Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Zajímavosti a tipy na výlet v Moravskoslezském kraji

Přehled tipů na výlet a zajímavostí z Moravskoslezského kraje, které se k dnešnímu dni nacházejí na našich stránkách.

Arboretum Linhartovy u Krnova
Zámecký park v Linhartovech (nynější arboretum) patří bezpochyby k nejstarším parkům nejen v kraji, ale v celém Slezsku. Byl založen ve francouzském stylu v první polovině 17. století za posledních majitelů Haugviců z Biskupic. Zámek stojí na pravém břehu Opavice na místě, kde údajně stávala vodní tvrz, střežící cestu mezi Krnovem a Zlatými Horami.

Arboretum Nový Dvůr u Opavy – dřeviny pěti světadílů
Botanická zahrada v Novém Dvoře u Opavy je jedinečná sbírka domácích a cizokrajných dřevin, subtropických a tropických rostlin a zástupců bylin ze všech světadílů světa. V arboretu se nachází kolem sedmi tisíc druhů dřevin, rostlin, bylin a nejrůznějších kultivarů. Specializovaná botanická zahrada se nachází asi 12 km západně od Opavy.

Archeopark Chotěbuz
V části obce Chotěbuz-Podobora se nachází hradisko vybudované v hluboké minulosti lidem lužických popelnicových polí, které se datuje do období 800 až 750 let před n. l. Mnohem později přibližně v období od půlky 8. až do 11. století v těchto místech sídlili Slované. V současné době je areál hradiště chráněn jako archeopark.

Beskydské divadlo Nový Jičín
Regionální divadlo v Novém Jičíně nabízí svým návštěvníkům širokou škálu žánrů od činohry a opery až po experimentální projekty. Návrh foyeru divadla pochází z autorské dílny ing. arch. Šafáře z Ostravy ve spolupráci s ing. arch. Svobodou. Interiéru divadla vévodí obraz akademického malíře Kroči.

Botanická zahrada v Karviné
Botanickou zahradu v Karviné od počátků utvářely ukázkové záhonky, skalky, jezírka a první malá prodejna rostlin s poradenstvím. V dalších letech přibyly nové části s čínskou zahradou, s posezením v altánu s pohostinným zátiším a vodopády. Zahrada začala kolem roku 2000 sloužit návštěvnické veřejnosti za účelem odpočinku a nasbírání odborných informací.

Bunkr Na trati (MO-S 5)
Železobetonové těleso pěchotního srubu MO-S 5 „Na trati“ se nachází nedaleko Bohumína. Pěchotní srub patří mezi vůbec první postavené sruby čs. předválečného opevnění. Půdorys značně členitého a rozsáhlého bunkru byl projektován podle předlohy francouzských objektů.

Bývalá strážní věž – hláska v Chotěbuzi
V severní části obce Chotěbuz na Těšínsku najdou turisté budovu zchátralého zámku a v jejím sousedství vysokou hlásku, která se dochovala z původního hradu. Zámek pro svůj neutěšený stav není návštěvnické veřejnosti přístupný, zato z opravené hlásky se nabízí nádherný výhled do okolí – na Beskydy i Polský Těšín.

Cyklostezka - Historie Hukvaldského panství
Kouzelná cyklistická vyjížďka se vine po trase vedoucí přes obec Hukvaldy. V mapě cyklotras je nazvána jako Historie Hukvaldského panství. Stezka je středně náročná a dlouhá 40 km. Trasa vede z rekreační oblasti Olešná přes Palkovice, Kozlovice, Hukvaldy, Sklenov a Rychaltice do Fryčovic. Odtud dále do Brušperku, Staříče, Sviadnova a Místku.

Cyklostezka Ostrava – Hlučín – Chalupki (PL) – Bohumín – Ostrava
Délka lehké trasy s převýšením 103 metrů, na níž převažuje asfaltový terén, je 77,38 km. Místem startu je Ostrava-Mariánské hory. Průjezdními místy jsou Hošťálkovice, Děhylov, Hlučín, Darkovice, Hať, Krzyzanowice (PL), Roszków (PL), Chalupki (PL) a Bohumín.

Cyklotrasa č. 6132: Vítkov – Podhradí – Lhotka – Vítkov
Okružní cyklotrasa s délkou 9 km a se střední obtížností vede po místních a účelových komunikacích se zpevněným i nezpevněným povrchem. Cyklotrasa je vhodná pro MTB a trekkingové bicykly. Cyklotrasa vede z Vítkova do místní části Podhradí, odtud do Lhotky a zpět do Vítkova.

Cyklotrasy v Karviné
V okrese Karviná je v současnosti k dispozici 14 km cyklotras podle evropských norem a dalších 14,5 km cyklostezek. Turistické trasy vhodné pro cyklisty najdou turisté v turistické mapě s názvem „Cyklotrasy fajnym městem, která byla vydána v roce 2007.

Divadelní soubor Magnet Bruntál
Staronový název Magnet přijal divadelní soubor z Bruntálu v roce 1997, který s novým názvem přešel pod Městské divadlo Bruntál. V současné době má 15 členů a také při něm působí i dětský soubor, který sdružuje malé herce od 10 do 14 let.

Divadelní společnost Petra Bezruče
Po 2. světové válce zůstalo v Ostravě jen jedno české divadlo a doba nazrála tomu, aby byla vybudována nová divadelní scéna, která by měla odlišný repertoár než klasické kamenné divadlo. Proto už v roce 1945 vznikla nová scéna, která se orientovala převážně na mladého diváka.

Divadlo Čtyřlístek – divadlo na Slezské
Divadelní těleso Čtyřlístek poskytuje zázemí pro několik divadelních souborů, které se zabývají tvorbou divadelních her jako pro děti, tak i pro mládež a dospělé. Čtyřlístek je sdružen se soubory DUO – Divadlo Ostravice, ING Kolektiv, mládežnickým souborem 21 Gramů a amatérským divadelním spolkem SERUM.

Dívčí Hrad
Zámek Dívčí Hrad byl původně hrad pocházející z 13.století. Opevněné sídlo (hrad Maidburg) vystavěli leníci olomouckého biskupa Bruna a připomíná se již roku 1267. Při dělení Opavska v roce 1377 na něm seděl Beneš z Kravař, v r. 1385 jej převzala do zástavy opolská knížata, poté páni z Vrbna a od roku 1460 ho drželi bratři biskupa Tasa z Boskovic.

Filípkův dvůr (Kateřinky)
Filípkův dvůr patří k nejznámějším z kateřinských svobodných dvorů, o jehož založení se v roce 1597 zasloužil Krištof Bzenec z Markvartovic. Objekt Filípkův dvůr je příkladem vlivu baroka na lidovou architekturu a také napodobování vzorů oficinálního umění. Svůj současný vzhled dvůr získal patrně v první polovině 18. století, upravován byl ještě v 19. století.

Fryštát
Zámek Fryštát najdou návštěvníci v jihozápadní části Masarykova náměstí, které tvoří historické jádro města Karviné. Masarykovo náměstí patří do městské části Karviná-Fryštát, která spolu s částí Karviná-Lázně Darkov, kde se nacházejí vynikající stejnojmenné lázně, tvoří městskou památkovou zónu.

Gabrielův dům v Bruntále
V Bruntále se nachází jedna z nejkrásnějších renesančních památek v českém Slezsku. Je to Gabrielův dům, který vévodí centrálnímu náměstí, a jedna z pamětihodností, na níž Bruntál láká své návštěvníky a turisty. I když je jádro Gabrielova renesančního domu středověké, jeho původ pochází z doby okolo roku 1600.

Galerie výtvarného umění
Galerie výtvarného umění v Ostravě právem náleží k předním sbírkovým institucím v rámci celé České republiky. Jako krajská galerie navazující na tradice Spolku Domu umění byla založena v roce 1952. Galerie dnes sídlí v Domě umění z roku 1926, jejíž budova patří ke skvostům ostravské moderní architektury.

Hornické muzeum Ostrava
Technické památky mají zajisté své nezastupitelné místo v kulturním bohatství každé země, patří mezi důležité turistické cíle a jsou vděčným objektem pro fotografii. Kombinaci toho všeho nabízí dnešní tip na výlet.

Hraniční meandry Odry – přirozené zákruty řeky
Hraniční meandry řeky Odry v Bohumíně se v roce 2006 staly přírodní památkou. Meandrující úsek toku řeky Odry se rozkládá v rozsáhlém rovinatém území nivy řeky Odry nad soutokem s další větší řekou – Olší v délce asi 7 km na česko-polské hranici.

Hrad Hukvaldy
Původně gotický hrad Hukvaldy je postavený na vysokém vrchu nad údolím řeky Ondřejnice a je jednou z největších zřícenin ve střední Evropě a druhou největší na Moravě. Polozřícenina jednoho z největších moravských hradů Hukvaldy jsou zároveň známé skutečností, že se zde narodil hudební skladatel Leoš Janáček (1854 – 1928).

Chrám navštívení Panny Marie ve Frýdku
Původ Baziliky Navštívení Panny Marie se datuje do druhé poloviny 18. století. Velkolepá pozdně barokní jednolodní stavba kostela stojí na mírném návrší severozápadně od centra Frýdku na Mariánském náměstí. Podle úsudku znalců je tato církevní stavba v kraji nejen největší, ale také nejkrásnější.

Kostel sv. Petra z Alkantary - česká Pisa v Karviné
Kostel sv. Petra z Alkantary je známý jako česká Pisa v Karviné. Zřetelně viditelné sešikmení kostela je způsobeno těžbou uhlí pod tímto kostelem během minulého století. To mělo za následek pokles půdy o 36 metrů. Ojedinělá regionální rarita byla zařazena do České knihy rekordů a kuriozit jako nejšikmější kostel v Česku.

Kotulova dřevěnka v Havířově
Kotulova chalupa je zajímavou ukázkou původní zástavby na území města Havířova. Byla postavena v roce 1781 a patří k nejstarším lidovým roubeným dřevěnicím na Těšínsku. Přes mohutný rozvoj hornictví v regionu, zůstávali někteří starousedlíci věrni hospodářství a věnovali se pěstování obilí a zeleniny, a také chovu domácích zvířat.

Krnovská synagoga
Synagoga v Krnově společně s krnovským židovským hřbitovem připomíná historii židovské obce na území města. Bývalý židovský templ v hornoslezském Krnově je ve své historické podobě jedinou dochovanou a turistům přístupnou synagogou na Moravě.

Lesní mlýn
Lesní mlýn je pozoruhodná technická památka, která stojí v jižní části chráněné krajinné oblasti Poodří. Mlýn se nachází na pravém břehu řeky Odry severním směrem od obce Bernartice nad Odrou. Jde o vodní mlýn, v němž se dochovalo kompletní mlecí zařízení včetně vodního kola.

Muzeum Beskyd
Muzeum Beskyd Frýdek-Místek sídlí v historické budově zámku ležícího na ostrohu nad řekou Ostravicí. Návštěvníkům nabízí několik stálých expozic.

Muzeum Novojíčínska
Sídlem Muzea Novojičínska je od roku 1940 renesanční Žerotínský zámek v Novém Jičíně. V současnosti tvoří Muzeum Novojičínska 11 poboček.

Muzeum Těšínska
Muzeum Těšínska, založené v Českém Těšíně v roce 1948, navazuje na bohaté muzejní tradice, které sahají až do roku 1802. Tehdy bylo ještě v nerozděleném Těšíně otevřeno nejstarší muzeum v historických zemích České koruny (po rozdělení města v roce 1920 zůstalo na území Polska).

Muzeum v Bruntále
Sídlem Muzea v Bruntále je zámek Bruntál, národní kulturní památka netradiční dispozice tvaru kruhové výseče, ojediněle spojující renesanci a baroko v jeden architektonický celek. Specializací muzea je dokumentace lesnictví s důrazem na lesnickou pěstební a těžební techniku.

Na kole kolem Slezské Harty
Bruntálsko se vyznačuje hustou sítí cyklistických tras s různou obtížností. Lákavou oblastí je okolí vodní nádrže Slezská Harta, která kromě aktivního oddechu na kole, přináší také možnosti koupání, rybolovu, případně projížďky na jachtách, loďkách a šlapadlech.

Národní přírodní památka Landek
Národní přírodní památka Landek je vrch nad soutokem řek Odry a Ostravice na území Ostravy-Petřkovic. Že měli na vrchu Landek přibližně před 25 tisíci lety svá tábořiště lovci mamutů, dokládají četné archeologické nálezy. Světoznámou lokalitu učinil z tohoto místa nález Landecké Venuše z krevele, která bývá též nazývána Petřkovická Venuše.

Ostravská Katedrála Božského Spasitele
Katedrála Božského spasitele v Ostravě je hlavním kostelem ostravsko-opavské diecéze, která stojí uprostřed náměstí Msgre. Šrámka ve čtvrti Moravská Ostrava, jen pár kroků od centrálního Masarykova náměstí. Druhý největší kostel na Moravě nesl dříve název bazilika Božského spasitele. Katedrálním kostelem je od zřízení ostravsko-opavské diecéze.

Pustevny (stavby Dušana Jurkoviče)
V polovině 18. století byla poblíž první dřevěné radhošťské kaple zřízena poustevna pro jednoho poustevníka. Přestože byli už v roce 1782 císařským výnosem poustevníci zrušeni, začalo se místu s opuštěnou poustevnou v katastru obce Prostřední Bečva až dodnes říkat Pustevny.

Raduň
Malý zámeček Raduň s novogotickým štítem stojí nad rybníkem v anglickém parku nedaleko slezského města Opavy na severní Moravě. Zámek Raduň se nachází ve stejnojmenné obci asi 7 km od Opavy a 8 km od zámku v Hradci nad Moravicí.

Raškův kámen
Raškův kámen ve městě Kopřivnice – izolovaný vápencový blok vznikl odtržením od korálového útesu a přemístěním podmořským sesuvem do hlubší části mořské pánve. Na nejvyšším místě skály byl vybudován v roce 1951 železný vyhlídkový můstek.

Římskokatolický chrám sv. Mikuláše v Ludgeřovicích
Nepřehlédnutou dominantou obce Ludgeřovice je římskokatolický chrám svatého Mikuláše postavený z červených ostře pálených cihel v německém novogotickém slohu. První písemná zmínka na pergamenovém papíře se jménem Ludgeřovice byla napsána na hradě Landeku v roce 1303.

Slezskoostravský hrad
Tam, kde se vlévá říčka Lučina do divoké Ostravice, stával kdysi významný hrad. Slezskoostravský hrad leží na soutoku Ostravice s Lučinou a je jednou z nejstarších památek ve městě Ostrava. Poprvé se připomíná v dochovaných pramenech slezskoostravský knížecí hrad v roce 1297.

Sovinec
Hrad Sovinec je nejrozsáhlejším hradním komplexem v okrese Bruntál, který se rozkládá na skalnatém výběžku v horském údolí Nízkého Jeseníku. Hrad a stejnojmenné městečko se nacházejí 13 km jižně od Rýmařova na okraji masivu Nízkého Jeseníku v Andělskohorské vrchovině, která nese podle hradu název Sovinecká vrchovina.

Středověký hrádek Závada
Pozůstatek středověkého hrádku najdou turisté v Panském lese vpravo od hlavní silnice Závada – Bohuslavice. O tom, že se vskutku jedná o středověký hrádek, svědčí nálezy několika sond z let 1930 až 1953. K nejzajímavější archeologickým nálezům patří několik úlomků keramických nádob z období 14. – 15. století.

Studánková stezka na Puntíku
Nový Jičín se může pochlubit vskutku ojedinělou šestikilometrovou stezkou, která spojuje šest studánek na svazích Puntíku. Studánky, které jsou rozmístěny na kopci mezi novým Jičínem a Štramberkem, sloužily ještě před sto lety turistům k občerstvení. Druhá polovina minulého století však na ně pozapomněla.

Štramberská trúba
Hrad Štramberk stojící na skalnatém vrcholu tzv. Zámeckého kopce, tvoří výraznou dominantu nejen malebného městečka Štramberk, ale celé Lašské brány Beskyd. Štramberk se rozkládá na svahu kopce, na němž trůní vysoká kamenná věž – pověstná štramberská Trúba.

Valašské muzeum v přírodě
Minulost Rožnova a celého valašského kraje je zachycena ve Valašském muzeu v přírodě, o jehož založení se zasloužili bratři Jaroňkové. Návštěva Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, které pravidelně ožívá životem na valašském venkově se vším, co k němu patřilo, je nevšedním zážitkem.

Zámek Bruntál
Zámek Bruntál s renesančním arkádovým nádvořím a hodinovou věží je nejvýznamnější kulturní památkou celého regionu. Bruntálský zámek založili ve 2. polovině 15. století páni z Vrbna, kteří jej ve 2. polovině 16. a počátkem 17. století přestavěli v honosný renesanční zámek netradičního tvaru kruhové výseče. V roce 1621 připadl zámek jako konfiskát Řádu německých rytířů.

Zámek Frýdek-Místek
Na severní Moravě v předhůří Moravskoslezských Beskyd leží město Frýdek-Místek, které dělí na dvě poloviny řeka Ostravice. Pravý břeh Ostravice patří Frýdku a nad ním stojí na strmém kopci frýdecký zámek. Frýdecký zámek (hrad) je původní slezská pohraniční pevnost, která byla vystavěna na místech starší tvrze v polovině 14. století na popud těšínských knížat Piastovců.

Zámek Hradec na Moravicí
Nedaleko slezské Opavy na severní Moravě stojí bílý a červený zámek Hradec nad Moravicí. Okolo se rozprostírá velký romantický park z jedné strany ohraničený prudkým svahem, na jehož úpatí se žene prudká řeka Moravice.

Zámek Kravaře
Zámek Kravaře stojí necelých 10 km od Opavy. Najdete jej uprostřed rozsáhlého parku. Pozdně barokní kaple sv. archanděla Michaela, která je jeho součástí, určitě stojí za prohlídku.

Zámek v Kuníně
Zámek v Kuníně náleží mezi nejcennější barokní zámky celé severní Moravy a Slezska. Barokní Kunínský zámek stojí uprostřed zámeckého parku v těsné blízkosti kostela Povýšení Svatého Kříže na severním okraji obce Kunín na levém břehu říčky Jičínky.

ZOO Ostrava
ZOO Ostrava Zoologická zahrada v Ostravě byla založena v roce 1949 původně jako součást přírodního parku Hornický sad v Ostravě – Kunčičkách. Se samotnou stavbou se začalo o rok dříve na pozemku o rozloze šesti hektarů v blízkosti dolu Alexander. Na budování zahrady se podíleli brigádníci, zejména školní mládež, ale i ostravská veřejnost.

Žerotínský zámek
Žerotínský zámek, jehož dvě věžičky upoutají každého návštěvníka města, je původně dřevěná tvrz z konce 14. století, která byla mnohokrát přestavována. Žerotínský zámek je nyní sídlem Muzea Novojičínska.

Článek byl zobrazen 7 863 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA