Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Okres Trutnov

Na této stránce naleznete články a cestopisy k lokalitě „Okres Trutnov“. Informace o lokalitě, rady a tipy na cesty, fotografie a další zajímavosti k lokalitě najdete zde: Okres Trutnov.

NKP Kuks

Kuks je jedinečný lázeňský komplex vrcholného baroka, z něhož se zachoval především monumentální Hospital pro vojenské vysloužilce s unikátní sochařskou výzdobou. Hospital je dnes nejvýraznější dominantou památkové rezervace Kuks.

celý článek

 

Stará radnice v Úpici

Raně barokní stavba z r. 1678 postavená Kašparem Kloptem, zadní trakt byl dostavěn v r. 1822. Nová věž vystavěna 1752, v r. byla 1957 věž přestavěna do původního barokního slohu. Hodiny na věži z r. 1665 patří mezi nejstarší v Čechách. Městské muzeum získalo celou budovu v letech 1961 - 1962.

celý článek

 

Nová radnice v Úpici

Původně obecní dům, projekt vypracoval Alois Mezera, stavbu provedla 1922 - 1923 firma Ladislav Machoň. 16. 12. 1923 v neděli byla první schůze zastupitelstva. Sochy alegorie "Válka" a "Mír" jsou dílem akadem. sochaře Karla Dořáka z Prahy. V obřadní síni je obraz Úpice z r. 1911 od akadem. malíře Jar. Panušky.

celý článek

 

Barokní kaple sv. Michala v Úpici

Původně zádušní kaple. Nechal ji v letech 1698 - 1701 postavit podle plánu J. Schotta farář Martin Benedikt Hůlek, který je v hrobce pod kaplí pochován. Je zasvěcena sv. Michalu k uctění památky budovatele otce Michala Hůlka. Jedna z prvních centrál na Trutnovsku. Na starém hřbitově u kaple byl pohřben Adam Kolisko, jeden z vůdců selské rebelie z r. 1775.

celý článek

 

Městské muzeum v Úpici

Objekt založil MUDr. Ant. Čapek roku 1895. Je umístěno ve staré radnici spolu s galerií J. Mezerové-Winterové. Expozice muzea zahrnuje národopisné oddělení a památky na pobyt rodiny MUDr. A. Čapka.

celý článek

 

Kostel v Dolním Dvoře

Kolem r. 1790 zastavena práce v huti a jejích hamrech na Rudném náměstí – místo uznáno vhodným pro stavbu kostela. Dne 20. srpna 1797 byla podána žádost o povolení stavby farního kostela. Po mnoha jednáních přišlo povolení ke stavbě 1. 8. 1802 (tedy po čtyřech a půl letech).

celý článek

 

Kostel sv. Václava v Dolní Kalné

Nejvýznamnější památkou Dolní Kalné je kostel sv. Václava, prvně zmiňován roku 1352. Za Žižkova tažení roku 1424 byl kostel pobořen. Za Václava z Valdštejna v roce 1609 byl postaven nový renesanční kostel na místě zbořené gotické stavby, který byl předán českým bratřím. Zde kázal i J. A. Komenský.

celý článek

 

Římskokatolický kostel sv. Jakuba staršího v Dolním Lánově

Nachází se na tzv. "kostelním vrchu". Jde o renesanční stavbu z let 1599 - 1603, na stavbě se podílel i významný severoitalský architekt Carlo Valmadi. Původně dřevěná stavba - nejstarší díl - presbytář (pravděpodobně z předhusitské doby), věž postavena v letech 1511 - 1518 (do roku 1832 na jižní straně sluneční hodiny ...

celý článek

 

Kříž u č. p. 42 v Dolním Lánově

Pískovcový kříž z r. 1807 - vytesána klečící žena držící kříž. Zachována je tato pověst: "V roce 1802 neb 1805 táhli skrze Lánov ruské oddíly k Hostinnému. Tenkráte měl majitel statku č. 63 nyní 42 pěkný kočár, což tehdá bylo říkký zjev. Majitel tento měl převésti přes Labe v místě, kde stojí dnes v Prosečné železný most ...

celý článek

 

Renesanční radnice v Dolní Olešnici

Budova renesanční radnice nacházející se na západní straně náměstí byla postavena na základech dvou gotických domů. Budova je poprvé připomínána v polovině 15. století. V roce 1525 byla k radniční budově přistavěna renesanční radniční věž.

celý článek

 

Františkánský klášter v Dolní Olešnici

Již v roce 1651 měl v úmyslu majitel panství Hostinné, zchudlý holandský šlechtic Vilém Lamboy, v úmyslu pozvat do Hostinného některý z církevních řádů. Po neúspěšném pokusu s Jezuity padla volba na řád Františkánů.

celý článek

 

Renesanční fara v Dolní Olešnici

Budova fary v Hostinném byla postavena v roce 1525. Její severní stěna byla vestavěna přímo do městských hradeb a západní stěna navazovala na horní městskou bránu. V roce 1555 vyhořela a v roce 1578 byla znovu přestavena v renesančním stylu. Z doby této přestavby pochází letopočet na portálu hlavního vchodu.

celý článek

 
 
 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA