Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Hájenka Kančí obora - romantická dovolená v Lednicko-valtickém areálu

Jak se žilo Lichtenštejnům na jižní Moravě a co můžeme prožít jako oni? Je to zdánlivě nesmyslná otázka, neboť žili v době, kdy oblast mezi Valticemi, Břeclaví a Lednicí ještě nebyla zapsána jako Lednicko-valtický areál. Do seznamu světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO byl tento přírodní klenot zapsán až v roce 1996.

Lichtenštejnové postupně budovali své panství nejen pro krásu a své pobavení, ale taky z důvodu snahy zaměstnat zdejší lid a tím držet tehdejší ekonomiku a nepokoje či nespokojenost v patřičných mezích. Nutno říct, že se jim to podařilo, neboť jejich dědictví můžeme využívat pro radost nejen zdejších obyvatel, ale i návštěvníků Lednicko-valtického areálu (LVA). Turisté zde mohou shlédnout mnoho památek jak historických a architektonických, tak i přírodních, a to nejen ze sedel kol či koní, ale i pěšky. Město Břeclav se může pyšnit tím, že tvoří vstupní bránu do tohoto velmi vyhledávaného areálu. Zhruba na ploše 200 km2 mohou návštěvníci strávit celý týden a stále budou nalézat něco zajímavého. Nejenom gastronomie, ale i ubytování přímo v areálu LVA vám umožní sdílet čas a vjemy, které zde prožívala šlechta i její zaměstnanci.

Hájenka Kančí obora
Foto: Hájenka Kančí obora

Jednou z možností je využítí pronájmu bývalé lesovny-hájovny v kančí oboře. Ta sloužila lesním správcům k bydlení v co největším sepětí s lesem a také k ochraně statků, jež mezi Břeclaví a Lednicí Lichtenštejnové vytvořili. Z Hájenky Kančí obora jsou k dosažení pěšky či na kole téměř všechny salety (roztroušené drobné stavby), mezi něž patří:

Janův hrad (Janohrad) - postaven v letech 1807-1810 architektem Josefem Hardmuthem ve formě romantické zříceniny v zákrutu řeky Dyje uprostřed lužního lesa. Kouzlo místa dotvářelo romantické prostředí nedotčené přírody (od hájenky Kančí obora vzdálen 5 km).

Lovecký zámeček - klasicistní myslivna na cestě k Janohradu. Z jeho balkonu sledovaly dámy průběh lovů na přilehlých loukách.

Hájenka Kančí obora
Foto: Hájenka Kančí obora

Rybniční zámeček - elegantní jednoduchá patrová budova z roku 1816 s kuželkovou balustrádou a rizality s tympanony.

Chrám Tří Grácií - empírový zámeček navrhl lichtenštejnský stavební ředitel Jan Karel Engel. Půlkruhová stavba má 12 jónských sloupů a obklopuje sousoší tří řeckých bohyň, které z jednoho balvanu vytesal Martin Fischer.

Rendez-vous - čili Dianin chrám postavil na nejvyšším místě Bořího lesa podle Hardmuthových návrhů architekt Josef Kornhäusel v letech 1810-1812 pro známého vojevůdce z napoleonských válek Jana I. Zámeček má podobu římského triumfálního oblouku.

Kaple sv. Huberta - nejmladší stavba areálu byla postavena v roce 1855. Jde o napodobeninu gotické kaple s trojbokým oltářem a sochou sv. Huberta, postavenou z pískovcových kvádrů, kde se konávala děkovná bohoslužba na ukončení honů.

Hájenka Kančí obora
Foto: Hájenka Kančí obora

Nový dvůr - empírové hospodářské stavení z roku 1809, rozvržené kolem čtvercového dvora. Je určen pro chov ovcí plemene „merino“.

Belveder - drobný zámeček u Valtic, který sloužil k chovu bažantů. Otevírá kouzelné panorama Pálavy a Mikulova.

Hraniční zámeček - vybudoval ho stavitel Jan Karel Engel na bývalé hranici markrabství moravského a arcivévodství rakouského u překrásného přírodního prostředí, jež se zrcadlí v Hlohoveckém rybníku.

Pohansko - empírový zámeček, který byl postaven na valu bývalého velkomoravského hradiště z 9. století. Je zde instalována expozice prezentující výsledky rozsáhlých archeologických výzkumů.

Kolonáda na Reistně - nachází se na jižním obzoru Valtic, je ovlivněna podobnou stavbou ve vídeňském Schönbrunnu.

Apollónův chrám - zámeček tvoří osm dórských sloupů před průčelní zdí s půlkruhovým výklenkem a s motivy řecké báje o Apollónovi.

Obelisk - 23 metrů vysoký památník s pozlacenou hvězdou na špici, připomíná od roku 1798 uzavření míru mezi Francií a Rakouskem.

Hájenka Kančí obora
Foto: Hájenka Kančí obora

Zámeček Lány - tato stavba byla stejně jako nedaleký zámeček Pohansko postavena v letech 1810-1812 knížecím architektem Josefem Hardmuthem a sloužila knížecí rodině během lovů v oboře Soutok.

Minaret - stojí v bažinaté půdě na dřevěných pilotech. Skládá se z jednopatrové budovy a třípatrové věže s ochozy. Pro přízemí jsou typické arkády zdobené mravoučnými texty z Koránu. Patro krášlí osm místností zaklenutých nízkými kopulemi a maurské ornamenty. Z věže vysoké 60 metrů je úžasný výhled do parku a okolí, na Pálavu a Bílé Karpaty.

Kromě saletů jsou z hájenky dosažitelné oba zámky, které jsou chloubou nejen Lednicko-valtického areálu (LVA):

Zámek Lednice - národní kulturní památka. Po složitém vývoji od gotické tvrze přes renesanční, barokní a klasicistní podobu se dochovala poslední přestavba v historizujícím novogotickém slohu z let 1846-1858.

Zámek Valtice - původně hrad, založený snad již ve 12. století, několikrát přestavován, v 2. polovině 16. století zde proběhly renesanční úpravy. V letech 1645-1646 byl poškozen Švédy, poté následovala dlouhodobá barokní přestavba. Patří ke skvostům památek v LVA.

Lednicko-valtický areál
Foto: Lednicko-valtický areál

To vše je dostupné na kole i pěšky z Hájenky Kančí obora, která vám kromě ubytování nabízí i možnosti poznat zdejší památky zblízka. Další informace najdete na www.kanciobora.cz.

- PR článek -

Článek byl zobrazen 2 097 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA