Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Karlova Studánka – za nejčistším vzduchem v Evropě

V malebném údolí horské říčky Bílá Opava se uprostřed čisté přírody nachází lázně Karlova Studánka poskytující komplexní lázeňskou léčbu. Samotná obec je však atraktivní také z architektonického hlediska. V současnosti patří Karlova Studánka ukrytá v krajině Hrubého Jeseníku mezi nejoblíbenější lázeňská a rekreační místa v České republice.

Lázně Karlova Studánka leží v nadmořské výšce 800 metrů a jsou tak nejvýše položenou obcí v okrese Bruntál. Svou rozlohou, která činí pouhých 46 hektarů, jsou zároveň druhou nejmenší obcí v České republice. Obec se rozkládá na východní straně Pradědu, který je s výškou 1491 metrů nad mořem nejvyšší horou Jeseníků. Historie lázní v Karlově Studánce se začala psát před více než 200 lety, přesně v roce 1785. Byly založeny v místě, kde dříve stávaly železářské osady jménem Hubertov. Z Hubertova se zde podařilo dochovat pouze lovecký zámeček, který spravovali tehdejší majitelé panství. Své jméno lázně získaly po arcivévodovi Karlu Ludvíku, který byl velmistrem řádu německých rytířů a v bitvě u Aspernu vedené mezi Francií a Rakouskem porazil Napoleona. Již v 19. století byla Karlova Studánka místem, kam se s oblibou sjížděli členové habsburské monarchie. 

Karlova Studánka
Karlova Studánka

Jako první byly vystavěny lázeňské domy, které dostaly název Knížecí dům a Hostinský dům. Nejstarší stavbou je však kaple svatého Huberta, která byla postavena roku 1758, tedy dávno předtím, než byly lázně založeny. Další stavby, které dnes tvoří jádro městské památkové zóny, vznikaly v letech 1803 až 1893. Šlo o dřevěné lázeňské domy v klasicistním a empírovém stylu, které dodávají Karlově Studánce originální vzhled. V letech 1909 – 1913 vznikla další dominanta Karlovy Studánky a to Lotrinský, dnes Slezský dům. Na konci 20. století prošly mnohé lázeňské budovy kompletní rekonstrukcí a tak se jejich krásou mohou kochat i dnešní pacienti či návštěvníci lázní. Věřící mají možnost v Karlově Studánce navštívit kostel Panny Marie Uzdravení Nemocných.

Karlova Studánka

V Karlově Studánce vyvěrá celkem osm léčivých pramenů, jako je Maxmiliánův (pojmenován po synovi Marie Terezie), Karlův, Norbertův, Vilémův, Trubačský či Antonínův pramen. Ve všech byl díky rašeliništím, jež zabraňují odvětrávání, naměřen vysoký podíl oxidu uhličitého, který je získáván z hloubky až 127 metrů. Léčivou vodu je možné ochutnat, nebo si načepovat do lahví v pavilonech či lázeňských domech. Například v Pitném pavilonu teče Vilémův pramen. Lázně jsou zaměřeny na komplexní léčbu, léčí se zde především nemoci horních cest dýchacích, jako jsou chronické záněty hrdla, hlasivek, dutin, nosu, plic a průdušek, dále nemoci cévní a vysoký krevní tlak. Zároveň jsou zde ideální podmínky pro léčbu onkologicky nemocných a léčí se zde i nemoci pohybového aparátu, tedy konkrétně kloubní a páteřní obtíže. Minerální voda, která je k dispozici, se kromě pití a inhalace používá také k přípravě uhličitých koupelí či rašelinových zábalů. 

Karlova Studánka
Karlova Studánka

O pacienty se v lázních starají specialisté ve svém oboru, jejichž náplní práce je kromě diagnostiky také poskytování vysoce kvalitní lázeňské péče. Nabízí množství regeneračních a léčebných procedur, k nimž využívají jak přírodní léčebné zdroje, tak i moderní metody léčení. Do lázní jsou pořádány rekreační a relaxační programy o různých délkách. K oblíbeným místům v lázních patří bazénový komplex s vodoléčbou a termoterapií. V něm se nachází například bazén napuštěný slanou vodou o teplotě 32 až 34 °C, který je vybaven podvodními lehátky, lavicemi a v jehož dnu a stěnách jsou skryty různé trysky s masážními proudy. V areálu lázní nechybí samozřejmě ani solná jeskyně, tepidarium, vířivka či finská sauna. Zajímavé jsou také netradiční ochlazovací léčebné metody. Ozdobou lázeňského parku je pak umělý vodopád na Bílé Opravě. Volný čas je možné strávit návštěvou venkovní geologické expozice hornin pocházejících z Jeseníků. K vidění je zde celkem 340 exponátů, které dokumentují geologický vývoj této oblasti. 

Karlova Studánka
Karlova Studánka

Nejen léčivé minerální prameny jsou tím, co přispívá k zlepšování lidského zdraví. Karlova Studánka patří v současnosti jednoznačně mezi místa s nejčistším vzduchem ve střední Evropě. Může za to poloha lázní uprostřed chráněné a nedotčené přírody Jeseníků. Karlova Studánka se tak stala vyhledávanou turistickou lokalitou a místem, odkud se dají podnikat četné výlety do zajímavých míst Chráněné krajinné oblasti Jeseníky. Přímo z obce vede například naučná stezka kaňonem Bílé Opavy, po které je možné se dostat až na Praděd, nebo k chatě Barborka. Z lázní dojdete také na křižovatku horských tras směřujících na Hvězdu, případně do horského střediska Ovčárna. Okolí je rovněž protkáno hustou sítí cyklostezek. V zimě zde najdete četné lyžařské a běžecké tratě, vleky a je možné se spolehnout na výborné sněhové podmínky.

- jap -

Další články z Česka: 
10 nejnavštěvovanějších míst na Vysočině
10 tipů na výlet v Moravskoslezském kraji
Z Gruně na Bílý Kříž – pohodová procházka Beskydami
Klatovy – město karafiátů
Houbaření v Beskydech

 

Článek byl zobrazen 10 124 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA