Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Zámek Červené Poříčí

Dnešní zámek vyrostl na místě někdejšího panského domu Jindřicha Mladoty z Jimanic. Ten se na Poříčí připomíná od roku 1547, kdy dvůr koupil. Samotný zámek je dílem rodu Šiců z Drahenic. Jeho stavbu zahájil Adam Šic z Drahenic († 1593).

Dokončení, ke kterému došlo v roce 1611 (jak ukazuje datum nad vchodem), se však nedožil. V započatém díle pokračoval Albrecht Šic († 1606). Konečnou podobu však zámku vtiskl až Mikuláš Šic. Zámek je typickou ukázkou pozdně renesanční architektury (štíty, polygonální věž v nároží, kamenné ostění oken, klenby...) s výrazným německým vlivem. Název Červené Poříčí dle romantických představ J.G. Sommera pramení z vysokých červených střech zámku. Po stavovské rebelii byl zámek zkonfiskován císařem a roku 1623 prodán plukovníku Filipu Adamovi z Kronenbergu. V jeho držení však zámek ani panství dlouho nezůstalo. Majitelé se střídali poměrně často. Za povšimnutí stojí až Franz Klement, vévoda bavorský, který panství získal v roce 1758. Ten totiž provedl na zámku zajímavé stavební úpravy, hlavně doplňky sochařské výzdoby (vstupní portál a ohradní zeď nově upravené zahrady). Zámek tak dostal některé prvky pozdně barokní stavby. V rozmezí let 1805 – 1918 patřil zámek přímo vládnoucímu habsburskému rodu. Výnosy velkostatku, který k zámku náležel se tak staly součástí příjmů císařské komory. Po vzniku ČSR se zámek opět zkonfiskoval.

Zámek sestává ze dvou dílů. První je situován při komunikaci. Jeho součástí je vstupní brána s kamenným portálem, který byl původně ozdoben lvem s prázdným štítem a Minervou se štítem bavorsko-falckým. Druhou část zámku tvoří velká, čtyřhranná budova s pětihrannou věží v jihovýchodním rohu (A. Sedláček vidí v této věži zbytek původního panského dvora – tvrze). Stejná věž se nacházela i v severovýchodním rohu zámku. Samotná budova čítala velký sál, který byl vyzdoben freskami s motivy řecké mytologie (Olymp, Paris, Perseus...).

Čerpáno z oficiálních stránek obce www.cerveneporici.cz, na kterých naleznete další informace.

Článek byl zobrazen 1 073 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA