Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Zámek Kratochvíle

Zámek Kratochvíle se nachází asi 3 km od Netolic, 28 kilometrů severozápadně od Českých Budějovic a 25 kilometrů od zámku Hluboká. Vystavěli jej Rožmberkové jako své nové sídlo nedaleko hradu Helfenburk, který po dokončení Kratochvíle již nadobro opustili. Zámek Kratochvíle je stavba, která nemá v Čechách druhé poloviny 16. století obdoby. Je výrazem okázalé velkorysosti předního velmože království Viléma z Rožmberka.

První písemné zmínky o předchůdci dnešní Kratochvíle - tvrzi a hospodářském dvoře Leptáči pocházejí z roku 1401, kdy byl majitelem tohoto zboží netolický občan Mikuláš Kugl. Na místě dnešního zámku stával původně hospodářský dvůr nazývaný Leptáč, který v roce 1569 věnoval Vilém z Rožmberka známému budovateli jihočeských rybníků Jakubovi Krčínovi z Jelčan.

Přestavbou Leptáče pověřil Vilém již osvědčeného rožmberského stavitele Baltazara Maggi z Arogna. Stavba renesančního letohrádku, která je obklopena vodním příkopem, byla započata roku 1583. Dále se stávají majiteli Kratochvíle Rudolf II. (roku 1601), později Eggenbergové a Schwarzenbergové.

Roku 1592 Vilém z Rožmberka zemřel a českokrumlovské panství, jehož součástí byla i Kratochvíle, zdědil poslední vladař domu Rožmberského Petr Vok. Ten dal příkaz dokončit zahradu mezi vilou a tvrzí Leptáč. Za jeho vlády byly v oboře chováni hřebci, ale také velbloudi. Stavební práce na Kratochvíli pokračovaly až do roku 1595.

Zámek typu italské předměstské vily byl obklopen vodním příkopem a  uzavřen obdélnou ohradní zdí se vstupním traktem, prostoupenou izolovanými domky  a zámeckou kaplí. Bohatá malířská a štuková výzdoba interiérů vychází z loveckých motivů a výjevů z římských dějin. Zámek Kratochvíle je jednou z našich nejkrásnějších renesančních staveb, která je usazena v malebné krajině mezi lesy, pastvinami a rybníky. Ve své konečné podobě představuje jeden z klenotů stavitelského a dekoračního umění doby renesance.

Prohlídková trasa zámku Kratochvíle je zaměřena na prezentaci cenných renesančních interiérů z doby dokončení výstavby celého zámeckého areálu. Velká pozornost je věnována renesanční architektuře, manýristické malířské výzdobě areálu a figurální štukové výzdobě. Hlavním tématem trasy je prezentace zařízení interiérů odpovídající době působení posledních Rožmberků – Viléma z Rožmberka a Petra Voka – tedy konce 16. a začátku 17. století.

V nedávné době byla restaurována zámecká kaple Panny Marie, která se stala součástí prohlídkové trasy. V kapli jsou návštěvníci seznámeni s historií objektu a pokračují zahradou do vily, kde po krátkém úvodu o vzniku animovaného filmu mají možnost seznamovat se samostatně s vystavenými exponáty. V prostorách zámku je trvale umístěna expozice českého loutkového a animovaného filmu s díly Jiřího Trnky, Karla Zemana, Hermíny Týrlové a dalších.

Návštěvní doba
duben: sobota, neděle, svátky 900 - 1600
květen: denně kromě pondělí 900 - 1615
červen - srpen: denně kromě pondělí 900 - 1715
září: denně kromě pondělí 900 - 1615
říjen: sobota, neděle, svátky 900 - 1600
Jindy pouze po předchozí dohodě.

Vstupné: http://www.zamek-kratochvile.eu/vstupne/

Další informace najdete na http://www.zamek-kratochvile.eu/

 

Článek byl zobrazen 1 287 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA