Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Horažďovice prosluly chovem perlorodek

Město Horažďovice hrálo ve středověkých Čechách významnou úlohu. Předchůdcem dřívějšího hradu a nynějšího zámku Horažďovice byla gotická tvrz postavená Bavory. Renesanční, barokně upravený zámek byl několikrát přestavěn z původní tvrze ze 13. století a pozdějšího městského gotického hradu.

Původní horažďovický hrad byl s nejvyšší pravděpodobností zbudován společně s opevněním města někdy kolem roku 1279. První skutečná zmínka o něm se datuje až z roku 1467, kdy Horažďovice náležely Rackovi z Kočova.

Horažďovice byly v minulosti městem mocného rodu Bavorů ze Strakonic a posléze pánů z Hradce, Švihovských z Rýzmberka a pánů ze Šternberka. Malý horažďovický zámek nestačil, a proto ho postupně tito majitelé rozšířili a přestavěli na renesanční zámek. Za majitelů Švihovských a Šternberků nabyl původně malý hrádek rozsáhlou přestavbou podobu renesančního rozlehlého sídla.

Šternberkové byli posledními vlastníky zámku, kteří do jeho vzhledu zasáhli zásadním způsobem. V letech 1681 – 1692 ho Václav Vojtěch ze Šternberka nechal podle projektu vlašského stavitele Salominiho přestavět v barokním slohu. Po roce 1708 se pak majitelé horažďovického panství střídali až do roku 1834, kdy zámek zakoupil kníže Rudolf Kinský. Kinským pak Horažďovice zůstaly v majetku až do roku 1945.

Zámek s hranolovou věží je tvořen patrovými budovami s renesančními arkádami, které obklopují zámecké nádvoří s kašnou. Vlastní zámek je čtyřkřídlá budova, do níž se vchází od jihu průjezdem s barokním portálem. Kdysi pozdně gotická čtverhranná věž se vypíná v severozápadním nároží zámku. V severozápadním sousedství zámku stojí šestiboký raně barokní gloriet z konce 17. století. Gloriet je malá otevřená zahradní stavba, obvykle stojící na vyhlídkovém místě.

Prohlídkovou trasu tvoří zámecké prostory, městské muzeum, sezónní výstavy a nově otevřená interaktivní rukodělná dílna s názvem „Návrat k tradicím“. V ní si mohou zájemci z řad návštěvníků vyzkoušet stará řemesla z Pošumaví. Ve stálé zámecké expozici si mohou návštěvníci prohlédnout bohatou freskovou výzdobu velkého sálu s motivy bitvy pod Vyšehradem, tureckých válek a válek o rakouské dědictví z období vlády Marie Terezie.

V zámecké kapli sv. Kříže z doby kolem roku 1680 mohou příznivci umění obdivovat freskovou a obrazovou výzdobu spolu s oltářem ze 17. století. Nástropní freska z roku 1712 zobrazuje Povýšení svatého Kříže. V zámecké věži je umístěna galerie, která je zaměřena především na díla zobrazující Horažďovice a blízké okolí. V areálu zámku je již řadu let tradičně pořádán hudební festival Zámecké hudební létu.

V areálu zámku se nachází městské muzeum, které nabízí milovníkům historie pravěké a středověké archeologické nálezy. Součástí výstavní expozice je také zajímavý soubor dokladů o působení cechů ve městě a pozoruhodné ukázky středověkého umění a zbraní z období husitských válek. Je zde také připomenut život židovské komunity. Dále se muzejní expozice věnují životu ve městě v 19. století včetně slavných rodáků, a v neposlední řadě chovu perlorodek v Otavě.

Ve středověku totiž prosluly Horažďovice chovem otavských perlorodek. První zmínky o chovu perlorodek pocházejí z roku 1594, kdy pánové Jan a Karel Rummerskirchové nechali dovézt z Holandska násadu přibližně 10 tisíc kusů perlorodek a založili v Horažďovicích jejich umělý chov, který se tu udržel až do poloviny 20. století. Perlorodky v mlýnském náhonu už jsou minulostí, ale řeka plyne dál a svou krásu neztrácí. Celý areál nabízí kromě muzea řadu dalších využití a díky odhalené podzemní chodbě i tajemství, lákající především v létě nejen národ vodáků.

Zámek Horažďovice je situovaný v severozápadní části města. Dostupný je od náměstí prostorem bývalého předzámčí, kde do dnešních dnů stojí několik z původních hospodářských budov zahrnující například i pivovar. Dnes už vlastně zaniklé zámecké zahrady se rozprostíraly jednak v bývalém parkánu městského opevnění, jednak na rozlehlé ploše severozápadně od zámku.

Návštěvnické informace
Ve městě jsou dvě vlaková nádraží – Horažďovice jsou blíže centru, Horažďovice-předměstí na okraji města (vlaková trať Klatovy – Sušice). Autem se do Horažďovic dostanete ze Strakonic směr Sušice.

-ar-

Přechozí články z České republiky:
Královský hrad Bezděz byl i klášterem
Rajský lázeňský život v Luhačovicích
Olomoucký sloup Nejsvětější trojice
Telč – městská perla
Mramorový hrad Pernštejn nebyl nikdy dobyt

Článek byl zobrazen 7 871 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA