Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Sychrov je zámek ze Zlatovlásky

Zámek Sychrov najdou příznivci historie v severovýchodní části Čech. Sychrov coby nejpohádkovější zámek Libereckého kraje leží poblíž Turnova kousek před branami Českého ráje. Zámek je nejen oblíbeným cílem výletníků, ale také filmařů. Kdopak by neznal nádhernou pohádku Zlatovlásku, Kočičího prince nebo Nesmrtelnou tetu?

Četní návštěvníci z USA se domnívají, že Sychrov je pohádkový zámek postavený pro účely filmařů. Není tomu tak, ale jisté je, že nejnavštěvovanější památka v kraji, žije celoročně a k zimnímu spánku se jako většina hradů a zámků neukládá. Jako jeden z mála zámků v širokém dalekém okolí nechává návštěvníky nahlédnout do svých komnat po celý rok.

Na místě dnešního zámku stávala v 15. století tvrz. Později v 16. století byl na tomto místě postaven panský kamenný dům s názvem Sychrov. Své jméno získal podle staročeského slova „sychrati“, což znamená - třást se zimou. V období třicetileté války patřilo svijansko-sychrovské panství vévodovi Albrechtu z Valdštejna.

Původně barokní zámek s vysokou věží si nechal postavit rytíř Lamotte z Frintroppu. Zámek se v letech 1740 – 1820 stal majetkem Valdštejnů z mnichovo-hradišťské větve. Zdejší panství koupili od Valdštejnů v roce 1820 příslušníci staré francouzské šlechty – Rohanové, které sem vyhnala francouzská revoluce. Toto období bylo pro zámek Sychrov nejvýznamnější etapou. Velmi záhy nechal dřívější barokní budovu kníže Alain G. Rohan zvýšit o patro a byl iniciátorem dalších přístaveb. Dvojí přestavba zámku probíhala nejprve do podoby klasicismu a posléze v duchu novogotiky.

Svou dnešní francouzskou novogotickou podobu získal zámek v letech 1847 až 1862 za Kamila Josefa I. Rohana, kdy nastaly nejzásadnější změny ve vzhledu zámku. Na proměně se autorsky zasloužil především Josef  Provot, který navazoval na architektonické návrhy svého předchůdce Bernarda Gruebera.

Rohanové měli velmi vřelý vztah k umění. Rohanská portrétní galerie je největší sbírkou francouzského portrétního umění ve střední Evropě. Celkem 248 portrétů zobrazuje nejen příslušníky rodu Rohanů, ale také členy královské dynastie Bourbonů, jejichž podobizny najdou návštěvníci v tzv. královském apartmá.

Na základě dekretu č. 12/1945 byl Sychrov v roce 1945 konfiskován. Veřejnosti byl zpřístupněn od května 1950 a v roce 1995 byl prohlášen národní kulturní památkou. Zámek je zpřístupněn veřejnosti ve značném rozsahu, tudíž jeho prohlídka nabízí návštěvníkům možnost nahlédnout, jak se žilo na venkovském sídle bohaté šlechtické rodiny ve 2. polovině 19. století.

Prohlídková trasa prochází celkem 42 interiéry s nádhernou řezbářskou výzdobou z dílny Petra Buška a dalších českých řezbářů a řemeslníků. Největším dílem slavného řezbáře je zábradlí mramorového schodiště ve schodišťové hale, ač by se na první pohled zdálo, že zábradlí je zhotoveno z kamene nebo z kovu. Je to dáno tím, že dubové dřevo je napuštěno speciální směsí pryskyřice, tmavého laku a písku, která vytváří vrstvu připomínající kámen nebo kov.

Návštěvníci mohou na zámku obdivovat mimo jiné královské apartmá, řadu salónů, kapli nebo právě schodišťovou halu. Zámecké pokoje obsahují bohaté sbírky porcelánu, cínu a skla. Zámecká klenotnice, která se nachází v přízemí, se pyšní plastikami šperků zhotovených z drahých kamenů a vzácných kovů českého klenotníka Františka Khynla.

Na zámku Sychrov pobýval svého času často Antonín Dvořák, na jehož upomínku se tu pravidelně koná tradiční hudební festival. Hudebnímu skladateli, který sem jezdíval ke svému příteli Aloisi Göblovi, je na zámku věnována také pamětní síň.

Ve sklepních prostorách se nachází akvárium například se štikou a v dětském koutku si pak děti mohou pohrát nebo namalovat rybu. Pro nejmenší je tu také připraven Pohádkový svět, kde děti uvidí princezny, rytíře i draky.

Zámecký areál působivě doplňuje rozsáhlý anglický park s drobnými stavbami, který byl založen po roce 1840 knížetem Kamilem Rohanem. V zámeckém parku se nachází vodárenská věž, oranžerie, Arthurův hrad, Rudolfova vyhlídka, kamenná pumpa, holubník a dva strážní domky. Kromě těchto objektů se v parku nachází pět bazénů, čínské jezírko, kamenné pítko pro ptáky a pískovcová plastika Panny Marie Sedmibolestné u zámecké kaple. Zajímavým doplňkem je litinový můstek u tzv. čínského jezírka. Atmosféru parku dolaďují lavičky, které mají litinovou kostru s motivy uschlého větvoví.

V současné době dochází ke komplexní rehabilitaci jádra sychrovského parku, ošetřují se jednotlivé dřeviny, doplňuje se sortiment sbírkových dřevin a probíhá obnova a ošetření lipové aleje zvané Rohanka vně parku.

Návštěvnické informace
Areál zámku Sychrov je bezbariérová památka pouze z části. Volně dostupné jsou veškeré exteriéry zámeckého areálu jako například anglický park, čestný dvůr a nádvoří. Prohlídka interiérů probíhá v rámci tří prohlídkových tras. Trasa A je pro vozíčkáře dostupná v jedné rovině, trasa B a trasa C je v patrech a tudíž pro vozíčkáře nedostupná. Prohlídka klenotnice je samostatná, a protože se nachází v přízemí východní křídla, je z hlediska dostupnosti pro vozíčkáře bez omezení.

Auto můžete zaparkovat přímo na zámeckém parkovišti nebo popojet asi 300 metrů po hlavní silnici do obce Radimovice, kde se před restaurací U Šulců nachází veřejné parkoviště. Nejvhodnějším místem k parkování z hlediska dostupnosti je parkoviště, které se nachází západně od hlavní zámecké budovy, a z něhož je přístup k zámku po rovině.

-ar-
Foto: www.zamek-sychrov.cz

Přechozí články z České republiky:
Zoopark v Chomutově slaví letos 35. narozeniny
Zámek Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou
Hrad Velhartice má světově unikátní kamenný most
Březnický zámek má unikátní knihovnu
Hrad Zvíkov je skvost českého stavitelského umění

Článek byl zobrazen 8 214 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA