Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Prokopské údolí - oáza klidu v centru metropole

Na jihozápadním okraji Prahy se v údolí Prokopského a Dalejského potoka rozkládá unikátní přírodní lokalita známá jako Prokopské údolí. Prokopáč, jak mu pražané familiérně říkají, se stal oblíbeným a hojně navštěvovaným cílem rodinných výletů a víkendových procházek.

Prokopského údolí najdeme na území Prahy 5, katastrů Hlubočepy a Jinonice. Vede od Nových Butovic, přes Velkou Ohradu, Barrandov až do Hlubočep. Zahrnuje také oblast vrchu Děvín a okolních kopců zvaných Dívčí hrady. Celková rozloha tedy dosahuje 676, 5 hektarů. Na území tohoto přírodního parku najdeme 3 národní přírodní památky, 2 přírodní památky a 1 přírodní rezervaci.

K prohlášení Prokopského údolí za přírodní rezervaci došlo roku 1978. Důvodem byla ochrana jednoho z nejvýznamnějších přírodních celků v Praze. Místo je z geologického hlediska opravdu jedinečné, nachází se zde četná krasová území, vyskytují se hodnotné geologické objekty a unikátní je taktéž i geomorfologická stavba oblasti. Objeveno zde bylo množství cenných paleontologických nalezišť, významné jsou především nálezy silurských a devonských vápenců, zkamenělin či vulkanických výlevů. Dobře viditelné jsou ukázky tektonických poruch a vrásnění. Zdejší horniny skvěle dokladují pravěký život v této oblasti.


Autor: Frantisek Fuka

O místní paleontologická naleziště se v 19. století zajímal i francouzský geolog a paleontolog Joachim Barrande. Provedl četné výzkumy, které potom sjednotil ve své vědecké práci, čímž proslavil naši republiku mezi paleontology po celém světě. Do vzhledu Prokopského údolí však bezohledně zasahovala těžba a dobývání vápence, trvající až do poloviny 20. století. Nejen kvůli intenzivní těžbě, ale také zemědělské činnosti vzala za své kupříkladu poustevna s prostornou jeskyní. Zbořen musel být také kostel zasvěcený sv. Prokopovi. Dnes jsou z původních lomů patné jen zbytky drážek na trati vedoucí z Řeporyjí na Smíchov.

Větším problémem jsou v dnešní době nájezdy novodobých vandalů. Péče o tuto lokalitu stojí hlavní město Prahu každoročně několik set tisíc korun. Díky pomoci četných občanských sdružení je však možné lépe odstraňovat škody způsobené vandaly a udržovat rezervaci v relativně dobrém stavu. Sdružení se také zasloužily o otevření nových naučných stezek. Ty stávající bývají často poškozovány, ničeno je jejich značení i vybavení rezervace. Ráz krajiny navíc narušují ještě neukáznění cyklisté jezdící mimo vyznačené stezky. Z tohoto důvodu mají nad oblastí zvýšený dohled strážníci městské policie.

I přes četné negativní zásahy člověka si příroda dokázala uchovat řadu přirozených prvků. Vyskytují se zde vzácné, chráněné a endemické druhy fauny a flóry. Na území Prokopského údolí rostou zajímavá a vzácná rostlinná společenstva. Kromě skalniček se zde setkáte také dubohabrovými a suťovými lesy. Stepi jsou porostlé česnekem horským, rozrazilem, šalvějem, sasankami, jetelem a mnoha dalšími druhy rostlin. 

Faunu zastupují četné druhy hmyzu, plazů a drobných hlodavců. V údolí pravidelně hnízdí asi 60 druhů ptáků, z nichž nejvíce jsou zastoupeni pěvci, jako konipas, střízlík či červenka. Ze savců zde žije asi 20 druhů, proto je tato část Prahy hojně navštěvovaná také zoology a přírodovědci nejrůznějších oborů.

V Prokopském údolí se nachází několik zajímavých krajinných dominant a historických pamětihodností, které stojí za zhlédnutí. K vidění je například Butovické hradiště, kde bylo prokázáno osídlení již od mladší doby kamenné. Prokopská jeskyně zase ukrývala nálezy osídlení pravěkého. Nacházela se pod bývalým kostelem sv. Prokopa, který podlehl těžebním pracím. Mezi nejvzácnější nálezy patří lebka člověka Homo sapiens fossillis, dále zde byly objeveny kosti jeskynního medvěda, mamuta, či nosorožce srstnatého. Na Dívčích Hradech stávalo kdysi středověké hradiště, jež bylo spojeno s pověstí o dívčí válce. Turisticky oblíbené je také hlubočepské Jezírko, které vzniklo zaplavením bývalého vápencového lomu. Zajímavou dominantou je také Dalejská skála, kam se po 50 letech vrátil velký dřevěný kříž. Ten má připomínat sv. Prokopa – zakladatele Sázavského kláštera. Kaňon Dalejského potoka je v některých místech hluboký až 70m. Ve stráni Nad koupalištěm bylo objeveno několik jeskyň se zbytky neolitické keramiky.

Jak již bylo zmíněno, Prokopským údolím prochází železniční trať vedoucí z Řeporyjí na Smíchov. Trať je jakýmsi pozůstatkem tzv. "uhelné magistrály" - Pražsko-duchcovské dráhy. Přes trať vede několik viaduktů a nachází se zde i celá řada tunelů. V jednom z nich se dokonce během zimních měsíců vytváří nádherná ledová rampouchová výzdoba. Tunel v pražském Prokopském údolí je tak již celkem známou atrakcí.

Prokopské údolí je dnes skvělým místem odpočinku a relaxace od ruchu velkoměsta. Les, skály, zeleň a hlavně klid sem láká stále více lidí, stalo se tak jedním z nejnavštěvovanějších přírodních míst Prahy.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 5 379 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA