Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Šumava - Lipno a okolí

Přehrada Lipno a její okolí je oblastí unikátního spojení krásné, divoké a nedotčené přírody s množstvím historických a technických památek. K dispozici je tady navíc široká nabídka sportovních a kulturních aktivit v létě i v zimě a velký výběr ubytovacích kapacit, restaurací a navazujících služeb.

Poznejte s CK ROTERA během týdenního pobytu např. tato místa: Tábor, Klokoty, Plechý, Vítkův Hrádek, Vyšší Brod, Třístoličník, Lenora a přehrada Lipno. Po celou dobu je ubytování zajištěno v Hotelu Fontána (Hrdoňov) a stravování je formou polopenze (snídaně, večeře). V hotelu jsou dvě restaurace, lobby bar, letní terasa a konferenční místnosti. Pro relaxaci poslouží vnitřní bazén, sauna a solárium, tělocvična pro míčové kolektivní hry, stolní tenis a dětská herna.

Lipensko zasahuje do Chráněné krajinné oblasti Šumava, která je největším chráněným územím u nás. Většina území Šumavy má středoevropské středohorské podnebí. Podle klimatického členění náleží většina Šumavy do chladné oblasti a níže položené části šumavského podhůří patří do mírně teplé oblasti.


Foto: Lipno - Frymburk

Významnou součást Šumavy představuje fauna horských smrkových lesů. Na prosvětlených okrajích létají horské druhy motýlů. Bohatší faunu hostí smíšené lesy buku, jedle a smrku, často s příměsí jilmu nebo klenu. Takové lesy jsou domovem rysa ostrovida nebo netopýra velkouchého. Typickými biotopy jsou horská a údolní rašeliniště. Zcela specifickým jevem jsou balvanité sutě a kamenná moře. Velmi typickými a neobvyklými stanovišti jsou ledovcová jezera a jejich kary. Stojaté vody na Šumavě zahrnují jak rašelinná jezírka, tak různé drobné tůňky a rybníky až po přehradní nádrže Nýrsko a Lipno. Menší nádrže obývá více druhů obojživelníků, čolek horský a obecný, ropucha obecná, skokan hnědý, ale též rosnička zelená nebo kuňka obecná a žlutobřichá. Pro velké nádrže je zase charakteristický výskyt mnoha druhů ptáků, kteří se zde zastavují během tahu. Podobně bohatá a pestrá je fauna tekoucích vod a jejich břehů. Ze savců zde pravidelně žijí vydra říční a rejsek horský. Šumavská květena a rostlinstvo je charakteristickou ukázkou středohorské středoevropské flóry a vegetace, ale má i svá určitá specifika, daná zejména relativní blízkostí alpského vysokohorského masivu. Šumava, až na nevelké úseky podhůří, neoplývá přílišnou různorodostí přírodních podmínek.

Teď ale od přírodních úkazů jinam. Něco se tady totiž najde i pro sportovce či milovníky adrenalinu. Je tu plno cyklotras, které jen čekají, až je někdo s chutí projede na kole. S kolem můžete projet i některé historické nebo jiné objekty, které jsou rozesety po celém šumavském okolí. V parných letních měsících jistě oceníte možnost jachtingu, sjíždění Vltavy na kanoích nebo chytání ryb na přehradě Lipno. Kdo má raději „suchou“ zábavu, může vyzkoušet například paintball, kurzy fotografování v přírodě anebo má možnost navštívit zdejší sklárnu a snad si i vytvořit svůj vlastní skleněný výrobek. Jak se tak říká, meze se zde zkrátka nekladou.

Pokud se ale na jih Čech chystáte v zimě, i tehdy vás Lipensko jistě oslní. Skiareál Lipno totiž prošel totální modernizací, počínaje třemi zcela novými lanovkami, delšími a širšími sjezdovkami až po nejmodernější bezpečnostní prvky či zasněžování na nejvyšší světové úrovni. Zcela nově, a dá se říct ojediněle, chystá areál Lipno možnost lyžování pro handicapované lidi. Zkrátka a dobře - na své si sem přijdou jak skupiny přátel, rodiny s dětmi, tak i tělesně postižení, kterým se personál zajisté bude snažit vyjít vstříc.


Foto: Schwarzenberský kanál

V regionu je množství přírodních zajímavostí, historických památek i nejrůznějších pravidelných akcí, které stojí za návštěvu. S CK ROTERA můžete navštívit například:

Tábor

Město na řece Lužnici s památkovou rezervací v centru je se svými 37 000 obyvateli po Českých Budějovicích druhým největším městem v Jihočeském kraji. Tábor je významným centrem turistického ruchu. Lákadlem pro návštěvníky je zejména historie husitského hnutí.

K městu ovšem patří i kdysi samostatná obec Klokoty, která byla založena už ve 13. století rodem Vítkovců. Zdejší fara se zmiňuje už od roku 1356. Od roku 1389 tady byl duchovním Mikuláš Žižka, kterého historik August Sedláček popisuje jako bratra husity a bojovníka Jana Žižky. Narodil se zde Jan Táborský, kronikář a spisovatel, který se stal správcem pražského staroměstského orloje. Roku 1862 se tady narodil Josef Cuřín, odborník v oboru cukrovarnictví.

Zajímavostí je fakt, že Klokoty byly centrem husitského adamitského hnutí. Adamité se ale časem odklonili od původní verze „čisté orgie“ (muži a ženy mezi sebou) a pod vedením Petra Kániše a Burjana Strausse se v Klokotech prosadila homosexualita. To se však Žižkovi nelíbilo, takže roku 1421 zatkl asi 70 homosexuálů a nechal je v klokotské faře upálit. V  trávníku klokotské návsi je památník husitské netolerance - velký kámen s nápisem Táborští pikarti 1421-1996.

Mezi zajímavosti Tábora patří například jeho podzemní labyrint, ačkoli je velmi nepravděpodobné, že by se v něm dalo zabloudit. Chodby, nebo chcete-li sklepy, vznikly v 15. století a sloužily k úschově potravin (především piva) či jako úkryt při první i druhé světové válce.

Dalším lákadlem je zajisté tzv. Táborský poklad. Jedná se o čtyři tisíce vystavených stříbrných mincí z jagellonského období. Mince spolu s dalšími předměty denní potřeby byly objeveny v jednom z táborských domů v historickém centru.

Přehrada Lipno

Lipno, údolní nádrž Lipno či Lipenská přehrada je umělé vodní dílo vybudované na řece Vltavě v letech 1952-1959. Jde o největší vodní plochu na území České republiky, díky tomu bývá také právem označována za České či Jihočeské moře). Hráz přehrady se nachází v obci Lipno nad Vltavou.


Foto: Volary

Lipenská přehrada nabízí v období od května do října možnost prohlédnout si její krásy z paluby výletní lodi. Provoz okružních plaveb je rozdělen do dvou okruhů. První, kratší okruh, začíná v přístavu Lipno nad Vltavou, směřuje přes Přední Výtoň, Frymburk, kolem zříceniny hradu Vítkův Kámen až k nejširší části přehrady v šířce osmi kilometrů, kde se loď vydává na cestu zpět. Pro delší okruh je k nástupu určeno přístaviště ve Frymburku, z něhož se lodí dostanete až do Černé v Pošumaví.

Plechý

Plechý (1 378 m) je hora ležící na hranici s Rakouskem a je zároveň nejvyšším vrcholem české i rakouské části Šumavy. Nachází se 8 km západně od Nové Pece. Vrchol tvoří skála s rozpadajícími se žulovými bloky, ze které už v současnosti není výhled. Dvě výhledová místa se nacházejí severně od vrcholu - jedná se o Kučerovu a Stifterovu vyhlídku.


Foto: Plešné jezero od Plechého

Zhruba první polovina výstupu, tedy řekněme k Plešnému jezeru, není procházkou růžovou zahradou, ale ani není příliš fyzicky namáhavá. Zato druhá polovina, kdy stoupání začíná být prudší, není vhodná pro turisty, kteří mají potíže s dýcháním a tlakem.

Kdo vystoupá až na samý vrchol Plechýho, má už jen krůček k Trojmezí - místě, kde dotýkají hranice Česka, Rakouska i Německa. Celé to pečetí hraniční kámen se státními znaky uvedených zemí.

Frymburk

Městys Frymburk je místo, které bylo osídleno už deset tisíc let před naším letopočtem. Novodobější historie začíná rokem 1198, kdy Dr. Valentin Schmidt uvádí, že „Fritburk byl strážný hrad nad vltavským brodem již v roce 1198 připomínaný“. V roce 1379 byl Frymburk poprvé nazván městem a od 16. století zde byl i městský pivovar, který fungoval až do roku 1916. Město během třicetileté války zcela zpustošili Švédové, ale bylo znovu postaveno a obnovily se tady dříve tradiční trhy, které byly pro Frymburk důležité hlavně z obchodního hlediska. V roce 1856 město poničil tentokrát rozsáhlý požár, kdy padlo 54 domů z historického náměstí a oheň pohltil i 4 lidské životy.

Po vzniku Československa bylo město z velké většiny obydleno Němci. Po druhé světové válce, kdy byl Frymburk osvobozen americkou armádou, byli Němci vystěhováni a přišli sem Češi, Slováci a reemigranti z Rumunska a volyňští Češi.

Frymburk i krajina se podstatně změnily po napuštění lipenské přehrady roku 1959, kdy postupně získával ráz rekreačního městečka.

Vítkův Hrádek

Vítkův Hrádek, někdy též nazývaný Vítkův kámen, je zřícenina gotického hradu ležící na stejnojmenném vrcholu Vítkův kámen na pravém břehu Lipenské přehrady, nad vesničkou Svatý Tomáš, asi 5 km od vesnice Přední Výtoň. Vítkův Hrádek je nejvýše položenou zříceninou v ČR (1 035 m). Jednak je z něj nádherný výhled na celé Lipno od Horní Plané po Frymburk, ale i horu Kleť a České Budějovice (je to 3. nejvýše položený hrad u nás), a jednak si výlet můžete prodloužit o naučnou stezku "Svatý Tomáš", na které se dozvíte spoustu zajímavých informací o pěstování a obnově lesa. Oblast u osady Svatý Tomáš byla totiž roku 1992 vyhlášena přírodní památkou pro svou vzácnou faunu a flóru.

Vítkův Hrádek je opředen mnoha tajemnými a zajímavý pověstmi. Například Stará vědma předpověděla příchod Vítka do této oblasti (po němž se Hrádek jmenuje a jeho jméno nese i rod Vítkovců). Nebo tajemné pověsti o pokladu, střeženém samotným ďáblem, který ještě nikdo nezískal.

Vyšší Brod

Vyšší Brod leží na řece Vltavě na nejvýchodnější výspě Šumavy. Malé město je turisticky velmi atraktivní - nachází se v něm cisterciácký Vyšebrodský klášter a začíná zde díky Lipnu prakticky neustále splavný úsek toku Vltavy, který je nejfrekventovanější vodáckou trasou v České republice. Vyšší Brod je taky nejjižnějším místem Česka. Historické jádro města je městskou památkovou zónou.


Foto: Vyšší Brod - klášter

Počítáme s návštěvou Poštovního muzea, kde si budete moci prohlédnout poštovní uniformy, štíty, pokladny, schránky, poštovní mapy, kalamáře, svítidla, psací stroje a mnoho dalších zajímavostí od dob 16. století až po současnost. Můžete tedy porovnat tehdejší poměry s těmi dnešními. Poštovní muzeum sídlí v tamním klášteře.

Pár kilometrů od Vyššího Brodu leží Čertova stěna. Jedná se o divoký balvanitý sráz, který je posetý spoustou kamenů.

Třístoličník

Třístoličník je hora, jejíž vrcholové partie leží na hranici mezi Českou republikou a Německem. Vrchol má nadmořskou výšku 1 311 metrů. Název hory je odvozen od tří žulových skalních věžiček na vrcholu vzniklých zvětráváním a ležících na německé straně hranice. Z nich je dobrý kruhový rozhled mj. do Bavorska a při dobré viditelnosti i na Alpy. Od vrcholu Třístoličníku se směrem k jihovýchodu táhne výrazný hřeben, na němž leží také Trojmezná hora (1 361 m) a nejvyšší hora české části Šumavy Plechý (1 378 m).

Lenora

Jedna z nejpůvabnějších šumavských obcí vznikla jako sklářská osada. S přípravnými pracemi na stavbu sklářské hutě začal v r. 1833 Jan Meyer, v září 1834 byl slavnostně zahájen provoz v první peci na duté sklo. Jméno získala obec po kněžně Eleonoře, manželce tehdejšího majitele panství Jana Adolfa ze Schwarzenberka. Slávu místního skla oživují exponáty v lenorském muzeu i výrobky menších provozoven.


Foto: Lenora - Soumarský most

K Lenoře se pojí i tzv. Zlatá stezka, která dříve byla hojně užívána soumary, tedy obchodníky, kteří do Čech dováželi (či spíše donášeli) sůl. Na našem území totiž byl obrovský nedostatek soli, a tak vznikla právě tato pověstná obchodní cesta, která vedla po trase Prachatice - Vimperk - Volary - Pasov.

Volary

Volary jsou významným bodem na výše uvedené trase, neboť se zde někteří soumaři usadili a díky nim tato obec začala vzkvétat. Založení města souviselo s celkovou kolonizací Šumavy ve 13. a 14. století. Do husitských válek patřily vyšehradské kapitule, od roku 1503 město náleželo Rožmberkům, od roku 1600 Rudolfovi II. a po roce 1719 Schwarzenberkům.

Pro Volary jsou typické roubené domky. Vzhledem k tomu, že stavby byly především z kamene a dřeva, byla obec zasažena četnými požáry. Jeden z těch největších zničil roku 1863 celých 59 domů, školu i kostel. Do současnosti se těchto klenotů dochovalo jen pár, o to jsou však cennější. V jednom z historických domů dnes sídlí Volarské muzeum, které je otevřeno od května do září.

Dále nesmíme zapomenout zmínit období druhé světové války - tedy její konec. Na zvláštním hřbitově je Památník obětí pochodu smrti z roku 1945. Při nekonečně dlouhé cestě z  koncentračního tábora v Ravensbrücku a Helmbrechtsu tady 4. května 1945 zahynulo celkem 95 židovských žen z Polska, Maďarska, Ruska, Německa a Čech.

Pokud jste milovníky jak přírody, tak historických míst, Lipno a okolí váš určitě zaujme a umožní pohodlnou relaxaci a příjemnou dovolenou.

- PR článek -

CK ROTERA
Nádražní 4
269 01  Rakovník
Tel: 313 513 371, 313 516 047

rotera@centrum.cz
www.rotera.cz

Článek byl zobrazen 3 849 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA