Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Rajský lázeňský život v Luhačovicích

Malé lázeňské městečko Luhačovice se nachází v údolí říčky Horní Olšavy zvané také Šťávnice na jihovýchodě Moravy. O přírodních krásách luhačovických lázní, o výjimečně hojivé moci zdejších minerálních pramenů a o vzduchu prosyceném vonnými silicemi z okolních lesů bylo už napsáno mnohé.

Dodnes je však v Luhačovicích co obdivovat, objevovat a pozorovat. Do Luhačovic se však už dávno nejezdí jen za léčením, ale zdejší podmínky uspokojí i návštěvníky turisticky, sportovně i společensky založené. Někteří lázeňští hosté odjíždějí z Luhačovic ještě víc zmožení, než když přijeli. Dokonale je zmohl společenský život, který je zejména během letní sezóny velmi hustý a rušný.

Luhačovice nabízejí svým hostům a návštěvníkům nejen lázeňskou léčbu a pobyt v přírodním prostředí, ale i možnost aktivního odpočinku, a četné kulturní a společenské aktivity. K lázeňskému životu každoročně patří otevírání pramenů při zahájení lázeňské sezóny, hudební festival Janáček a Luhačovice, vystoupení předních umělců v Lázeňském divadle, koncerty na kolonádě, ale také nejrůznější zábavné programy přímo v lázeňských hotelech, diskotéky a kino, případně posezení v příjemném prostředí lázeňských restaurací, kaváren a cukráren.

Pravidelně se zde požádají taneční zábavy až téměř do ranního kuropění. V sále Rondo MDK Elektra se pořádají nejrůznější vystoupení známých českých i zahraničních umělců. Pro mladší ročníky jsou v MDK Elektra, nebo pizzerii Rimini každodenní diskotéky. Ve vinárně Racek nebo Domino, a v prostorách hotelu Litovel mj. pěkně zrestaurovaného ve stylu retro, jsou zas časté taneční večery s živou hudbou. Během léta funguje také diskotéka Na Střelnici, která se nachází nedaleko hráze.

Někdo bez sportu a turistiky být nemůže, ale v Luhačovicích si určitě zoufat nebude. Ke sportovní nabídce v Luhačovicích patří tenis, minigolf, kuželky, sauny, fitness centra a squash. Návštěvníci zde mohou provozovat turistiku v podobě procházek, ale i náročnějších túr po udržovaných a dobře značených turistických stezkách. Nedávno byl v blízkém Uherském Brodě otevřen nový aquapark Delfín, kde kromě 25 metrového bazénu najdou sportovní nadšenci plno lákadel včetně tobogánu. V Luhačovicích můžete postrádat maximálně zimní stadion, a tak je v zimním období potřeba spoléhat na počasí. Pak si můžete zabruslit na přehradě, na Jezírku lásky, případně na zamrzlém potoce.

Necelé tři kilometry po proudu říčky Štávnice byla ve 20. letech minulého století postavena přehradní nádrž, která měla v prvé řadě zadržovat pravidelné záplavy, které lázně pustošily. Časem však nádrž převzala zodpovědně i úlohu rekreační. Lázeňští hosté se tu mohou věnovat v letním období koupání nebo rybaření, cyklistice nebo vyjížďkám na koni.

Proč právě luhačovické lázně?

Svým návštěvníkům poskytují lázně Luhačovice odpočinek v pěkném prostředí uprostřed parků, pramenů a fontán. Zejména Jurkovičova architektura v souhře s okolní přírodou a příznivým klimatem vytváří neopakovatelnou atmosféru luhačovických lázní. Jurkovičův cit pro prostředí lázní Luhačovice je možné dodnes obdivovat při prohlídce Jurkovičova domu na Lázeňském náměstí, nedaleko umístěné a nádherně zrekonstruované Chaloupky, nebo v půvabných Slunečních lázních, budově Jestřebí a Vodoléčebného ústavu.

Nelze opomenout proslulé zdejší léčivé prameny počínaje Vincentkou přes Ottovku až Aloisku či pramen sv. Josefa, což jsou nejvyhlášenější z luhačovických 16 pramenů. Zejména tyto prameny jsou využívány k pitné kúře. Každou hodinu z nich vyvěrá na povrch kolem 15 tisíc litrů léčivé minerální vody.

Pitná kúra patří k jedné ze základních lázeňských procedur, která bývá předepisována při léčbě celé řady onemocnění, jako jsou například potíže zažívacích orgánů, cukrovka ledvinová a urologická onemocnění. Předepisuje se také při onemocnění dýchacích cest nebo při obezitě.

Luhačovické lázně nabízejí samozřejmě mnoho dalších vyhlášených a léčivých procedur, k nimž náleží inhalace, uhličité koupele, přísadové koupele (bylinková konkrétně s levandulí je zaručeně nejvoňavější), vodoléčebné koupele, nejrůznější typy masáží a zábalů. Zajímavými metodami jsou elektroléčba a světloléčba a speciální terapie jako třeba akupunktura nebo magnetoterapie, případně plynové injekce. Všechno lze navzájem prokombinovat saunováním, kyslíkovou terapií a léčebným tělocvikem třeba v bazénu s fyzioterapeutem.

V Luhačovicích se léčili mnozí umělci a posléze se z nich stali trvalí příznivci lázní. Patřil k nim především Leoš Janáček, který tu byl celkem 25krát. Luhačovice se Janáčkovi staly místem léčení, odpočinku, skladatelské činnosti, ale i osudovou inspirací. Luhačovické Zálesí mu bylo i vděčným krajem pro sběr lidových písní. Janáčkův vztah k těmto lázním byl důvěrný, upřímný a trvalý. Každoročně se do těchto míst navracel, aby se nechal unést rozmarným a bezstarostným životem, při kterém nacházel pohodu a celou řadu tvůrčích nápadů. Na jeho počest se tu koná každým rokem hudební festival Janáček a Luhačovice.

Neopakovatelná atmosféra lázní Luhačovice učarovaly řadě fotografů a malířů. Někteří z nich se v Luhačovicích usadili natrvalo, jako například grafik Jiří Pacák nebo impresionista František Pečinka. Luhačovice jsou neodmyslitelně propojeny s tvorbou Antonína Slavíčka, Joži Úprky, Zdeňky Vorlové a řady dalších výtvarníků.

V blízkém okolí Luhačovic je možné navštívit nejen hrady, zámky, muzea a skanzeny, a další historické památky. K velmi oblíbeným a vyhledávaným patří výlety do vinných sklepů v proslulých moravských vinařských oblastech.

A ještě jeden postřeh na závěr. V Luhačovicích se zaručeně nesetkáte se špatně skrývaným pohrdáním českými klienty, což je bohužel třeba v Karlových Varech na denním pořádku. Hodně lázeňských návštěvníků se proto z klasické západočeské lázeňské trojky – Karlovy Vary, Mariánské lázně a Františkovy lázně, které už mimo jiné postrádají klid a domáckou atmosféru, přesunulo právě do pohodových Luhačovic.

Luhačovice jsou rozhodně tím správným místem pro zdravotní dovolenou se skutečným odpočinkem spojeným s mnoha příjemnými lázeňskými zážitky. Zkuste lázně Luhačovice navštívit a zcela určitě se budete do této oázy zdraví, klidu a pohody rádi vracet.

-ar-

Přechozí články z České republiky:
Olomoucký sloup Nejsvětější trojice
Telč – městská perla
Mramorový hrad Pernštejn nebyl nikdy dobyt
Hrad Loket
Státní zámek Náchod

Článek byl zobrazen 7 538 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA