Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Plzeň – kulturní metropole západních Čech

Královské město Plzeň založené na soutoku čtyř řek existuje již 700 let. Město je kulturním centrem pro celý západočeský region. Plzeň je proslulá jednak svými strojírenskými výrobky a svým pivem - Pilsner Urquell, ale také řadou historických památek, mezinárodních výstav, sympozií a festivalů.

Plzeňský rodák Karel Gott se nedávno stal čestným občanem Plzně. Několikanásobný slavík převzal nejvyšší městské ocenění od plzeňského primátora. Zpěvákovi byl při této příležitosti představen projekt, při němž Plzeň kandiduje na Evropské město Kultury 2015.

Plzeňské Divadlo J. K. Tyla (Velké a Komorní divadlo) a Divadlo Alfa, zaměřené na tvorbu pro děti, svým významem výrazně přesahují hranice kraje. S divadlem souvisí i několik festivalů – například Skupova Plzeň, probíhající jednou za dva roky, a mezinárodní festival Divadlo, který se koná každoročně v září. Velké pozornosti se těší i plzeňský festival české filmové tvorby Finále, pořádaný každoročně na přelomu března a dubna za účasti nejznámějších českých filmových tvůrců.

Plzeňské Smetanovské dny jsou festivalem s bohatým koncertním, divadelním a výstavním programem. Neobyčejnou popularitu získal postupem let srpnový plzeňský festival hudby a divadla s názvem Jazz, Struny a Divadlo na ulici, který se každoročně koná na pěších zónách a v parcích i ulicích města. K vyhledávaným akcím v Plzni patří i červnový Mezinárodní folklorní festival.

Současná Plzeň čtvrtým největším v České republice s novými předměstskými čtvrtěmi. Při pohledu na severní svah nad městem návštěvníky určitě upoutá moderní budova Fakultní nemocnice. V centrální oblasti města převládá starší městská zástavba s památkově chráněným historickým jádrem.

Prohlídku historického jádra města je nejvhodnější začít z majestátně vypínající se věže katedrály sv. Bartoloměje na rozlehlém náměstí Republiky. Věž měří 102 m a je největší v Čechách. Na ní je vyhlídkový ochoz, kam můžete vystoupat a vzdušnými pohledy pozorovat život ve městě z ptačí perspektivy.


Foto: náměstí Republiky   Autor: roevin

Návštěvníci uvidí na severní straně malebnou renesanční radnici s barokním morovým sloupem, na jihovýchodě Františkánský klášter s kostelem Nanebevzetí P. Marie, na jihozápadě barokní kostel sv. Anny a divadlo J. K. Tyla, na východě mohutnou židovskou synagogu - největší u nás a ojedinělé Pivovarské muzeum pak na severovýchodě. To vše mohou turisté i navštívit po vyhlídce z věže. Plzeň nabízí rovněž muzea, galerie, historické podzemí se středověkými sklepy, parky, obchody, cukrárny, restaurace a mnoho dalšího.

V Plzni vznikla letos první kavárna v České republice a údajně i v Evropě, kde se "mluví" rukama. Obsluhu zde tvoří jen neslyšící, s hosty komunikují pomocí znakové řeči. Návštěvníci mají k dispozici speciální obrazovky, z nichž se naučí znak a následně si mohou objednat. Pierot Café u bývalého výstaviště v centru města je chráněnou pracovní dílnou Plzeňské unie neslyšících, která projekt s názvem Plzeň mluví i rukama realizuje.

700 let historie Plzně
Roku 1295 byla na soutoku řek Radbuzy a Mže založena českým králem Václavem II. nová Plzeň. Bylo to jen 9 km severozápadně od původní staré Plzně. Stalo se tak na křižovatce tří důležitých obchodních cest - norimberské, řezenské a saské. Počátkem 15. století byla Plzeň původně jedním ze středisek husitského hnutí, ale po vypuzení husitského vojevůdce Jana Žižky a jeho stoupenců v roce 1420 se stala až do 17. století pevnou baštou českého katolicismu.

Hospodářský i kulturní rozmach přinesla druhá polovina 15. století a následující 16. století. Již v roce 1468 byla v Plzni vytištěna první česká kniha Kronika trojánská. Období renesance představuje v plzeňských dějinách éru rozkvětu. Tuto prosperitu však narušila třicetiletá válka a v roce 1618 byla Plzeň poprvé ve své historii dobyta protestanskými oddíly hraběte Arnošta z Mansfeldu.

K novému rozmachu města došlo teprve v 19. století s nástupem průmyslové revoluce. V roce 1848 byl založen světoznámý Měšťanský pivovar Prazdroj, v roce 1859 vznikly strojírenské Škodovy závody a v letech 1861 - 1876 byla vybudována rozsáhlá železniční síť. Z této doby pochází také budova Velkého divadla, Západočeské muzeum a židovská synagoga.

Do 20. století vstupuje Plzeň jako rozvinuté hospodářské a kulturní město, které však čekaly těžké zkoušky - hospodářská krize a dvě světové války. Plzeň byla osvobozena 6. 5. 1945 americkou armádou pod vedením generála G. S. Pattona.

Metropole západních Čech je městem, které vyniká množstvím historických pamětihodností. Mezi ně určitě patří katedrála sv. Bartoloměje ze 13. století, renesanční radnice postavená italským stavitelem Giovanni de Statiem v polovině 16. století, ojedinělé Pivovarské muzeum, historické podzemí se středověkými sklepy, františkánský klášter a kostel sv. Anny. Všechny tyto stavby jsou součástí původního šachovnicového půdorysu historického jádra, které bylo v roce 1989 prohlášeno městskou památkovou rezervací.

Náměstí republiky v Plzni je jedno z největších středověkých náměstí v českých zemích. Chloubou katedrály sv. Bartoloměje je se svými 102 m nejvyšší kostelní věž v Čechách. Po jeruzalémské a budapešťské synagoze je plzeňská synagoga druhá největší v Evropě a třetí na světě. Západočeské muzeum se zase může pochlubit největším souborem gotických pušek hákovnic z celé Evropy.


Foto: katedrála sv. Bartoloměje   Autor: Nigel

Pivovarské muzeum na Veleslavínově ulici je jediné muzeum na světě dochované v původním středověkém právovárečném domě.  Původní právovárečný dům dýchá atmosférou středověku a odhaluje tajemství výroby a způsobu podávání a pití piva od věků dávno minulých. Vznikla zde naučná a zábavná expozice, která láká všechny zvídavé i milovníky historie a pivovarnictví.  Součástí muzea je pozdně gotická sladovna, hvozd, původní valečka, ležácké sklepy, replika hospody z přelomu 19. a 20. století, laboratoř z 2. poloviny 19. století a část městský hradeb s ukázkou pěstování ječmene a chmele. Od dubna 2009 můžete kromě Pivovarského muzea navštívit také Plzeňské historické podzemí (vstup přímo z budovy Pivovarského muzea).

Nevšední zážitky určitě nabídne Vědecko technické muzeum Techmania science center. Do světa špionů, tajných agentů a lupičů zavede lidi interaktivní expozice Top secret, kterou v nedávné době zpřístupnilo plzeňské muzeum Techmania science center. Jedná se o interaktivní výstavu s podtitulem Špiónem na vlastní kůži. Návštěvníci mohou najít skryté kamery, odposlechnout tajné konverzace, odemknout zámek od bezpečnostního trezoru, pokusit se schovat kamerám nebo přelstít senzory, vstoupit do vysoce zabezpečené oblasti, která je pod stálým dohledem, rozluštit šifru nebo naopak šifrovat. Jedním z exponátů je mimo jiné model šifrovacího stroje Enigma, který používali Němci za druhé světové války.

V blízkosti centra města se nachází zoologická zahrada, která určitě potěší nejen děti. V ZOO jsou vodní plochy, arboretum, skály, druhý největší medvědinec v Evropě, volné přírodní výběhy opic a šelem, sukulentní skleník a naučná stezka „Vývoj přírody ve čtvrtohorách“.

V blízkosti botanické zahrady v Plzni se nachází nedávno vybudovaná Japonská zahrada Šhówa-en. Zahrada v Plzni je menší a bez vody, zato je zde kladen velký důraz na kameny, ke kterým mají Japonci stejně silný vztah jako k živé přírodě. Lokalitě vévodí jako protiváha starý dub letní. Dominantou jsou tři velké kameny, které mají připomínat mj. i budovu Atomového dómu v Hirošimě. Zajímavostí jistě je, že zahrada byla nejdříve sestavena v Japonsku, pak rozebrána a lodní a kamionovou dopravou cestou přivezena na místo, kde byla autorem a jeho spolupracovníky znovu sestavena. A co vlastně jméno zahrady Šhówa-en znamená? Mír, usmíření, ráj.

Za zmínku také stojí památník obětem zla s překrásnou meditační zahradou, jezírkem a plastikami, kde nalezneme klid a pohodu dnes již tolik vzácnou. Památník leží poblíž soutoku Úhlavy s Radbuzou v jižní části města. Řeka Radbuza nabízí krásné procházky po březích řeky, kde potkáte pěší turisty a sportovce nejen na kolech a bruslích, ale i na lodích a kajacích. Zatoužíte-li po koupání a slunění, nabízí se možnost rybníků bolevecké soustavy obklopené ze severu lesy, patřící k nejvýznamnější plzeňské rekreační oblasti, anebo k písčitým břehům vodní nádrže České údolí se štěrkopískovým dnem.

Nedaleko Plzně nad obcí Starý Plzenec se do širé krajiny připomíná zřícenina hradu Radyně. Máte tak možnost navštívit tajemné místo ve výšinách nad vrcholky stromů, opředené mnohými pověstmi. Tento královský hrad byl postaven ve 14. století za vlády českého krále Karla IV. ve výši 569 m n. m. a je typickou dominantou celého Plzeňska. Z vrcholu věže je krásný pohled na široké okolí. Na západě je vidět Plzeň, hrad Přimda, za dobré viditelnosti Šumava a zbytky hradu Vlčtejna. Na severu pak Starý Plzenec a kopec Hůrka s rotundou sv. Petra a Pavla.

- ar -

Článek byl zobrazen 6 495 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA