Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Milotice - přírodní zajímavosti v okolí

Milotice na Hodonínsku jsou známé především svým renesančním zámkem. I za obcí je ale k vidění řada zajímavostí, které ocení hlavně milovníci přírody.

Za zámkem v Miloticích se nachází přírodní rezervace Písečný rybník. Rezervaci tvoří mozaikovitě členěná soustava rybníka s několika ostrůvky, přilehlými mokřady, slatinnými loukami a okolními lesními porosty. V takto pestrém území se vyskytuje celá řada vzácných, zvláště chráněných a ohrožených druhů rostlin a živočichů. Rezervace je velmi hodnotným územím jak po stránce botanické, zoologické, krajinářské i estetické. Geologický podklad rybníka tvoří jemné písky a vápnité jíly. Klimaticky náleží do teplé oblasti. Pro své nesporné bohatství byla lokalita vyhlášena jako rezervace již v roce 1956. Současná rozloha území je 35,45 ha, z toho cca 20 ha tvoří vodní plocha.

Přírodní rezervace Písečný rybník má velký ornitologický význam, vyskytuje se zde přes 100 druhů ptáků: např. potápka malá, potápka roháč, pochop rákosní, chřástal vodní, rákosník velký. K rybníku zalétává lovit krahujec obecný, výjimečně sokol stěhovavý. Z obojživelníků se zde vyskytují: skokan zelený, rosnička zelená v období rozmnožování i skokan štíhlý a skokan ostronosý. Z hmyzu je nápadný výskyt vážek a šídel.

Rezervace je z větší části obklopena lesem. Najdeme zde typické dřeviny jako vrbu, olši, topol, dub, jasan, břízu či lípu. Vyskytují se zde však i druhy nepůvodní nebo nevhodné - akát, smrk, modřín. Rezervace představuje ojedinělou lokalitu s květenou stojatých vod a slatinných luk. Na hladině rybníka bylo donedávna naleziště plavínu štítnatého, zatím hojný je leknín bílý, stulík žlutý, bublinatka jižní. Na posledním zbytku slatinné loučky za rybníkem roste vzácná ostřice Davallova.

Dva kilometry od Milotic na úbočí kopce Náklo (265 m) můžete navštívit chráněnou krajinnou oblast Horky. Území se rozkládá na svazích různého sklonu. Jedná se o jeden z posledních zbytků stepí na jižní Moravě. V takto zajímavém území se vyskytuje celá řada vzácných, ohrožených a chráněných druhů rostlin a živočichů. Současná rozloha území je 15,5 ha. Cílem ochrany je záchrana jedinečného stepního biotopu s řadou vzácných a ohrožených druhů rostlin a živočichů.

Na Horkách najdeme velmi cenné porosty hlaváčku jarního, hadince červeného a kavylu tenkolistého. Největší porost hlaváčku jarního se nachází v jihozápadním svahu rezervace, jedná se současně o nejpočetnější populaci této rostliny u nás. Roste zde i zvonek sibiřský, pampeliška pozdní, kozinec dánský, hadinec červený, vstavač kukačka, starček celolistý, růže galská, oman oko Kristovo, kozinec vičencovitý a protože jsou v podloží písky, i vzácné pískomilné druhy jako pryskyřník ilyrský a divizna brunátná (fialová).

V okolí Milotic se dokonce vyskytuje největší evropský pavouk - slíďák tatarský. Jeho nejčastější výskyt je sice ve východní Evropě, především ve stepích Ruska a Maďarska, ale zřejmě díky změnám klimatu se „česká tarantule“ vzácně objevuje také u nás, hlavně na Hodonínsku a Uherskohradišťsku.

Délka těla je u samic 2,5-3,5 cm (hlavohruď 1,3-1,6 cm), samci jsou o něco menší. I když velikost tohoto druhu budí značný respekt, ke kousnutí dochází velice zřídka a to i v  případě ohrožení vlastního teritoria nebo mláďat. K účinné obraně využívá spíše zastrašování v podobě výstražného postoje. Pokud se pavouk cítí ohrožen, postaví se na zadní pár končetin,  směrem k narušiteli rozevře kusadla a ukazuje výrazné kontrastní zbarvení, které se nachází ze spodní strany těla a končetin včetně do červena zbarvených kusadel. Pokud selže i tato taktika, pavouk se uchýlí k útoku klepítky. Jed a jeho účinek můžeme srovnat s bodnutím vosy.

Při pobytu v Miloticích je možné se ubytovat v Penzionu u zámku.

- PR článek -

Penzion u zámku Milotice
Zámecká 120
696 05  Milotice

Tel.: 728 037 845
penzionmilotice@seznam.cz
www.penzionmilotice.cz

Článek byl zobrazen 4 020 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA