Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Zámek Frýdek-Místek

Na severní Moravě v předhůří Moravskoslezských Beskyd leží město Frýdek-Místek, které dělí na dvě poloviny řeka Ostravice. Pravý břeh Ostravice patří Frýdku a nad ním stojí na strmém kopci frýdecký zámek. Frýdecký zámek (hrad)  je původní slezská pohraniční pevnost, která byla vystavěna na místech starší tvrze v polovině 14. století na popud těšínských knížat Piastovců.

Nad řekou se dříve čnil gotický zeměpanský hrad z první čtvrtiny 14. století, který sloužil k ochraně obchodní cesty při zemské hranici. Ač jsou přímé zmínky o frýdeckém hradě až z poslední čtvrtiny 14. století, je jisté, že stál již někdy v letech 1327 - 1335, ne-li dříve. Frýdecký hrad byl přestavěn z hrádku a byl jedním z mála hornoslezských „městských hradů“.

Z hradu se dochovalo jen vnitřní jádro se čtvercovou věží. Později byl zámek zrekonstruován v barokním stylu. Barokně byl upraven i interiér kaple sv. Barbory a v druhé čtvrtině 17. stol. byly postaveny i hospodářské budovy obklopující první nádvoří.

Renesanční přestavbu provedl Bartoloměj Bruntálský z Vrbna koncem 16. stol. V roce 1668 zámek vyhořel, postupně byl několikrát upravován. Roku 1797 koupili panství Habsburkové, od roku 1923 je zámek v majetku státu. Dnes je zde Muzeum Beskyd.

Dnešní zámek je skromný, ale nabízí se prohlídka nového zámeckého okruhu se zámeckými interiéry, rytířským sálem s 35 erby slezské šlechty, ukázka dobového nábytku - jako secesní paraván či černý kubistický stůl, vyhlídkovou věží - gloriet, kaplí sv. Barbory a dalšími zajímavostmi.

Otevírací doba
leden - prosinec (celoročně)
9.00 - 16.00 hodin
úterý, středa a pátek

9.00 - 17.00 hodin
čtvrtek

13.00 - 17.00 hodin
sobota a neděle

Poslední prohlídka 1 hodinu před koncem otevírací doby.
Délka prohlídky trasy I. a II. asi 30 minut, délka prohlídky trasy III. asi 15 minut.

Vstupné
1., 2. trasa - dospělí: 26,- Kč / děti: 13,- Kč
3. trasa - dospělí: 16,- Kč / děti: 8,- Kč
Výstavy - dospělí: 20,- Kč / děti: 10,- Kč.

 

Článek byl zobrazen 833 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA