Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Magické skály a zázračná voda Adršpachu

Tolik fascinujících zákoutí jako v Adršpašsko-teplických skalách uvidíte jen málokde. Toto místo je největším a nejdivočejším skalním městem Střední Evropy. Pro poznávání přírodních krás východních Čech a zajímavostí regionu Kladského pomezí je vhodným výchozím bodem hotel Tommy.

Adršpašské skály jsou skutečným přírodním zázrakem. Je to místo, kde člověk žasne nad uměním přírody. Každý se do Adršpašsko-teplických skal rád vrací, a kdo zatím nepoznal, může jen litovat, že zatím neobjevil jedno z nejúžasnějších míst u nás.


Foto: Náchod

Do Adršpachu dojedete autem přes Náchod, Hronov a Teplice nad Metují. Parkoviště jsou vždy kousek od pokladen do skal. V posledních letech se komplex Adršpašsko-teplických skal proslavil i v zahraničí. Protože je návštěvnost o víkendech a prázdninách obrovská, na prohlídku skal se vyplatí vyrazit ve všední den případně mimo sezónu.

Skalní město na severu východních Čech fascinuje turisty a vandrovníky už od 18. století. Vynikla tak krása skvostných pískovcových útvarů. Od této doby tu začaly vznikat turistické stezky a horolezci postupně dobývali jeden skalní útvar za druhým. Z 18. století pochází také většina pojmenování místních skalisek. Mezi nejznámější patří Milenci, Starosta a Starostová, Homole cukru, Krakonošova lenoška, Džbán nebo Sloní náměstí. Jako byste se ocitli ve zkamenělém městě! V Adršpašských skalách se projdete nejen po Sloním a Malém náměstí, ale uvidíte Gotickou branku i Čertův most a Prašnou branou se vydáte ke Skalnímu hradu. Toto město však není ledajaké a každou chvíli narazíte na magický výtvor matky přírody.


Foto: Starosta a Starostová

Tajemné hrady a projížďky lodí
Hrady Adršpach, Střemen a Skály se nacházejí co by kamenem dohodil od vzletně nazývaných skalních útvarů a neměly by uniknout vaší pozornosti. Tím spíš, že jsou všechny volně přístupné. Samotný Adršpach vznikl mezi lety 1320 až 1330 na popud krále Jana Lucemburského. Roku 1430 byl Adršpach dobyt, aby se však o šest let později vrátil do rukou pánů z Dubé.

Adršpašsko-teplické skály se zavděčí nejen pěším turistům, horolezcům a nenapravitelným romantikům. Na své si přijdou i milovníci vodních sportů! V zatopeném Lomu bývalé pískovny je možnost vypůjčit si loďku a prohlédnout si všechnu tu krásu z vodní hladiny, jež se v příznivém světle promění v úchvatné zrcadlo. Některá místa skalního města jsou dostupná jen po žebřících. Zejména vysoko položené skalní jezírko, kde vás na pramici sveze vždy vtipný převozník, je skutečně dobře ukryté. Skalní město má neopakovatelné kouzlo ve všech ročních obdobích.

Můžeme se jen domýšlet, zda je pramenitá podzemní voda, vyvěrající v Adršpašských skalách v mohutných artéských pramenech skutečně zázračná a umí vyléčit slepotu. Každopádně mnoho lidí tomu už od 13. století věří. Na svědomí to má jistý Václav Richtermüller, který podle vlastního tvrzení zažil ve zdejším kamenném městě zázrak.

Náchodský region ve východních Čechách
V regionu známém jako Kladské pomezí naleznete při cestách za poznáním nejen již zmíněné Adršpašské skály, ale i mnoho dalších přírodních krás, historických památek a kulturních zajímavostí. Hotel Tommy - což je výborné strategické místo pro vaše objevné cesty - je umístěn v centru malebné příměstské části Náchoda – Babí.

Nezapomenutelné výlety můžete pořádat nejen do okresního města Náchod, ale i do jeho přilehlého okolí, například do Nového Města nad Metují, České Skalice, Teplic nad Metují, Hronova, Broumova a Dvora Králové nad Labem.

Například zámek a Babiččino údolí jsou navštěvovány zejména zásluhou díla české národní spisovatelky Boženy Němcové. Realita tehdejšího života byla sice dost odlišná od toho, co napsala Božena Němcová, ale nebudeme vám kazit dojem z výletu fakty tehdejší doby...

Celé údolí od České Skalice až po Rýzmburk je dokonale značeno, nemůže se vám tedy stát, že byste tu zabloudili. Pokud se vám nechce stát u tabulí a číst je postupně - můžete si koupit na zámku či v mlýně tištěného průvodce naučnou stezkou. Většina textů je velmi zajímavá a nejlepší by bylo, kdybyste se sem, do tohoto krásného místa, nacházejícího se pár kilometrů od České Skalice u Náchoda, zašli či zajeli podívat. Může vám totiž přijít líto, kolik jste toho z dějepisu zapomněli (nebo jste tehdy nedávali vůbec pozor?!), a tak byste se měli snažit dohnat, co se dá. Provádět vlastní průzkum přímo na místech, kde nejvýznamnější Čechové zanechali své stopy, je ta nejlepší rada.

Svou pouť můžete začít u Viktorčina splavu a pokračovat pak ve směru toku řeky kolem staré prádelny a žehlírny a „Starého bělidla“. Naučná stezka Babiččino údolí vede od Barunčiny školy okolo hlavní expozice a pak tzv. Bažantnicí až k ratibořickým památkám - Ratibořický zámek, Panský hostinec, pomník babičky, Rudrův mlýn, vodní mandl, Staré bělidlo, Rýzmburský altán, Viktorčin splav či hospodářský dvůr zámku, kde bydleli Panklovi.

Při těchto cestách a výletech, bez nichž jako byste nevěděli nic o historii a originalitě zdejší krajiny, zajisté oceníte přívětivé služby hotelu Tommy. Garni Hotel TOMMY congress a relax center se postará o vaše pohodlí spojené s ubytováním, stravováním, relaxací a odpočinkem. Ve zdejším regionu patří hotel Tommy po komplexní rekonstrukci právem k nejlépe vybaveným v celém okolí. Jedná se nejen o nabídku luxusního ubytování za rozumné ceny, včetně doprovodných hotelových a relaxačních služeb, ale především o vlastní wellness centrum.


Foto: Hotel TOMMY

Velkou předností hotelového komplexu je nadstandardní kongresový sál, který je plně vybaven audiovizuální technikou včetně projekce, několika druhů osvětlení, ozvučení a pevným připojením na internet. Veškeré kongresové prostory jsou bezbariérové a plně klimatizované. Víceúčelové kongresové centrum je vám k dispozici pro firemní školení, přednášky, prezentace, jazykové kurzy, konference, sympozia a pro nejrůznější společenské a kulturní akce. Více informací o hotelu najdete ZDE.

(- PR článek -)

HOTEL TOMMY - CONGRESS A RELAX CENTER
Kaštanová 205
547 01 Náchod-Babí
ON-LINE rezervace
Telefon: +420 491 452 452
Fax: +420 491 421 006
Mobil: +420 602 138 333
E-mail: info@hotel-tommy.com
www: www.hotel-tommy.com

Článek byl zobrazen 18 508 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA