Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Zámek Hluboš

Zámek Hluboš se nachází na jižním úpatí Brd v obci Hluboš přibližně 10 km od Příbrami na hlavní silnici směrem na Zdice. Na místě původní středověké tvrze byl ve druhé polovině 18. století postaven barokní zámek, později znovu upravovaný pseudorenesančně.

Původně středověká tvrz, v současné době pozdně barokní zámek s pseudorenesanční přestavbou má velmi bohatou historii a v jeho držení se vystřídalo mnoho majitelů. V roce 1920 se stal letním sídlem prezidenta T. G. Masaryka, který ale pro velkou vzdálenost od Prahy dal posléze přednost Lánům.

Pobyt prezidenta a jeho rodiny na Hluboši a historii zámku přibližuje expozice ve středním traktu, kde je možno shlédnout bývalou Masarykovu pracovnu, která navazuje na salonek věnovaný paní Charlottě Garrigue Masarykové, její rodině, životu a dílu, se zvláštním důrazem na její vztah k hudebnímu skladateli Bedřichu Smetanovi. Prohlédnout si můžete také velký koncertní sál se dvěma zachovalými barokními krby, lovecký salonek a velkou ložnici.

V posledních letech byl zámek zrestituován a nachází se v něm také expozice věnovaná heraldice. Tyto stálé expozice byly v roce 2004 rozšířeny o chodby a část interiérů. Byl otevřen hostinský pokoj a apartmá posledního majitele zámku před znárodněním v roce 1948 - továrníka Josefa Kolaříka, které sestává z malé jídelny, společenského salonku, ložnice a šicího pokojíčku s výstavou módy 30. let 20. století. V zámecké galerii jsou pravidelně pořádány výstavy a je zde kavárna s videoprojekcí o pobytu TGM na Hluboši.

Zámek je obklopen krásným anglickým parkem o rozloze 3 ha s mnoha vzácnými starými stromy, u každého z nich najdou návštěvníci cedulku s jejich jménem, původem a stářím.

Návštěvní doba
duben, květen, červen, září, říjen úterý až neděle: 10 – 15 hod.
červenec, srpen úterý až neděle: 10 – 17 hod.

Vstupné:
děti do 6 let: zdarma
děti 6 - 15: 30 Kč
studenti, důchodci: 40 Kč
dospělí: 60 Kč

Více informací najdete na http://www.zamek-hlubos.unas.cz/

 

 

Článek byl zobrazen 884 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA