Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Šumava - Železná Ruda a okolí

Oblast patří k největším střediskům turistiky a rekreace v západní části Šumavy. S CK Rotera pojeďte a pojďte v létě poznávat, obdivovat a objevovat krásy tohoto koutu nejen u nás, ale i v sousedním Bavorském národním parku.

Během týdenního pobytu, organizovaného CK ROTERA, navštívíme Železnou Rudu, Klatovy, Prášily, Zwiessel, Bodenmais, jezera: Černé, Čertovo, Laka, Prášilské, Malé a Velké javorské, vrcholy: Velký Špičák, Velký Javor, Pancíř, Poledník, projdeme si také Stezku korunami stromů. Putování začneme v  srdci této oblasti samotné Železné Rudě.


Foto: jezero Laka

Železná Ruda
Patří k nejvýznamnějším a nejvyhledávanějším šumavským letoviskům. Město má zajímavou historii. O jeho slávu se postupně starali horníci, hamerníci, skláři, barabové i hoteliéři. Leží v údolí potoka Řezná, poblíž nejvyšší šumavské hory Velký Javor (Grosser Arber) - 1 457 m.

Územím dnešního města, tehdy ještě divokým horským pralesem zvaným Hvozd, procházela už ve 13. století obchodní stezka. Vozila se po ní hlavně sůl, později i železná ruda, jejíž ložiska zde byla objevena v 16. století. Časem se zde usazovali první osadníci. V roce 1526 to byl huťmistr Adam, který začal v údolí Řezné vyrábět železo.

O zdejší území se léta vedly spory mezi Čechy a Bavory, které nakonec skončily rozdělením železnorudského panství. Ve 2. polovině 17. století byla na úpatí Pancíře založena sklářská huť, při které postupně vznikly, hospodářské budovy, kovárna, hostinec, mlýn, pivovar a obytná stavení pro skláře. Těžba železné rudy postupně upadala, až nakonec zanikla.

Sklářství se stává rozhodujícím výrobním odvětvím. V roce 1772 zakoupil zdejší panství Jan Jiří Hafenbrádl. Při podnikání ve sklářství zbohatl a zakládá zde nové sklárny. Dceři Alžbětě nechal postavit zámek na Debrníku a na její počest pojmenoval část Železné Rudy při bavorské hranici Alžbětín. Právě v Alžbětině vyrostla v roce 1841 jedna z největších a nejznámějších šumavských skláren produkující zrcadlové a tabulové sklo.

Rozvoji města prospěla výstavba železnice do Bavorska v roce 1877.  Technickou památkou je železniční tunel Špičák. Byl vybudován převážně zahraničními dělníky - baraby v letech 1874-1877 na trati z Plzně přes Klatovy do Železné Rudy a dál do bavorského Plattlingu. Je dlouhý 1 748 m a s jeho pomocí zdolává trať jinak nepřekonatelnou horskou bariéru mezi svahem hory Špičák a Špičáckým sedlem. Město bylo silně německé, a tak není divu, že ve 30. letech podporovalo připojení oblasti k nacistické říši. V roce 1930 zde žilo 3 365 obyvatel, z toho pouze 10% Čechů. Po vysídlení v poválečných letech přicházeli noví obyvatelé velmi pomalu. V současné době zde žije asi 2 100 stálých obyvatel.

K dominantním stavbám patří kostel Panny Marie Pomocné z hvězdy. Kostel nechal na místě původní kaple vybudovat v letech 1729-1732 hrabě Jindřich z Nothaftu. Jedná se o cennou barokní stavbu v podobě šesticípé hvězdy s otupenými rohy a mohutnou cibulovitou bání. Vnitřek kostela zdobí mramorové desky, představující zdejší sklářské rody. Mariánský obraz je údajně od L.Cranacha.


Foto: Železná Ruda - kostel Panny Marie Pomocné z hvězdy

Další zajímavou stavbou je vila majitelů zdejších skláren rodiny Abele z roku 1877. Dnes zde sídlí Muzeum Šumavy, nabízející návštěvníkům expozice sklářství , lidového malovaného nábytku a hamernictví. Některé místnosti si zachovaly svůj původní charakter. V přízemí se pořádají krátkodobé výstavy a zároveň je zde umístěno Informační centrum.

V zámečku, nejstarší zachované budově v Železné Rudě, naproti kostelu Panny Marie Pomocné z hvězdy sídlí Muzeum historických motocyklů. Zámeček byl postaven v roce 1690. Původně sloužil jako lovecký. Později se ze zámečku stalo sídlo správy knížecích lesů a statků. V roce 1989 zázrakem unikl demolici a v letech 2004-2005 došlo k celkově rekonstrukci zničeného objektu. Dnes zde můžeme obdivovat expozice, které obsahují kolekci jak historických motocyklů a jízdních kol, tak i několika historických automobilů. V pravém křídle zámečku byla otevřena expozice o historii lyžování na Šumavě, mapující vývoj lyžování v této oblasti od konce 19. století do poloviny 20. století. V severním křídle zámečku byla otevřena geologická expozice Český kráter. Před budovou zámečku byl v roce 2006 vybudován pomník na památku osvobození americkou armádou.

Pohádková stezka
Šumava
- pohádkové místo s pohádkově krásnou přírodou. A tak není divu, že právě tady se můžete za pohádkou opravdu vydat .

Rodina Strnadova společně s radnicí a Lesy České republiky připravila pro návštěvníky ,,naučnou“ pohádkovou stezku. Začíná u železnorudského zámečku, vede okolo kostelíka, přes les a končí posledním desátým zastavením u horského hotelu Grádl. Připravte se na půlhodinovou pouť světem skřítků a pověstí. Na cestě vám budou dělat doprovod Tuláček, vodníci Fialové, Šišoun, skřítek Pivnička, Mecháč a šprýmaři žijící v nejvyšších korunách šumavských smrků, jedlí a borovic.

V cílové stanici stezky, v hotelu Grádl (v jeho sklepení), si můžete prohlédnout strašidelnou knajpu a pivovarnické muzeum. Možná jste je viděli v pořadu Toulavá kamera.

Pivovar  v hotelu Belveder
V červenci roku 2007 byl slavnostně otevřen pivovar v hotelu Belveder. Hosté mohou posedět přímo ve varně nejvýše položeného pivovaru ve střední Evropě a ochutnat 4 druhy piva. Tento pivovar vaří mimo jiné i medovou třináctku Pašeráka, který obdržel ocenění Pivo ČR za rok 2009. Mok se vaří podle starých receptů, je nepasterovaný a nefiltrovaný. Pivovar navázal na tradici měšťanského pivovaru v Železné Rudě, který vařil pivo už v roce 1787 a násilně ukončil výrobu v roce 1962. Po 45 letech se podařilo tradici obnovit. Přijďte posedět, ochutnat, dozvědět se o historii vaření piva a připít si na zdraví kvalitním šumavským mokem.

Prášily
Malá šumavská obec 11 km jihovýchodně od Železné Rudy. Leží na obou březích Prášilského potoka pod horou Ždánidla. Vedou odtud turistické cesty k Prášilskému jezeru, na Poledník, k jezeru Laka, ale i do jiných míst. Prášilsko nabízí návštěvníkům jedinečné a neopakovatelné spojení krásné šumavské přírody a umu českých rukou. V místním informačním centru získáte mnoho potřebných a užitečných informací. Dnešní Prášily mají opravdu co nabídnout: botanickou zahradu, archeopark či příjemné posezení v útulné cukrárně nebo hostinci U Michala.

Botanická zahrada
Je nejvýše položenou botanickou zahradou v ČR. Celá expozice je venkovní a rozkládá se na ploše 1,5 ha v nadmořské výšce 875 m. Vznikla v roce 2005, pěstuje se zde více jak 5 000 rostlinných druhů a odrůd nejen od nás a z Evropy, ale i z ostatních kontinentů. Autorem botanické zahrady je Miloš Šeda, který výstavbu realizoval.


Foto: Prášily - archeopark

Archeopark
Chcete vědět, jak se u nás žilo před dvěma tisíci lety? Zajímá vás historie a život Keltů? Ukázkou keltského sídliště je archeopark v Prášilech, kde najdete největší rekonstruovanou keltskou bránu v Evropě. Půdorys vstupní brány je 5x5 m, opevnění má celkovou délku 60 m. K vidění je zde dále roubený srub, keramická dílna, pohanská svatyně nebo dílna na výrobu látek. Budete-li mít chuť, můžete si vyzkoušet keltská řemesla.

Pancíř 1 214m
Leží v Královském hvozdu nad Železnou Rudou. Na svazích vrchu jsou typické horské louky a smrkové lesy, pod vrcholem pak uměle vysázená kleč. Turistická chata s rozhlednou láká výhledy na dvojvrchol Ostrý, Velký Javor, Špičák, Jezerní horu s kary Černého a Čertova jezera, do Klatovské kotliny a na Boubín. Za dobrých klimatických podmínek lze vidět i Alpy a masív Dachsteinu. Rozhledna je vysoká 18m, na krytou vyhlídkovou plošinu ve výšce 15m vede 68 schodů. Byla postavena v roce 1923. Věž s kamennou podezdívkou je dřevěná. Na Pancíři pramení 3 řeky - Úhlava a Křemelná, které tečou do Severního moře a Řezná do Černého moře. Na vrchol vede sedačková lanovka ze Špičáku s mezistanicí Hofmanky. Pěší výstup je možný po modré turistické značce ze Železné Rudy nebo od parkoviště ze sedla Špičáku po červené turistické značce, která pokračuje jako hřebenovka na vrcholy Můstek a Prenet.

Velký Ostrý 1 293 m a  Malý Ostrý 1 266 m
Nápaditý dvojvrchol Ostrého se nachází na hranici s Německem. Je považován za nejhezčí vrchol Královského hvozdu. Podle siluety získal lidový název ,,Prsa Matky Boží“. Na vrcholu stojí kříž, dříve zde byl i hrad. Přístup na Velký Ostrý je možný ze Špičáckého sedla kolem Černého jezera a vodopádů Bílá strž na Bílém potoce, z Hojsovy Stráže nebo z bavorské strany.

Velký Javor 1 456 m
Nejvyšší hora Šumavy se nachází v Bavorském lese. Vrchol této nejnavštěvovanější hory je tvořen čtyřmi skupinami skal: Grosser Arber, Bernstein, Richard Wagner-Spitze a Ostspitze.

Na vrcholu stojí dřevěný kříž a pod ním 2 kruhové věže ze 70. let 20. století (radarová stanice a televizní vysílač). Pod hlavním vrcholem je kaplička sv. Bartoloměje z roku 1956, o něco níž je chata s restaurací. Hlavní přístup na Velký Javor je od sedla Brennes (1 050 m), jižně od něj se nachází dolní stanice téměř kilometr dlouhé kabinové lanovky s převýšením 400 m. Pod jihovýchodní sklaní stěnou Velkého Javoru v nadmořské výšce 934 m leží Velké javorské jezero. Původní plocha 2,9 ha se po umělém navýšení hráze v roce 1885 zvětšila na 9,4 ha. Na hladině jsou plovoucí ostrůvky rašeliny.

Jezero je poměrně mělké, maximální hloubka dosahuje 10m. U hráze je restaurace a půjčovna loděk, v těsné blízkosti je parkoviště. Okolí jezera s Jezerní stěnou je přírodní rezervací s pralesovitými lesy a vzácnou vegetací. Pod skalní stěnou Malého Javoru se nalézá Malé javorské jezero s rozlohou 2,73 ha. V okolí jezera roste vzácná alpská vegetace, s níž se seznámíme na naučné stezce.

Na jižním úpatí masívu Velký Javor leží městečko Bodenmais, které má také co nabídnout. Ve středověku se zde těžilo stříbro a železná ruda, v 18. a 19. století se rozvíjejí sklárny, jejichž tradice se udržela dodnes. Sklárnu a brusírnu je možné navštívit. Severně od městečka je skalní soutěska Riessloch s největším vodopádem v Německu.


Foto: Velký Javor

Poledník 1 315 m
Poledník neboli Polední hora se nachází přímo na území národního parku v centrální části Šumavy nad Prášilským jezerem. Je přirozenou dominantou této příhraniční oblasti. Název hora získala díky prášilským dřevařům. Právě když stálo slunce nad jejím vrcholem, nadešel čas oběda - jak praví legenda.

Rozhledna na Poledníku byla otevřena pro veřejnost v červenci 1998. Dnes patří mezi turisticky nejvýznamnější a nejvíce navštěvované vrcholy Šumavy. Dříve sloužil Poledník protivzdušné obraně jako vojenský objekt s betonovou věží, kde bylo moderní odposlouchávací zařízení. Armáda tento objekt opustila až po roce 1989. Objekt byl přestavěn a upraven pro turistické účely. Rozhledna se pyšní výškou 37 m, přičemž nejvyšší výhledová plošina je ve výšce 30 m. Při výstupu se můžeme zastavit na třech vyhlídkových plošinách. Poslední fázi výstupu absolvujete po žebříku. Nejlepší výhled je ale z venkovní časti nejvyšší plošiny, která je jako jediná celokruhová. Po zdolání 227 schodů jsme na nejvyšším bodě. Z Poledníku se nám naskytne vynikající výhled na nejvyšší vrcholy Šumavy: např. na Ostrý, Jezerní horu, Pancíř, Boubín, Sokol, Luzný, Roklan, Vysoký Javor. Prostě za dobrého počasí je možno spatřit téměř celou Šumavu a Bavorský les. Na rozhlednu je nejlepší přístup po turistických značkách z Prášil kolem Prášilského jezera nebo z Modravy.


Foto: Poledník

Stezka korunami stromů Neuschönau
Byla otevřena v Národním parku Bavorský les u obce Neuschönau teprve v roce 2009. Stromová stezka se vine v horském smíšeném lese skrze buky, jedle a smrky ve výšce 8 až 25 m v korunách stromů. Kromě unikátního pozorování přírody, čeká na návštěvníky šest informačních tabulí, kde jsou názorně a živě prezentovány životní formy lesní fauny a flóry. Stezka je v celé své délce 1 300 m jednosměrná a bezbariérová. Jejím vrcholem v pravém slova smyslu je 44 m vysoká stromová věž. Jedinečná a jediná je nejen pro svoji architektonickou formu, ale také svým druhem a metodou výstavby. Věž se tyčí nad třemi pravěkými 38 m vysokými jedlemi. Nejen pro mladé návštěvníky, ale i pro ty, co zůstali stále mladí s chutí po dobrodružství, je tu osm zážitkových stanovišť. Můžete si vyzkoušet chůzi na napjatých ocelových lanech či po pohybující se lávce. Unikátem je určitě i pohled skrz ocelový rošt, kterým je vidět až na zem. Při výstupu na plošinu budete odměněni nezapomenutelným výhledem.

Při zpáteční cestě se zastavíme v městečku se sklářskou tradicí - Zwiesel. Město má od roku 1972 statut vzdušných lázní. Jednou z dominant je farní kostel svatého Mikuláše - trojlodní stavba v neogotickém slohu přímo v centru města. Uprostřed Zwieslu najdeme největší pyramidu z křišťálového skla na světě. Je to 8 m vysoký hranol, který se skládá z 93 665 kalichů na bílé víno. Nelze opomenout procházku městským parkem k soutoku Malého a Velkého Regenu.

Černé jezero
Rozlohou 18,43 ha je největším ledovcovým jezerem na Šumavě a v Bavorském lese. Nadmořská výška jezera je 1 008 m, maximální hloubka je 40 m. Společně s Čertovým jezerem vytváří 150 ha velkou národní přírodní rezervaci, jež slouží k ochraně ledovcových karů jezer, vzácné fauny a flóry, jejich lesních porostů a vegetace. U jezera jsou stavidla pro elektrárny. Samotná elektrárna s vyrovnávací nádrží je v údolí Brčálníku. Jméno dostalo jezero od zdánlivě černé barvy vody vznikající odrazem od okolních hustých lesů.

Čertovo jezero
Rozlohou 10,33 ha se řadí na druhé místo co do velikosti. Leží na jižním svahu Jezerní hory v nadmořské výšce 1 030 m a jeho maximální hloubka je 37 m. Obě jezera se nacházejí poměrně blízko sebe, dělí je od sebe přibližně 3 km a přece je rozděluje evropské rozvodí. Znamená to, že voda z Černého jezera odtéká do Severního moře, kdežto Jezerní potok z Čertova jezera odtéká do Černého moře.


Foto: Čertovo jezero

Jezero Laka
Nadmořskou výškou 1 096 m je nejvýše položeným šumavským jezerem, rozlohou 2,53 ha pak jezerem nejmenším. Maximální hloubka je 3,9 m.

Prášilské jezero
Jeho ledovcový původ dokazuje 150 m vysoká karová stěna se skalními sruby a kamennými moři. Jezero je hrazeno 9 m vysokým valem a dvěma staršími morénami, které ukazují na jeho vznik. Nalézá se v nadmořské výšce 1 080 m, jeho rozloha činí 3,72 ha a maximální hloubka vody dosahuje výšky 14,9 m. Protože se voda z jezera využívala dříve k plavbě dřeva, byla hráz uměle zvýšena. Pomníček na hrázi je věnován utopenému studentu medicíny O. Koreisovi.

To je jen malý výčet míst, která jistě stojí za návštěvu. V případě, že vás tato turistická oblast láká a chcete jí poznávat, máte jedinečnou možnost putovat a toulat se s CK ROTERA.

- PR článek -

CK ROTERA
Nádražní 4
269 01  Rakovník
Tel: 313 513 371, 313 516 047

rotera@centrum.cz
www.rotera.cz

Článek byl zobrazen 13 785 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA