska a Polska. Za dobrého počasí je vidět na Lysou horu, slovenskou Malou a Velkou Fatru a také na velkou část beskydských vrcholů na polské straně. Kdo by se chtěl dostat až na vyhlídkové místo rozhledny, musí zdolat celkem 118 schodů. Na české i polské straně hory Velká Čantoryje, která je opředena řadou mýtů a legend, vede 10 km dlouhá naučná stezka nazvaná Rytířská stezka. Na celkem sedmi zastaveních se turisté dozvědí zajímavosti o životě dávných obyvatel těchto lesů. 
www.cantoryje.cz

- jap -

Další články z České republiky: 
Z Gruně na Bílý Kříž – pohodová procházka Beskydami
Klatovy – město karafiátů
Houbaření v Beskydech
Na hradě Velhartice ožívá historie
Dolní oblast Vítkovice

Článek byl zobrazen 26 855 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA