Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Palác Kinských - rokoková chlouba Prahy

Jednou z ozdob Staroměstského náměstí je i nádherný rokokový Palác Kinských, v němž jsou dnes k vidění sbírky tří významných institucí - Národní galerie, Národního muzea a Karlovy univerzity. Růžovo-bílá štuková fasáda paláce dodává šmrnc již tak okouzlujícímu náměstí, které patří mezi nejnavštěvovanější místa Prahy.

Palác Kinských, který je dnes národní kulturní památkou, byl postaven v letech 1755 – 1765 pro hraběte Jana Arnošta Golze (Golče). Ten si přál rokokový palác se dvěma balkóny, dvěma vchody a balustrádou v prvním patře. O tom, kdo je však autorem této honosné stavby se vedou spory. Někde se udává, že byl autorem projektu slavný barokní stavitel Anselm Lurag, jinde je jako autor uveden český architekt a stavitel Kilián Ignác Dientzenhofer. O bohatou štukovou výzdobu se zasloužil italský štukatér Santino Bussi. Palác vznikl na místě, kde původně stávaly dva staré domy - Dům U staré měny a Dům U Stolice královské (Muglicerovský).

palác Kinských

Přestavby a proměny

Po smrti hraběte Golze v roce 1768 odkoupil palác František Oldřich hrabě Kinský a v majetku tohoto rodu zůstal Palác Kinských až do roku 1945. V době vlastnictví rodu Kinských prošly interiéry paláce klasicistní proměnou, palác byl rozšířen o druhý dvůr, který je sevřen mezi empírovými křídly, jejichž autorem je J. O. Kranner. Roku 1836, kdy byl majitelem paláce Rudolf kníže Kinský, byla zahájena komplexní přestavba této rezidence pod vedením stavitele Jindřicha Kocha. K paláci byl tehdy přistavěn dům U Pechanů a jeho interiéry dostaly nádech empírového klasicismu.

Booking.com

Současný vzhled

Palác Kinských stojí na východní straně Staroměstského náměstí v blízkosti pomníku Jana Husa, v sousedství Domu U kamenného zvonu. Se sousedními budovami však nestojí v jedné řadě, protože se jeho architekt snažil zachovat přesnou polohu, na které stála dvojice původních hotelů. Průčelí paláce je rozděleno dvěma rizality (předsunutými částmi průčelí stavby), které jsou završeny trojúhelníkovými štíty. Na každém z nich jsou 3 sochy a na spojnici mezi nimi se nachází další 4 sochy. Tyto sochy, které jsou dílem sochaře Ignáce Františka Platzera, mají znázorňovat antické bohy a alegorie Živlů. Originály sochy byly za druhé světové války v roce 1945 poškozeny a tak byly roku 1956 nahrazeny kopiemi. Autorem štukových výplní štítů je slavný italský štukatér Santino Bussi. Od něj pocházejí také reliéfy Madona s dítětem a sv. Jan Nepomucký nad okny. Palác je přístupný dvěma souměrně umístěnými monumentálními vchody, které jsou lemovány kamennými sloupy. V prvním patře je spojuje úzký balkón.

palác Kinských

Svědek významných událostí

Palác Kinských není jen architektonicky ceněnou stavbou, ale rovněž byl v minulosti svědkem několika významných událostí. V roce 1843 se v něm narodila například hraběnka Kinská, zvaná Bertha von Suttner. Někdejší sekretářka Alfreda Nobela se roku 1905 stala první nositelkou Nobelovy ceny míru. Po mnoho let sloužil palác také jako německá škola, kterou v letech 1893 – 1901 navštěvoval i Franz Kafka. Jeho otec Hermann Kafka měl v přízemí paláce Kinských od roku 1912 až do své smrti v roce 1931 malou galanterii. Dnes se na místě tohoto prodejního stánku nachází na zdi pamětní deska.

V roce 1929 působilo v Paláci Kinských Polské velvyslanectví. Do povědomí lidí se však stavba dostala především roku 1948, kdy sehrála významnou roli v komunistické propagandě. Klement Gottwald z jednoho z palácových balkónů pronesl svůj slavný projev začínající slovy „Právě jsem se vrátil z Hradu…“ a vyhlásil tak začátek éry komunismu. Ze stejného místa pak o 42 let později prezident Václav Havel prohlásil, že se komunismus již nikdy nevrátí.

To nejlepší ze sbírek

V roce 1992 byl Palác Kinských společně se Staroměstským náměstím prohlášen za národní kulturní památku. V letech 1995 až 2000 prošel palác rozsáhlou rekonstrukcí, při níž byla opravena knihovna Kinských, byly zpřístupněny přísně chráněné románské a gotické sklepy. V prostorách paláce bylo po rekonstrukci otevřeno Kafkovo knihkupectví a vzniklo zde rovněž informační centrum Národní galerie v Praze, která zde má od roku 1949 umístěnu svou sbírku grafik. V předním traktu je vyhrazen prostor pro výstavní činnost. V zadním traktu paláce se pak nachází kanceláře, kavárna a muzejní obchod patřící rovněž Národní galerii.

Dnes jsou ve dvaceti sálech Paláce Kinských vystaveny ty nejlepší sbírky tří významných institucí - Národní galerie, Národního muzea a Karlovy univerzity. Palác Kinských tak představuje nejvýznamnější výstavní prostor v České republice. Ve staré knihovně je k vidění například stálá expozice české krajinomalby 19. století ze sbírek Národní galerie. Velmi zajímavá je také sbírka Umění Asie a Umění starověku. Na své si zde přijdou milovníci starého Egypta, antického Řecka, Mezopotámie, ale také starého čínského a japonského umění.

Další pražské památky a zajímavosti

Jeruzalémská synagogaJosefovKlausová synagogaKostel Panny Marie VítěznéKostel Sv. MikulášeLoretaMaiselova synagogaMalostranské mostecké věžeOlšanské hřbitovyPetřínská rozhlednaPrašná bránaStaronová synagogaStaroměstská mostecká v잊panělská synagogaVyšehradZlatá uličkaŽidovské hřbitovy

- jap -

Článek byl zobrazen 13 838 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA