Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Na sáňkařské dráze se vrátíte do dětství

Snad všichni jsme jako děti milovali sáňkování. Vždy jsme netrpělivě čekali, až napadne první sníh, abychom se mohli vydat na nejbližší kopec. Touhu vyřádit se na sněhu mají někteří i v dospělosti a právě pro ně, ale samozřejmě i pro jejich děti, jsou jako stvořené sáňkařské dráhy, kterých však v České republice prozatím najdeme jen několik.

Milujete zimu a sníh, ale zkrátka nějak nemůžete přijít na chuť klasickému sjezdovému lyžování? Hledáte způsob, jak si trochu ozvláštnit váš lyžařský pobyt na horách? Nebo vás možná už nebaví chodit s dětmi na krátký kopec za domem? Ať je tomu, jak chce, vyzkoušejte sáňkařskou dráhu, na níž se zaručeně vrátíte do let, kdy jste ještě navštěvovali základní školu. 

Kam se vydat na sáňky?

V dnešní době v České republice není mnoho kvalitních sáňkařských drah, ale pár se jich přeci jen najít dá. Dráhy pro sáňkování jsou dlouhé několik kilometrů a na vrchol kopce již nemusíte šlapat pěšky, ale pohodlně vás tam vyveze vlek. Pokud tedy máte rádi rychlou jízdu na saních, rozhodně se na některou ze sáňkařských drah vypravte. Zážitek z jízdy na profesionální upravované sáňkovací dráze vám přinese rozhodně větší požitek z jízdy, než který zažíváte na kopci za domem. 

Černohorská sáňkařská cesta

V oblasti Krkonoš a Podkrkonoší můžeme navštívit sáňkařskou dráhu dlouhou 3,5 km, která vede z Černé hory po Zvonkové cestě až do Janských lázní. Dráha má převýšení 560 metrů a vede místy, kudy se na sáňkách jezdilo již před sto lety. Název Zvonková cesta pochází právě z této doby, kdy bývaly saně vybavovány zvonečky, aby byli další návštěvníci cesty včas informováni o pohybu saní a nedocházelo ke střetům. Během jízdy máte možnost se kochat pohledem na úbočí Černé hory nad Klausovým dolem. Tato sáňkařská dráha je volně přístupná veřejnosti, vstup není zpoplatněn. Pokud nemáte vlastní saně, můžete si je půjčit v půjčovně u dolní stanice lanovky. Provozní doba sáňkařské dráhy je od 8 do 17 hodin. Občerstvení nabízí Lyžařský areál Janské lázně.
www.janskelazne.cz/cz/skiresort-cerna-hora/sankarska-cesta/

Sáňkařská dráha Dolní Morava

Také v oblasti Králického Sněžníku si od roku 2010 můžeme užít sáňkování na trati dlouhé 2500 metrů. Jelikož je trať osvětlená, je návštěvníkům umožněno také večerní sáňkování od půl páté do osmi hodin. Trať se nachází ve skiareálu Sněžník na Dolní Moravě, kde vás na start sáňkařské dráhy vyveze sedačková lanovka. Vede po propojovacích cestách mezi dvěma zdejšími areály. Sáňky je možné si půjčit a následně vrátit v dolní stanici lanové dráhy U Slona. Za půjčení saní se vybírá záloha.
www.dolnimorava.cz/sankarska-draha/

Snow and Fun ve Špindlerově Mlýně
Foto: Snow and Fun ve Špindlerově Mlýně

Sáňkařská dráha Snow and Fun je dlouhá téměř 4 kilometry a je vhodná pro rodiny s dětmi. Na náměstí ve Špindlerově Mlýně si u stanoviště autobusu koupíte jízdenku a necháte se speciálním autobusem dopravit až na start sáňkařské dráhy, do nadmořské výšky 1150 metrů. Start se nachází u Erlebachovy boudy, kde máte možnost si také půjčit sáňky. Pak už se jen spustíte po dráze dolů, překonáte převýšení 350 metrů a po několika minutách dojedete do cíle. V cíli je možné saně odevzdat a autobusem se přepravit zpět do centra, nebo se vydat na další jízdu. Stačí počkat na další autobus mířící na start. Od úterý do soboty je možné vyzkoušet i večerní jízdy na osvětlené dráze. O občerstvení se stará malé, ale dobře zásobené bistro.
www.sankarska-draha.cz/

Sáňkařská dráha u Skiareálu Klíny

Nedaleko Litvínova se nachází Skiareál Klíny, u něhož je možné na saních dovádět na přírodní 600 metrů dlouhé sáňkařské dráze. Jde o přírodní cestu vedoucí lesem, která začíná u bývalé restaurace Sport. Sáňkování je bezplatné a doba provozu není časově omezena. Saně musíte mít vlastní, žádná půjčovna se zde nenachází. Občerstvení poskytuje Skiareál Klíny. 
www.kliny.cz/

Sáňkařská dráha Smržovka

První sáňkařská dráha byla ve Smržovce v Jizerských horách vybudována již v roce 1912. Původně se jednalo o pohodovou dráhu určenou pro rodiny s dětmi. Dnes se zde však nachází závodní dráha, která pochází z let 1972 – 1975. Je dlouhá 1020 metrů, má převýšení 82 metrů a raritou na ní je kruhová 400° zatáčka. Dráha slouží zejména pro trénink závodníků na sportovních saních a pro konání závodů, pro veřejnost tedy není přístupná. Závodníci zde mohou dosáhnout rychlosti až 103 kilometrů v hodině. Je však možné dráhu objednat pro skupinku zájemců, nebo pro firemní akce – je ale třeba počítat s vysokou cenou pronájmu okolo 1200 Kč/hod. Tuto sáňkařskou dráhu vlastní sportovní oddíl TJ Saně Jizerské sklo, jehož členové získali pro Smržovku četné medaile z mezinárodních soutěží. 

K zajímavostem Smržovky patří také železniční viadukt, který se právem řadí mezi nejkrásnější v republice. Má celkem 9 otvorů přemostěných půlkruhovými kamennými klenbami a je dlouhý 123, 5 metru. 
www.smrzovka.cz/

- jap -

Článek byl zobrazen 6 060 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA