Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Hodonín – perla Moravského Slovácka

Hodonín najdete v jihovýchodní části Moravy, které se rozkládá uprostřed Moravského Slovácka u hranic se Slovenskem. Hodonínsko je velmi oblíbeno pro svou úrodnou oblast vína a vinnou turistiku spojenou se zdejším folklorem lidových tanců a písní. Město Hodonín je také neodmyslitelně spjato s dětstvím slavného rodáka - našeho prvního československého prezidenta T. G. Masaryka.

Hodonín bývá však také přiřazován k nejstarším městům Českého státu vůbec. Historie osady rozprostírající se na pravém břehu řeky Moravy sahá už do pozdní doby kamenné. Důležitý brod přes řeku Moravu střežil hrad postavený již za knížete Břetislava I. (1035-1055). Hrad měl tak pod kontrolou také důležitou křižovatku obchodních cest - proslulou Jantarovou stezku z Pobaltí do středního Podunají a Středomoří.

První zmínka o městu Hodonín pochází z roku 1073. V historických pramenech je pak Hodonín prokazatelně doložen až v roce 1169. K hlavním pamětihodnostem města patří původně renesanční zámeček z 16. století, který byl přestavěn do barokní podoby. Zámeček je v současnosti sídlem Masarykova muzea. V roce 1997 zde byla otevřena nová stálá expozice věnovaná osobnosti prvního československého prezidenta T. G. Masaryka a historii města Hodonín.

Vzhled interiéru je přizpůsoben jednotlivým obdobím Masarykova života od kovárny až po pracovnu prezidenta republiky. Cestu Masarykovým životem obohacují tři asi tříminutové audiovizuální programy a celý Masarykův život je shrnut v 25minutovém filmu. Na místě dnešního Masarykova muzea v Hodoníně stála od poloviny 16. století bratrská modlitebna. V roce 1605 město i modlitebnu vypálila švédská vojska. Roku 1642 majitel hodonínského panství hrabě Jindřich Burian Žampach ze Žampachu a Potnštejna dostavěl zámeček, který sloužil jako lovecké sídlo. V roce 1762 odkoupil panství manžel císařovny Marie Terezie František I. Lotrinský a zřídil v zámečku správní centrum habsburského velkostatku.

Budova radnice byla postavena v letech 1902 – 1904 ve stylu norimberské secese. V prostorách radnice se nacházejí pamětní desky Rudolfu Filipovi a Luďku Zemanovi a na budově je umístěna pamětní deska všem obětem 2. světové války. K hlavním kulturním institucím města patří zdejší Galerie výtvarných umění představující hlavně práce slováckých umělců 20. století.

Pozdně barokní kostel sv. Vavřince z r. 1788 se nachází na náměstí, kde je také mariánský sloup z doby vrcholného baroka. Farní kostel sv. Vavřince je původně gotická stavba pocházející z první poloviny 13. století. Dnešní barokní podoba se datuje z let 1780 – 1788. Barokní kaple sv. Kříže z 18. století slouží jako občasná výstavní síň. Park s židovskými náhrobky je připomínkou židovského hřbitova, který zde býval dříve.

Severní Ferdinandova dráha otevřená v roce 1841 byla základním předpokladem pro průmyslový rozvoj města. Cukrovary, strojírny, cihelny ale hlavně tabáková továrna učinily z Hodonína jedno z velkých průmyslových center jižní Moravy.

Lázně evropské úrovně
V blízkosti městského centra pramení minerální vody s velkým množstvím jódu, kterými jsou léčeny v Lázních Hodonín především poruchy kloubů, pohybového ústrojí a onemocnění končetin. Přestože lázeňská léčebna „Hodonín“ se řadí k nejmladším lázním v České republice, patří zdejší léčivé vody s vysokým obsahem jodových solí a poměrně nízkou mineralizací mezi nejkvalitnější vody svého druhu v Evropě. Mimo léčebné pobyty lázně nabízejí rekondiční a relaxační pobyty vhodné především proti únavě a snížené výkonnosti a ke zlepšení fyzické kondice nebo snížení nadváhy. Protože Lázně Hodonín navštěvují lidé z celé republiky, je snahou všem přiblížit krásu folklóru Moravského Slovácka v podobě pravidelných besed u cimbálu a vystoupení folklórních souborů.

V severozápadní části města najdou návštěvníci zoologickou zahradu s více než 150 druhy zvířat. Nachází se na kraji města v části Bažantnice obklopená lesem. V Hodonínské ZOO můžete na ploše 7,5 ha zhlédnout kolem 700 kusů zvířat. Za pozornost stojí nové pavilony, a to jak pavilon exotických ptáků, pavilon lidoopů, opic a plazů a také nový pavilon pro vlky hřivnaté.

V blízkém okolí Hodonína se nabízí řada možností navštívit různé lidové slavnosti, tradiční hody a vinařské slavnosti. Je zde krytý plavecký bazén a v lesním komplexu Doubravy se nabízí možnost kratších i delších vycházek. Další ze zajímavých aktivit je využití tzv. „koňské turistiky“, která vedle sportovního zážitku přináší především krásné zážitky z cesty přírodou, možnost navštívit historické památky i další zajímavosti regionu a příhraničí.

Významná archeologická lokalita a zároveň národní kulturní památka se nachází v nedalekých Mikulčicích-Valech. Slovanské hradiště je sídliště ze 7. století se základy knížecího paláce, obsahující 12 základů církevních staveb z 9. století. Šlo zřejmě o někdejší vrcholné centrum Velké Moravy. Poblíž se nachází přírodní rezervace Skařiny s lužním lesem.

Baťův kanál na řece Moravě je historická vodní cesta. V současné době je s deseti funkčními plavebními komorami splavná od Otrokovic až ke Strážnici. Kolem kanálu je roztroušeno několik půjčoven motorových lodí, výletních turistických prámů, kánoí a také kol. V úseku Strážnice-Rohatec - Hodonín je nově otevřený úsek, vhodný na vodácké cesty.

Krajina při hranicích se Slovenskem pod Hodonínem je ovlivňována především hraniční řekou Moravou, která se čas od času vylévá ze svého koryta a zaplavuje tak okolní lesy. Je to krajina bahnitých lesíků s vrbami, topoly, duby a dalšími listnatými stromy, kterou jsou často okusovány bobry. Na kanálu Staré Moravy je možné se projet lodí Konstancie.

Autor: Alexandra Rohanová
Foto: Janos Korom

Článek byl zobrazen 4 970 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA