Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Lednicko-valtický areál - za romantikou na jih Moravy

Lednicko-valtický areál byl na Seznam světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO připsán v roce 1996. Toto území na jižní Moravě je jedinečným spojením kultury, architektury, historie a přírody. Ačkoliv jde vlastně o umělou krajinu vzniklou v průběhu několika staletí, tvoří neuvěřitelně harmonický celek.

Lednické panství patřilo od roku 1249 po dlouhých téměř 700 let rodu Liechtensteinů, a právě díky jejich prozíravé činnosti byl postupně vytvořen Lednicko-valtický areál, jak jej známe dnes. Na jeho vzniku se často podíleli věhlasní architekti své doby. Tvoří jej zámecké a sídelní budovy, drobné stavby v romantickém duchu, zahradní domky, altány, ale i rybníky a lesy.

Dá se říci, že základem areálu je lednický zámek, patřící mezi nejkrásnější v České republice. Původní renesanční zámek ze 16. století byl koncem 17. století barokně upraven dle architektů Jana Bernarda Fischera z Erlachu a Domenica Martinelliho z Itálie. V polovině 19. století pak prošel zásadní rekonstrukcí a byl přestavěn do slohu, připomínajícího anglickou tudorovskou novogotiku s hojným zdobením. Velkou pozornost budí také interiéry s bohatě vyřezávanými kazetovými stropy a obložením stěn, mramorovými krby a historickým nábytkem. Jednou ze zajímavostí je točité schodiště s 36 stupni, vyřezané ze dřeva bez použití hřebíků či jiných kovových dílů.

Rovněž exteriéry jsou velkolepé a zahrnují mimo jiné velký skleník z let 1834 až 1835 s tropickými rostlinami a francouzskou zahradu. V rozlehlém parku pak jsou v různých vzdálenostech od zámku další stavby. Asi nejznámější je štíhlý, 60 metrů vysoký minaret se třemi vyhlídkovými ochozy, na jehož vrchol vede 302 schodů. Byl postaven v letech 1797 až 1802 a jde o nejstarší dochovanou rozhlednu na našem území. Kníže Alois Liechtenstein chtěl prý původně postavit kostel, ale protože mu obec na stavbu nedala pozemek, jako výraz odporu nechal vybudovat minaret. Na jeho výzdobě se zřejmě podíleli také arabští umělci. Minaret je nejvyšší stavbou svého druhu v neislámské zemi.

Další zajímavou stavbou je tzv. Janův hrad, či též zkráceně Janohrad. Vypadá jako romantická zřícenina starého gotického hradu, avšak jde o napodobeninu z let 1801 až 1808. Umělá zřícenina má ale i své funkční vnitřní prostory. Ve své době totiž sloužila jako lovecký zámeček.

V areálu je ovšem další stavba, která se skutečně nazývá loveckým zámečkem. Byla to vlastně hájovna a vznikla ve zhruba stejném období jako Janův hrad (1805-1806).

Dalšími drobnými stavbami, převážně v romantickém duchu, jsou zámeček Belveder, Rybniční zámeček, Apollónův chrám, Dianin chrám čili Rendezvous napodobující římský vítězný oblouk, Nový dvůr, Tři grácie, kaple sv. Huberta, tzv. Kolonáda, obelisk aj.

V parku samozřejmě také roste mnoho dřevin, mnohdy exotických a velmi vzácných. Doplněn je několika rybníky.

- mih -

Článek byl zobrazen 6 004 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA