Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Na Okoř za bílou paní

Každý z nás se jistě již na základní škole učil písničku o hradě Okoři, kde straší bílá paní a kam vede cesta jako žádná jiná u nás. Písničku si jistě pamatujete dodnes, ale víte vůbec, jak hrad Okoř vypadá a kde ho najdeme? Dnes je Okoř již jen o rozsáhlou a tajemnou zříceninou nacházející se nedaleko Prahy, přesto se sem každoročně vydávají zástupy zvědavých turistů.

Historie Okoře se datuje do 13. století, kdy zde stávalo mohutné opevnění se zdobenou kaplí. V roce 1359 se na tomto místě začal budovat hrad s dominantní velkou obytnou věží. Opevnění hradu se táhlo až k Zákolanskému potoku. V následujících letech se hrad rozrůstal, vzkvétal a stal se dokonce i nejhonosnějším sídlem české šlechty.

Od roku 1414 hrad často měnil majitele, vystřídali se zde Mikuláš z Prahy, Jindřich Lefl z Lažan a z Bechyně a také Ludvík z Florencie. Hrad byl následně dobyt táborským vojskem a po skončení husitských válek vrácen potomkům Ludvíka. V 15. století proběhla jedna z prvních oprav hradu, která však nijak výrazně nezasáhla do jeho původního vzhledu.

Teprve Bořivoj z Donína jej roku 1494 nechal goticky přestavět kvůli obavám z války a případnému útoku na hrad. Hrad totiž nestojí na žádné vyvýšenině, jak tomu bývalo zvykem, proto se musely vymýšlet nejrůznější možnosti jak zvýšit jeho obranyschopnost. Vzniklo zde mohutné opevnění s dělostřeleckými baštami sloužícími k aktivní obraně hradu. Vybudovány byly také dvě hradní brány a nádvoří, kde později stával pivovar. Hrad byl navíc se všech stran obklopen rybníkem, který se vlastně stal jedním z dalších obranných prvků.

V průběhu 16. století hrad neustále vzkvétal, byl renesančně přestavěn, což jej mělo proměnit na pohodlný a obyvatelný zámek. Okoř dostala novou omítku, sgrafitovou výzdobu a vyrostly zde i arkády. Posledními majiteli a obyvateli hradu se stali Jezuité, kterým byl však v roce 1773 zkonfiskován majetek a jezuitský řád byl definitivně zrušen. To vedlo také k tomu, že Okoř začala chátrat a postupem času z ní zůstaly jen ruiny. Navíc lidé žijící v okolí hradu začali využívat jeho kamenů jako levného stavebního materiálu a tím bylo dílo zkázy dokonáno.

V roce 1921 se zřícenina Okoře dostala do rukou státu, který se ji rozhodl zachránit. Začaly proto rozsáhlé renovační a záchranné práce pod vedením architekta E. Sochora. Z původního hradu se podařilo obnovit jen velmi málo. Z mladšího, tzv. dolního hradu zde dnes můžete vidět jen část opevnění, baštu a zbytky první brány. Ač to nepůsobí zrovna logicky, nejlépe zůstaly dochovány nejstarší části tzv. horního hradu. Jde především o obvodové zdivo refektáře, navštívit můžete východní část bývalé pětipatrové hranolové věže i zbytky gotické kaple v přízemí. Všechny tyto ruiny vám dávají možnost udělat si dobrou představu o jeho tehdejší majestátnosti a rozloze.

Pokud zavítáte na Okoř během letních měsíců, počítejte s davy všudypřítomných turistů. Hrad si můžete projít buď sami, nebo se zúčastnit asi 40 minutové prohlídky s průvodcem. Místní průvodce vás seznámí nejen s historií hradu, ale také s pověstmi a určitě se dozvíte i něco o nejslavnější místní obyvatelce – okořské bílé paní. Na hradě se často konají nejrůznější zábavní akce, jako jsou třeba šermířská vystoupení nebo výpravné bitvy. Hrad se rovněž stává každoročním dějištěm hudebních festivalů a koncertů. V dnešní době je Okoř oblíbeným cílem výletníků nejen z nedaleké Prahy, ale ze všech koutů naší republiky. Navíc se stal jednou z nejčastěji zobrazovaných zřícenin u nás.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 8 430 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA