Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

ZOO Zlín je bez mříží

Zoologická zahrada Zlín patří bezesporu k nejoblíbenějším zahradám v republice. Řadí se mezi nejkrásnější místa nejen celé Moravy, ale zcela bez nadsázky díky svému prostředí také ke zcela ojedinělým zoo i v Evropě.

Proč? Při procházce pod korunami stoletých stromů ve zlínské zoo totiž za jeden den procestujete Afriku, Asii, Austrálii a Jižní Ameriku a přitom se seznámíte s více než 210 druhy zvířat 4 kontinentů.

Svým řešením patří dnes zoologická zahrada Lešná mezi moderně pojaté ZOO. Areál je členěn podle geografických oblastí, jak se u moderních zahrad stává zvykem. Rozkládá se na 50 ha a v expozicích jsou k vidění exotické druhy zvířat. Návštěvníci zde mohou sledovat slony, žirafy, nosorožce, gorily, lvy, tygry, ale také mravenečníky, papoušky a řadu dalších. Největší atrakcí jsou však pavilony tučňáků a lachtanů, ale i výběhy kopytníků či lipických koní. Zahrada má totiž také oprávnění k šlechtění a k vedení plemenné knihy lipických koní.

Areál zoo se rozkládá v historickém lešenském parku a romantické prostředí areálu zvyšuje zámek Lešná. Zahrada i zámek Lešná se nachází 8 km od Zlína směrem na Kostelec a Lukov. V zámeckém parku roste mnoho druhů okrasných bylin a vzácných dřevin starých až 270 let. Vedle klasické části má zoo i rozsáhlou oboru. Park patří k dendrologicky nejcennějším zámeckým parkům celé Moravy. V parku se nachází také větší množství vodních ploch.

Savci i ptáci jsou zde umístěni ve společných expozicích, případně sousedních výbězích, které věrně napodobují původní domovinu a seskupení zvířat. Originalitou je rozdělení areálu podle jednotlivých kontinentů. Rozlehlé přírodní expozice se společným chovem více druhů zvířat, nová tropická hala Yucatan, průchozí expozice a voliéry včetně romantického zámku Lešná a krásného parku zaměstná návštěvníky určitě na mnoho hodin. Proto si na prohlídku rezervujte nejméně 2 a více hodin, nejlépe však celý den.

Při návštěvě si rozhodně nenechejte ujít už zmíněnou tropickou halu Yucatán, kde zažijete atmosféru tropického lesa, projdete se po visuté lávce a objevíte dávnou civilizaci Mayů. Africké pavilony ve tvaru domorodých chýší nabídnou návštěvníkům setkání se slony, žirafami, nosorožci, zebrami a pštrosy. Pozornost si určitě zaslouží atraktivní komplex přírodních expozic Amazonie, kterému dominuje ostrov kotulů veverkovitých a průchozí voliéra papoušků ara. V průchozí australské expozici zavítáte mezi klokany a běžce emu. Nezapomeňte se projít ostrovním královstvím lemurů kata.

Romantický zámek Lešná
Celému areálu dominuje původní zámek Lešná, který byl postaven podle návrhů arch. J. Micka a V. Siedka v letech 1887 – 1894. Zámek obsahuje vzácné sbírky obrazů, porcelánu a trofejí, které dokumentují vysokou úroveň bydlení na šlechtickém sídle koncem 19. století. V suterénu zámku jsou k vidění terária se zástupci třídy plazů.

Historie zámku Lešná začíná tam, kde končí historie dříve slavného valašského hradu Lukova. Hrad získali v roce 1724 hrabata z rodu Seilern-Aspangů. Koncem 18. století hrad opustili a nechali si na místě zvaném Lešná postavit jako pohodlnější šlechtické sídlo původní zámek. Na sklonku 19. století se Seilernové rozhodli pro výstavbu nového reprezentativnějšího zámku.

Vývoj zoo
Už v roce 1804 zde majitel lukovského panství – hrabě Josef Jan Seilern, nechal postavit na návrší zvaném „Leschna“ jednoduché obydlí bažantníka a zahájil chov bažantů. Zoologická zahrada umístěná v zámeckém parku byla otevřena v roce 1948. Vlastní zámecký park byl založen už v roce 1884 – 1888 a zaujímá plochu 12 ha.

Dnes je ZOO Zlín plnoprávným členem WAZA (světové organizace zoologických zahrad) a EAZA (Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií). Zoo je také zapojena do chovu více než 50 druhů ohrožených zvířat světa. Zlínská zoologická zahrada je nejnavštěvovanějším turistickým místem celé Moravy. Každoročně zde zavítá téměř půl milionu návštěvníků.  V rámci 15 českých zoo jí v návštěvnosti patří právem třetí místo.

A co navíc?
Zoo mezi dalšími atrakcemi nabízí komentované krmení zvířat, jízdu vláčkem, svezení na ponících a velbloudovi a dětský zábavný koutek, takže i vaše ratolesti si přijdou na své.

V areálu ZOO najdete pro děti různá houpadla a skákadla. Hlavní a největší dětský koutek je v dolní části areálu, je zde hrad a nechybí tu skluzavky a prolézačky ani trampolína.

Před vchodem do zoo se nachází 2 placená parkoviště a moderní restaurace. Pro cyklisty je k dispozici uzamykatelná úschovna kol. V celém areálu je všude řada příležitostí k občerstvení i zakoupení suvenýrů.

Zlínskou ZOO a park lze navštívit ve všech ročních obdobích. Některá zvířata jsou aktivnější v zimě. Jsou i zvířata, která se na zimu perfektně adaptovala, a tak lze vidět zvířata z teplých krajin ve venkovních prostorách i v zimě. Ke Zlínské ZOO přijíždí zlínská městská hromadná doprava – autobusy č. 34 a 36. Jet můžete i autobusy ČSAD s odjezdem ze Zlína ve směru na Lukov, Vsetín, Kašavu a Držkovou. Zastávka MHD a ČSAD se nachází u hlavního vstupu do ZOO.

Otevřeno je každý den od dubna do září (8.30 – 18 hod.), v říjnu od 8.30 – 17 hodin a v období od listopadu do března v čase 8.30 – 16 hodin. Dospělý zaplatí za vstupné do zoo 90 korun, studenti a senioři 80 Kč, děti od 3 – 15 let mají vstupenku za 70 korun a děti do 3 let mají vstup zdarma. Vstupné k prohlídce zámku stojí 45 korun, studenti a senioři mají vstupenku za 35 korun, děti od 3 – 15 let stojí 25 Kč a děti do 3 let mají vstup bezplatný. Více informací a aktualit najdete na www.zoozlin.eu.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 9 965 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA