Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

ZOO Brno

Zoologická zahrada města Brna byla založena v roce 1950 a o tři roky později slavnostně otevřena pro návštěvníky. Několik let se hledalo vhodné místo, kam zahradu umístit až byl nakonec vybrán kopec Mniší hora v Bystrci. Dříve se nazýval Mnišská hora, ale v 18. století došlo k jeho přejmenování.

Mniší hora a její okolí byla ve správě Masarykovy univerzity v Brně, která v ní zřídila botanickou zahradu a později se představitelé fakulty rozhodli i pro vybudování zahrady zoologické. Prvním ředitelem se stal Ing. arch. Otto Eisler, který byl zároveň předsedou Družstva pro zřízení zoologické zahrady v Brně. Roku 1950 byla lokalita Mniší hora vyhlášena státní přírodní rezervací. Zahrada se pomalu budovala a v roce 1956 vznikl její první pavilon, šlo o provizorní vivárium s 26 nádržemi pro ryby, obojživelníky a plazy. Výrazná změna nastala v roce 1957, kdy byla celá Mniší hora předána zoologické zahradě, a pro botanickou zahradu bylo vybráno jiné místo.

Součástí areálu ZOO je od roku 1969 i stálá akvarijní výstava nacházející se na Radnické ulici v centru Brna, která návštěvníky seznamuje s nejrůznějšími sladkovodními a mořskými živočichy. V zahradě je navíc umístěno Záchytné centrum CITES, kam jsou umísťovány živočichové zabavení při nelegálních mezinárodních obchodech se zvířaty. Zde jsou tyto zvířata ošetřena, pozorována a následně umístěna v ZOO. Působí zde také Záchranná stanice pro poraněné či jinak handicapované živočichy.

Dnes patří tato zoologická zahrada mezi významné zahrady v České republice a je příspěvkovou organizací Statutárního města Brna. Rozkládá se na ploše větší než 65 hektarů na zalesněných svazích Mniší hory. V roce 2009 oslaví 56. výročí svého otevření. ZOO Brno je členem četných mezinárodních odborných seskupení, jako například Unie českých a slovenských zoologických zahrad, Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií, Světové či Euroasijské asociace zoologických zahrad a akvárií a dalších.

Zahrada se může pochlubit velmi vysokou odbornou úrovní zdejších ošetřovatelů a mnoha chovatelskými úspěchy. V roce 1967 zde proběhl první umělý odchov šimpanze v ZOO v Československu, v roce 1976 pak první umělý odchov ledního medvěda. Brněnská ZOO spolupracuje na realizaci Záchovných programů celosvětově nejohroženějších druhů zvířat a podílí se také na ochraně ohrožených druhů zvířat České republiky. To vše je umožněno díky spolupráci s odbornými vědeckými pracovišti a institucemi. Zoologická zahrada celkově chová 785 zvířat 210 druhů a najdete zde zástupce z řad obojživelníků, plazů, ptáků a savců. Jsou zde umístěna zvířata všech světadílů s výjimkou Antarktidy.

Zahrada se rovněž zapojuje do výukových programů a nabízí řadu vzdělávacích aktivit pro děti z mateřských, základních i středních škol. Významně se podílí na ekologickém vzdělávání mládeže, její pracovníci připravují četné výukové programy a exkurze. Konají se zde také speciální programy pro handicapované děti a u příležitosti významných dnů jako je Den ptactva, Den Země nebo Den zvířat se děti mohou zúčastnit nejrůznějších soutěží a doprovodných akcí. ZOO je však přizpůsobena i potřebám a možnostem těch nejmenších návštěvníků, proto je zde od roku 2001 v provozu i Dětská ZOO, kde si děti mohou zajezdit na poníkovi, pohladit si ovce či kozy kamerunské nebo králíky. Navíc jsou jim k dispozici různé prolézačky, houpačky, skluzavky a další přitažlivé atrakce.

Zahrada se zabývá vydáváním propagačních materiálů a tiskovin, v provozu má již vlastní webové stránky (www.zoobrno.cz) a dokonce vydává i vlastní informační čtvrtletník s názvem Zooreport.

V poslední době v brněnské ZOO vznikla řada nových expozic, které jsou již opravdu na vysoké úrovni. Chloubou jsou například Tygří skály, jež slouží jako výběhy a ubikace pro tygry sumaterské a levharty cejlonské. Rozkládají se na ploše 1000 metrů čtverečních a jsou doplněny umělými skalami, vodopády, potůčky a jezírky. U výběhu tygrů se nachází restaurace „U tygra“ z níž máte přímý výhled na tato krásná zvířata. Od roku 2007 je v provozu vláček, který od této restaurace až k pavilonu ptáků vozí návštěvníky.

V letech 2003 – 2004 byla vybudována expozice severské zvířeny s názvem Beringia. Nejdříve vznikla na ploše 750 m2 její první část sloužící pro bobry kanadské. K vidění je zde bobří doupě, expozice je lemována umělými skalami a v blízkosti vyrostla i dokonalá replika srubu kanadských indiánů kmene Haida. Další částí Beringie je výběh pro vlky arktické, kteří neodmyslitelně patří ke kanadské přírodě. Výběh má rozlohu asi jednoho hektaru a je doplněn soustavou jezírek, vodopádů a terénních vln, mezi nimiž vlci najdou potřebný klid. Výstavba těchto unikátních výběhů je jakousi odplatou za 80. léta 20. století, kdy byla zahrada v poměrně neudržovaném stavu, a nebyly finanční prostředky na žádnou nápravu. Většina nových expozic byla postavena z investičních prostředků města Brna a z peněz zoologické zahrady.

ZOO Brno je návštěvníkům přístupná po celý rok a roční návštěvnost se v posledních letech pohybuje kolem 230 tisíc osob. V zimním období je otevřeno od 9 hodin do 16 hodin, v létě pak déle, do 18 hodin. Pokladny a pavilony se zavírají hodinu před uzavřením zoo. Vstupné pro dospělou osobu vyjde na 80 Kč, pro děti od 3 do 15 let, studenty a důchodce na 40 Kč. Dá se koupit také rodinné vstupné pro 2 dospělé a 2 nebo 3 děti za 200 Kč. Od 1. listopadu roku 2005 je do ZOO umožněn vstup návštěvníkům se psy, avšak za příplatek 20 Kč. Psi by se však neměli po zahradě volně pohybovat a mají zakázaný vstup na dětská hřiště a do dětské ZOO. Návštěva brněnské ZOO je skvělým tipem na víkendový výlet, v její blízkosti se navíc nachází ještě Aquapark Blansko.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 8 799 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA