Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Znovuzrození hradu Veveří

Na skalnatém výběžku vysoko nad Brněnskou přehradní nádrží se tyčí jeden z nejrozsáhlejších hradních areálů v České republice. Leží v krásné krajině, poskytuje nádherný výhled do okolí a ze všech stran jej obklopují husté lesy. Stal se oblíbeným výletním místem Brňanů, a pokud budete mít i vy při návštěvě jihomoravské metropole chvilku času, určitě si jeho návštěvu nenechejte ujít.

První zmínka o hradu nad ohbím řeky Svratky (přehrada byla vybudována až v letech 1936 - 1940) pochází z roku 1213, kdy zde byl postaven malý lovecký zámek moravských markrabat. Kamenný hrad zde podle dochovaných údajů začal vznikat o něco později, v druhé polovině 13. století. Velkého rozkvětu hrad dosáhl ve 14. století, kdy byl majetkem moravského markraběte Jana Jindřicha, jež ho nechal rozsáhle přestavět téměř do dnešní podoby a učinil ho svým hlavním sídlem.

Po husitských válkách spadá roku 1531 dědičně do vlastnictví pánů z Ludanic. V následujících letech hrad poměrně často střídal své majitele, proběhly zde četné renesanční úpravy a hrad se stal výraznou pevností, která odolala dokonce i nájezdům švédských vojsk. Celé 18. století je Veveří majetkem hrabat ze Sinzendorfu, kteří jej proměnili na hospodářské centrum jejich velkostatku. Za jejich panování však bohužel došlo ke stržení dvou nejstarších Přemyslovských paláců. V roce 1870, kdy na hradě pobývala kněžna Ypsilanti, bylo upraveno okolí hradu a byl vybudován rozsáhlý park se zahradami a skleníky. Posledním majitelem hradu byl Arnold De Forest – Bischofsheim, který následně celé Veverské panství prodal v roce 1925 Československému státu.

Až do 2. světové války tak byl hrad zpřístupněn veřejnosti a stal se oblíbeným cílem výletníků z širokého okolí. Roku 1942 však došlo k jeho obsazení říšskými vojsky a stal se sídlem jednotek Wehrmachtu a SS. Po skončení války, na počátku 50. let, získalo hrad místní Lesnické učiliště, byl zde zřízen internát a závodní škola práce. Učiliště na hradě Veveří fungovalo celých 20. let. Pováleční majitelé hradu se však zasloužili také o to, že na hradě nezbylo téměř žádné původní vnitřní vybavení.

V roce 1972 byla hradu zasazena tvrdá rána. Chystaná megalomanská rekonstrukce, která měla hradu navrátit původní podobu a vytvořit z něj mezinárodní studentské a kongresové centrum, byla po první etapě zastavena. Jednotlivé stavební a statické zásahy do struktury hradu měly za následek ztrátu jeho historické a umělecké hodnoty. Roku 1989 byl nakonec opuštěn, nedokončen a ponechán napospas svému osudu.

Od roku 1999 je státní hrad Veveří pod správou ministerstva kultury, které jej zařadilo mezi památkové objekty spravované Národním památkovým ústavem v Brně. Díky Programu záchrany architektonického dědictví MK ČR, mimořádným dotacím ze státního rozpočtu a veřejným sbírkám se mohl začít opravovat. Během posledních několika let se podařilo zajistit a zrekonstruovat ty části hradu, které byly v havarijním stavu a hrozilo jejich zřícení. Šlo především o střechy vnitřního hradu, Purkrabství a Prachovou věž, restaurovány byly i části fresek v interiéru. Obnovená byla také vyhlídková terasa.

Od roku 2002 je hrad opět zpřístupněn veřejnosti. Bylo do něj již investováno několik milionů korun, které poskytl stát i město Brno. I když zde stále probíhají rozsáhlé restaurátorské práce, mohou si návštěvníci prohlédnout alespoň provizorní expozice. Pokud hrad navštěvujete pravidelně každý rok, můžete alespoň sledovat, jak práce postupují. Kompletně opravený hrad si zde však budete moci prohlédnout až za několik dlouhých let.

K hradu se dnes dostanete pěšky nebo na kole. Novinkou je však otevření parkové cesty vedoucí od přístaviště lodí až pod hrad. Během letní sezóny se na hradě můžete příjemně občerstvit, posedět na vyhlídce a kochat se pohledem do údolí. Každoročně se zde konají nejrůznější tematické akce, jako například výstavy dravých ptáků s pravidelnými ukázkami sokolnického výcviku, srazy čarodějnic, burčákové a rytířské slavnosti, setkání řezbářů nebo výstavy historických kostýmů. Návštěva hradu Veveří tak bude pro děti i dospělé zajímavým a příjemným zážitkem.

- jap -

Článek byl zobrazen 4 084 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA