Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Pension Telč No. 20

Pension Telč No. 20

náměstí Zachariáše z Hradce 20
588 56 Telč
Telefon: +420 603 747 561
Web: http://www.hotel-pension-telc.cz
Email: info@hotel-pension-telc.cz

 

Nabídka ubytování v prostorách historického domu.

Historie domu
Dům č. 20, kde jsme zřídíli náš penzion patří k velmi starým měšťanským domům. Nejstarší část domu - sklepy - pochází z druhé poloviny 13. století. Původně k domu patřily i polnosti v okolí města. Dle nejstarších dochovaných zápisů v Městském Urbáři, vážících se k našemu domu, koupil dům v roce 1543 měšťan Holoubek. Povoláním řezník. Tento vážený měšťan a půlláník, mimo své řemeslo i zemědělsky hospodařil na polnostech zakopupených s domem. K domu v té době pastřilo i hospodářství se stodolou a sklady v zadním traktu. Dnes je na jeho místě vnitřní zahrada s atelierem.
Během staletí měnil dům své majitele často. V roce 1563 jej koupil bohatý a významný měšťan Picka, který jej prodává již roku 1576 pekaři Károvi. Pak pak po dobu téměř sta let přecházel dům do majetku dědictvím. V roce 1634 byl dům s městem vypleněn Valdštejnovou armádou a zůstal až do roku 1650 pustý a prázdný. V tomto roce jej koupil Jiřík Pokorný se svou ženou Salomenou.
Oba se do Telče přestěhovali z blízkého Mrákotína. Za jejich vlastnictví dům znova vyhořel (1655) a dále pustnul, Takže další majitel, Jan Vanauch jej musel prakticky znova postavit. Využitelné se jevily jen původní sklepy. Po něm se na domě vystřídala řada majitelů, kteří jej dále přestavovali, rozšiřovali a různě měnili. Majitelé zde provozovali všelijaká řemesla. V domě často býval kvelb - tehdejší název pro obchod. Provozovalo se zde několikrát plátenictví, pak řeznictví s pekařstvím, prádelna a opět plátenictví. K domu náleželo svého času i právo várečné a vařilo se zde pivo. Nakonec, před 2. světovou válkou, zde provozoval obchod poslední majitel domu. Prodával zde plátno, látky, textil a galanterní zboží. Konce 2. světové války se však židovští majitelé nedožili.

Dům byl jako židovský majetek zkonfiskován nacisty a po válce připadl do majetku Československého státu. Po roce 1948 se vlády nad domem ujala komunistická moc. Dům nebyl udržován a postupně chátral. V polovině devadesátých let jsme značně zchátralý dům od města koupili, provedli v něm podrobný historický průzkum a celý jej důkladně a nákladně zrestaurovali. Přitom jsme zde zřídili náš penzion.

 
 

Náš tip

Krásy Jordánského království 2024

Krásy Jordánského království 2024Zážitkový okruh Jordánskem s českým průvodcem. Východ slunce ve Wadi Rum, tajemná Petra a další památky. Pobyt v luxusním hotelu u Mrtvého moře. Plavba po Rudém moři a mnohem více. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.