Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Maiselova synagoga patří k nejkrásnějším židovským stavbám v Praze

Jednou z nejkrásnějších židovských staveb v Praze je Maiselova synagoga, kterou najdeme v Maiselově ulici na Josefově. Byla vystavěna na konci 16. století a je pojmenována po svém zakladateli, primasi Židovského města, Mordechai Maiselovi, který se kromě ní zasloužil ještě o výstavbu dalších židovských památek, které dodnes zdobí tuto část Prahy.

Dílo bohatého Žida

Mordechai ben Šemuel Maisel (1528 – 1601) byl velice zámožný občan pražské židovské obce, který se zasloužil o její rozkvět. Působil jako dvorní Žid na dvoře císaře Rudolfa II., což byl velmi významný a čestný post. Maisel se rozhodl renesančně přestavět tehdejší židovské ghetto a součástí této přestavby byla i výstavba nemocnice a několika významných památek, jako je Židovská radnice, Vysoká synagoga a Maiselova synagoga, která patří ke skvostům tehdejšího stavitelství. Nechal také vydláždit hlavní ulici v tehdejším Židovském městě. Veškeré rozsáhlé přestavby i výstavbu nových budov sám financoval. Za 200 kop českých grošů zakoupil prázdný pozemek, na němž dnes Maiselova synagoga stojí.

Maiselova synagoga

Renesanční Maiselova synagoga byla vystavěna v letech 1590 – 1592. Jejím autorem byl architekt Juda Coref (Goldsmied) de Herz. Vedoucím stavby a hlavním dozorcem byl Josef Wahl. Vzhled synagogy byl na svou dobu dosti neobvyklý, šlo totiž o trojlodní renesanční budovu s gotickými prvky. Stavbu, která byla nejen neobyčejně krásná, ale také nezvykle prostorná, podepíralo dvacet silných pilířů. Mordechai Maisel tuto synagogu využíval k soukromým účelům, sloužila tak pouze jemu a jeho rodině. Tento zámožný Žid věnoval do sbírky synagogy také množství vzácných rituálních předmětů.

Booking.com

Přestavby a rekonstrukce

O necelé století později, v roce 1689, postihl Maiselovu synagogu rozsáhlý požár, který ji značně poničil. Propadla se klenba střechy a narušeno bylo i obvodové zdivo. Netrvalo však dlouho a byla zahájena její kompletní rekonstrukce, při níž však synagoga dostala barokní vzhled. Během této přestavby musela být synagoga téměř o polovinu zkrácena, získala tak menší půdorys a byla usazena pouze na 14 z původních 20 pilířů. Hlavní loď však byla obnovena podle původního vzoru, zůstala klenutá s valenou klenbou.

V průběhu dalších let byla Maiselova synagoga ještě několikrát přestavována a rekonstruována. Další přestavba přišla v letech 1862 – 1864, nejvýrazněji však synagoga změnila svou podobu na přelomu 19. a 20. století v rámci asanace židovské čtvrti. Tehdy získala gotické prvky a celý její interiér byl novogoticky vyzdoben. Všechny detaily, včetně Aron ha kodeše, jsou tak provedeny v neogotickém stylu. Gotizující přestavba probíhala podle projektu prof. A. Grotta v letech 1893 - 1905. Z původní renesanční stavby se tak dodnes podařilo dochovat jen trojlodní půdorys hlavní lodi s patrovými ženskými galeriemi.

Skladiště konfiskovaného majetku

Za první republiky se Maiselova synagoga stala centrem reformovaných Židů, byly zde mimo jiné instalovány i varhany. Během druhé světové války byla využívána jako skladiště věcí, které byly zabaveny židovským rodinám. Nacistům se do ní podařilo nashromáždit okolo 6 tisíc uměleckých a dalších ceněných předmětů, které byly nakradeny ve sto třiapadesáti synagogách Čech a Moravy. Němci zde tyto předměty shromažďovali proto, aby v synagoze později zřídili protižidovské muzeum. Celá tato ohromná sbírka naštěstí zůstala zachována a roku 1950 byla svěřena do rukou Státního židovského muzea. Muzeum později v Maiselově synagoze vytvořilo stálou expozici nazvanou Stříbro českých synagog. V 60. letech 20. století prošel vnitřek synagogy kompletní renovací a v 90. letech se pak stavba dočkala generální opravy.

Synagoga dnes

Maiselova synagoga je v současnosti jedním z hlavních výstavních prostor Židovského muzea v Praze a slouží také jako jeho depozitář. Návštěvníci mají možnost si prohlédnout expozici pojednávající o dějinách Židů v Čechách a na Moravě od 10. do 18. století. Prostřednictvím výstav je možné se dozvědět zajímavé informace o počátcích osidlování Židů na našem území. Zaznamenány jsou zde také významné historické mezníky související s šířením judaismu. Dále jsou v Maiselově synagoze k vidění cenné předměty, listiny a dokumenty. Návštěvník se může dozvědět také zajímavé informace o zakladateli synagogy Mordechai Maiselovi. Bohoslužby se v Maiselově synagoze již nekonají.

- jap -

Další články z Prahy:
Kostel Panny Marie Vítězné ukrývá sošku Pražského Jezulátka
Klausová synagoga – největší židovský svatostánek
Židovská Praha - Josefov
Staroměstská mostecká věž - Parléřova chlouba
Malostranské mostecké věže – strážkyně Prahy

Článek byl zobrazen 25 680 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA