Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

10 nejnavštěvovanějších míst na Vysočině

V srdci České republiky, na pomezí Čech a Moravy se rozprostírá Vysočina. Tento region patří mezi nejčistší oblasti země a zdejší malebnou krajinu není těžké si zamilovat. Kromě přírodních zajímavostí nabídne Vysočina návštěvníkům také spoustu historických památek i krásných měst, z nichž některá se pyšní zařazením na seznam UNESCO.

Žďár nad Sázavou

Na horním toku řeky Sázavy leží město Žďár nad Sázavou, které se vyvinulo z původně tržní osady vystavěné na staré obchodní stezce. K rozvoji města přispělo založení cisterciáckého kláštera v polovině 13. století. Nakonec se ze Žďáru nad Sázavou stalo průmyslové centrum zabývající se těžbou rud. Dnešní město bylo nově postaveno koncem 17. století, kdy byl jeho rozvoj podpořen cechovní výrobou, zejména tkalcovstvím. Centrum města dnes tvoří nepravidelné čtyřúhelníkové náměstí, na němž stojí bývalá renesanční radnice a morový sloup. Za radnicí se na skalnatém návrší rozkládá bývalá tvrz a gotický kostel sv. Prokopa. Dominantou města je však zalesněný vrch nazývaný Zelená hora. Na jeho vrcholku stojí poutní kostel svatého Jana Nepomuckého postavený ve stylu barokní gotiky, který byl zapsán na Seznam památek UNESCO. Je dílem pražského architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichela stejně tak jako zvelebení interiéru kostela Nanebevzetí Panny Marie v areálu žďárského kláštera či přístavba sakristie kostela Nejsvětější trojice u náměstí Republiky. 

Golčův Jeníkov

Na Vysočině se ukrývá i malebná obec s nezvyklým názvem Golčův Jeníkov. Původně se obec jmenovala pouze Jeníkov, ale poté, co zdejší panství dostal darem císařský polní zbrojmistr Martin Maxmilián Goltz, uchytil se přívlastek Golčův. Golč je tedy zkomoleninou jména Goltz. V současnosti žijí v obci přibližně dva tisíce obyvatel, a přestože není nijak veliká, najdete v ní mnoho zajímavých památek. Jednou z nich je například barokní Golčova či Goltzova tvrz, která je chráněnou kulturní památkou České republiky. Jde o jednu z posledních věžovitých tvrzí, které byly vystavěny na našem území. V prvním patře jsou obytné místnosti, krb z bílého mramoru a v patře druhém se pak nachází střílny. Další významnou stavbou Golčova Jeníkova je empírový kostel sv. Františka Serafinského z roku 1827, děkanství z roku 1627 či 49 metrů vysoká věž se zvonicí tyčící se v blízkosti kostela. Zajímavá je také radnice z poloviny 17. století či židovská synagoga.

Zámek Žirovnice

Na skalnatém ostrohu se nad rybníkem v městečku Žirovnice rozkládá stejnojmenný zámek postavený údajně v polovině 13. století. První písemná zmínka pochází z roku 1358, původně byl však postaven jako gotický hrad. Současný renesanční vzhled získal přestavbou v roce 1550, později byl ještě barokně upraven. V zámecké kapli je dnes možné si prohlédnout velmi cenné nástěnné gotické fresky, které patří mezi to nejlepší, co bylo v oblasti české nástěnné malby v 15. století vytvořeno. Navíc jde o největší freskovou výzdobu v Čechách, svým rozsahem jsou fresky naprosto unikátní. K zámeckému areálu patří od 16. století také zámecký pivovar a špýchar, což je budova, která sloužila k usnadnění vymláceného obilí. Ve špýcharu je k vidění expozice venkovských tradic a řemesel. V budově pivovaru je umístěna výstava týkající se pivovarnictví, ale také knoflíkářství – Žirovnice jsou totiž známé výrobou perleťových knoflíků. 

Telč 

Telč je mnohými považována za jedno z nejkrásnějších českých měst. Okouzluje jak svou polohou mezi třemi rybníky na úpatí Českomoravské vrchoviny, tak i množstvím jedinečných památek. Historické jádro města bylo v roce 1992 zapsáno na Seznam památek UNESCO a dnes patří k nejcennějším památkovým rezervacím v České republice. Městskou památkovou zónou je i předměstí známé jako Staré město s kostelem Matky Boží. Jedním z unikátů, který jinde v Evropě nenajdete, je pak trojúhelníkové náměstí v centru města. Většina domů v historické části Telče byla vystavěna ve 14. století v gotickém slohu, v 16. století však byly domy ozdobeny podloubími a průčelími se štíty. Klenotem moravské renesanční architektury je zámek Telč, kde se natáčela pohádka o Pyšné princezně. V něm si dnes můžeme prohlédnout původní interiéry se zachovalými dřevěnými kazetovými stropy a bohaté zámecké sbírky. Mezi telčské památky patří také židovská synagoga a židovský hřbitov.

Telč
Foto: Telč

Třebíč

Na množství krásných památek láká návštěvníky také město Třebíč ležící na řece Jihlavě. Rozrůstat se začalo ve 13. století v okolí benediktinského kláštera sv. Prokopa založeného roku 1101. Ten byl v minulosti významným náboženským centrem i vojenskou pevností. Klášter byl sice vojsky Matyáše Korvína zničen, ale město zůstalo. V 16. století byly pozůstatky kláštera přestavěny na renesanční zámek. V Třebíči v minulosti působila dosti početná židovská komunita, která zde po sobě zanechala spoustu významných památek. V roce 2003 byla Židovská čtvrť společně s bazilikou sv. Prokopa zapsána na Seznam památek organizace UNESCO. Procházka křivolakými uličkami starého židovského města je opravdovým zážitkem. Můžete se kochat původními domy, klenutými průchody a dalšími stavbami, jako je nemocnice či rabinát. Ve vnitřním městě zaujme také 75 metrů vysoká městská věž, kapucínský klášter či evangelický kostel. V centru Třebíče se nachází Karlovo náměstí, které patří mezi největší náměstí v České republice. Významnými stavbami na náměstí jsou Malovaný dům, Černý dům a nepřehlédnutelná je rovněž socha Cyrila a Metoděje. Na náměstí se pravidelně konají Třebíčské folklórní slavnosti. 

Třebíč
Foto: Třebíč

Zřícenina hradu Orlík

Nedaleko Humpolce se na 645 metrů vysokém zalesněném kopci nachází zřícenina hradu Orlík, který byl vybudován na konci 14. století. Na počátku 16. století byl Orlík zásadně přestavěn, k opevnění přibyly bašty a jednotlivé obytné budovy dostaly jinou dispozici. Rekonstrukci se však z důvodu nedostatku financí nepodařilo dokončit. To zapříčinilo, že hrad nikdo neobýval a od 30. let 17. století pomalu pustnul. Na začátku 19. století začal být hrad rozebírán na kámen a jeho vybavení bylo rozprodáno. První pokus o záchranu této středověké památky přišel v letech 1939 – 1943. Z hradu se do dnešních dní podařilo zachovat mohutnou hranolovou věž, základové a obvodové zdi a také vstupní brány, které sloužily k jeho ochraně. Zrekonstruována byla rovněž chlebová pec černé kuchyně. Orlík je od roku 1997 přístupný veřejnosti a pravidelně bývá dějištěm nejrůznějších středověkých slavností a dalších kulturních akcí. Okolo hradu prochází naučná stezka.

ZOO Jihlava

V údolí říčky Jihlávky se od roku 1957 rozkládá zoologická zahrada, jež se specializuje na chov kočkovitých šelem, opic a plazů. Jihlavská zoo pečuje o cca 200 druhů exotických zvířat a nechybí ani druhy ohrožené vyhubením. Součástí areálu zoologické zahrady jsou četné vodní plochy, zalesněné svahy, louky i skály. To vše se nachází v bezprostřední blízkosti centra Jihlavy. Zoo je rozdělena do několika tematických expozic, v nichž je možné si prohlédnout zvířata z celého světa. Nejnovější je expozice Africká savana, která byla otevřena v létě roku 2013. K dalším zajímavým expozicím patří Australská fauna, Himálaj s výběhy levhartů, Escondido s výběhy jihoamerických živočichů, Malay Medan s medvědy malajskými či asijský parčík Hokkaido. Děti jistě potěší výběh se shetlandskými poníky, nebo Babiččin dvoreček plný drobných domácích zvířat.

CHKO Žďárské vrchy

V roce 1970 byla na ploše 715 kilometrů čtverečních vyhlášena chráněná krajinná oblast Žďárské vrchy, která dnes patří mezi nejméně dotčené a nejčistší oázy přírody uprostřed České republiky. Zdejší krajina je charakteristická častým střídáním luk, pastvin, polí, lesů a rybníků, více než 60% území je zalesněno. Krajina Žďárských vrchů je protkána stovkami kilometrů turistických tras, které jsou vhodné také pro výlety na kole. Žďárské vrchy nabízí ideální podmínky jak pro letní, tak i pro zimní turistiku. Kromě turistických tras tudy prochází také 4 naučné stezky. Nejznámějším krajinným prvkem a nejvyšším vrcholem Žďárských vrchů je Devět skal dosahující nadmořské výšky 836 metrů. Jde o přírodní památku, která je přístupná veřejnosti. Při dobré viditelnosti lze z vrcholu Devět skal spatřit Králický Sněžník nebo Krkonoše. Další známé vrchy se nazývají Čtyři palice a Čertův kámen, ale v oblasti je roztroušeno ještě množství dalších skalních útvarů.

Soubor lidové architektury Ubušínek

Východně od Jimramova se v obci Ubušínek nachází jeden z nejrozsáhlejších souborů staveb lidové architektury u nás. K vidění jsou zde dřevěné i kamenné stavby našich předků a také četné budovy postavené z nepálených cihel. Všechny od roku 2005 spadají pod venkovskou památkovou zónu. K nejzajímavějším stavbám patří zemědělské usedlosti, jako bývalá rychta či statek rodiny Gregorových, ale také mnohá obytná stavení. 

Jaroměřice nad Rokytnou 

Státní zámek Jaroměřice nad Rokytnou z první poloviny 18. století patří mezi nejmohutnější barokní stavby nejen u nás, ale v celé Evropě. Původně na jeho místě stávala středověká tvrz, která však byla v 16. století nejprve přestavěna na renesanční zámek a ten posléze v 18. století do dnešní barokní podoby přebudoval rod Questenberků. O nádhernou a nákladnou přestavbu se zasloužil architekt Jan Prandtauer. Reprezentační prostory zámku i jednotlivé obytné prostory mají dodnes svou původní podobu, návštěvníci mají možnost si v nich prohlédnout životní styl šlechty z přelomu 18. a 19. století. K vidění je dobový nábytek, hudební nástroje i věci denní potřeby. Zámek Jaroměřice nad Rokytnou v současnosti pro zájemce nabízí tři prohlídkové okruhy. Hlavní trasa provádí po barokních zámeckých interiérech v hlavním obytném křídle, druhá trasa pak představuje salony zámeckého křídla v přízemí, hostinské pokoje a zámeckou obrazárnu. Třetí prohlídková trasa zahrnuje prohlídku barokního interiéru farního kostela sv. Markéty, který stojí nedaleko a byl rovněž postaven v duchu vrcholného baroka.

- jap -

Další články z České republiky: 
Jedinečná rodinná restaurace Angusfarm v Soběsukách - ráj gurmánů  
10 tipů na výlet v Moravskoslezském kraji  
Z Gruně na Bílý Kříž – pohodová procházka Beskydami  
Klatovy – město karafiátů 

Článek byl zobrazen 14 206 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA