Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

České Budějovice – město s právem várečným

České Budějovice jsou metropolí Jihočeského kraje ležící uprostřed kouzelné přírody na soutoku řek Vltavy a Malše. Město je velmi důležitou dopravní tepnou, která spojuje jižní, střední a severní Evropu. České Budějovice, kde žije přibližně sto tisíc obyvatel, jsou největším městem na jih od Prahy. Nachází se v nich řada historických památek a muzeí, a proto jsou častým cílem turistů.

Místo založení Českých Budějovic na soutoku řek Malše a Vltavy bylo vybráno ze strategických důvodů proti rozpínavosti pánů z Růže rodu Vítkovců. Historie města je bohatá a charakteristická tím, že po celá staletí zachovávalo svou věrnost panovníkovi.

Je tomu již skoro 750 let, co bylo slavným českým králem Přemyslem Otakarem II. založeno v roce 1265 královské město České Budějovice, v těch dobách zvané Budweis. A nedlouho poté bylo budějovickému měšťanstvu uděleno stejným panovníkem i právo várečné. A tak se v Budějovicích začalo vařit pivo.


Autor: Zsolt Andrasi

V prvním období mohl pivo vařit kterýkoli měšťan vlastnící dům uvnitř městských hradeb. Ale již v roce 1495 založila městská rada první městský pivovar. Městský pivovar tak vytvořil konkurenci místním pivovarnickým domům. V roce 1895 začal na Pražském předměstí Českých Budějovic vařit pivo Český akciový pivovar. Byl to přímý předchůdce dnešního pivovaru Budějovický Budvar, který je dodnes nositelem tradice vaření piva v Českých Budějovicích.

Jméno města se odvíjí od staré osady Budivojovice. Přídomek České se začal objevovat v průběhu husitských válek, původně stejnou měrou v češtině i němčině (Böhmisch Budweis). Latinský název města je Budvicium.

Od poloviny 18. století, kdy kulminovalo národnostní pnutí, čeština dále používala České Budějovice. U Němců převážilo jméno bez přídomku. V roce 1920 československé úřady za oficiální jméno města vyhlásily České Budějovice a Böhmisch Budweis v němčině. Za protektorátu bylo oficiální jméno naopak pouze Budweis v němčině a Budějovice v češtině.
Procházka městem

Původně gotické město bylo proslulé středověkou pevností. Pro půdorys a množství architektonických a uměleckých památek byl jeho historický střed vyhlášen městskou památkovou rezervací.

Do dnešních dob se zachovaly pozdně gotické části hradeb z první poloviny 14. století a hradební ochozy z 15. století. Z kdysi mohutného gotického a barokního opevnění se dochovalo několik hradebních věží (Železná panna, Otakarka, Rabnštejnská věž) a další bašty ve zbytcích hradeb s biskupskou zahradou.

České Budějovice jsou především proslulé náměstím Přemysla Otakara II., historickým centrem s velikým čtvercovým náměstím. Náměstí je opravdu chloubou města i celých Čech. Má tvar čtverce o straně 133 m a je architektonickým unikátem zejména svým loubím, které souvisle lemuje všechny čtyři strany náměstí. Toto čtvercové řešení je důkazem toho, že město nevznikalo postupně, ale bylo založeno a předem vyměřeno na „zelené louce“ podle předem přesně vypracovaného plánu. Současně s půdorysem města a jeho opevnění hradbami bylo zaměřeno i místo pro budoucí klášter, klášterní kostel a farní kostel se hřbitovem.


Autor: Brendio

Na první pohled jistě návštěvníky zaujme uprostřed čtvercového náměstí s historickými domy barokní Samsonova kašna s alegorickými sochami. Samsonova kašna pochází z 18. století (1720 - 26) a byla vystavěna na místě bývalého městského pranýře jezuitou F. Baugutem.

Dominantou náměstí je vedle kašny barokní radnice se zvonkohrou, která byla původně renesanční. Tato barokní dominanta v jihozápadním rohu českobudějovického náměstí byla vystavěna v letech 1727 - 1730 dvorním schwarzenberským stavitelem A. E. Martinellim. Vedle severovýchodního roku náměstí je katedrální chrám sv. Mikuláše. Původně gotický kostel byl založen současně s městem ve 13. století jako městský farní kostel.


Autor: liddybits

Výškovou dominantou Českých Budějovice je bezesporu bývalá goticko-renesanční zvonice Černá věž (72 m). Z jejího ochozu je nádherný rozhled na České Budějovice i do celého Jihočeského kraje, včetně Novohradských hor a jižní Šumavy.

Téměř nejstarší stavbou v metropoli je Kostel Nanebevzetí Panny Marie na Piaristickém náměstí. Vedle kostela se nachází dominikánský klášter též ze století 13. Známá je i renesanční restaurace v Krajinské třídě - Masné krámy s empírovým štítem.

Mezi další historické budovy patří biskupská rezidence, empírové Jihočeské divadlo, a novorenesanční Jihočeské muzeum.

Technické památky a muzea
České Budějovice a zároveň celá Česká republika se může pyšnit nejstarším železničním nádražím. Na našem území byla totiž postavena první železnice na Evropské pevnině. Trať sice zabíhala i do dnešního Rakouska, ale to na prvenství nic nemění.
Koněspřežná železnice České Budějovice – Linec byla vytvořená v letech 1825 – 1832. V roce 1828 začala koněspřežka fungovat na úseku České Budějovice – Kerschbau. V letech 1834 až 1836 byla dokonce prodloužena až do Gmundenu.

Trať měřila 130 km a jízda z Budějovic do Lince trvala i s polední hodinovou přestávkou 14 hodin. Na tehdejší dobu to byla velmi rychlá a pohodlná cesta. Osobní přeprava se uskutečňovala pouze od dubna do října. Na trati jezdilo v 70. letech 18. století 1100 nákladních vagónů a několik desítek osobních vozů. Z nich se zachoval pouze „Hanibal“, který je uložen ve vídeňském muzeu železnic.

Nejvýznamnější technickou památkou je zřejmě strážní domek koněspřežky. Je to pozůstatek nejstaršího nádraží na evropském kontinentě z dob koňky (Mánesova ulice). Z technických památek jsou unikáty i jezy na řece Vltavě - Trilčův a Jiráskův jez.

Historie budějovických tramvají se začala psát 2. prosince 1908, v den 60. výročí nástupu Františka Josefa na trůn. Toto výročí bylo pro České Budějovice významné i tím, že v tento den bylo dáno do provozu i nové nádraží a poprvé bylo rozsvíceno elektrické osvětlení města (až dosud plynové).

Významnou stavbou a chloubou Českých Budějovic je nový most přes řeku Vltavu. Do provozu byl uveden 28. října 1998 v den 80. výročí vzniku Československé republiky. Ve městě se nachází také Jihočeské muzeum na Dukelské ulici, Muzeum koněspřežky na ulici Mánesově, Jihočeské motocyklové muzeum, Budvar muzeum České Budějovice a Muzeum energetiky. V Muzeu Koněspřežky je expozice Koněspřežní železnice na území města a promítají se tu dokumentární a hrané filmy.

V historické budově Jihočeského muzea jsou celoročně přístupné stálé expozice - Příroda jižních Čech, Pravěk jižních Čech, Středověké jižní Čechy a doba husitská, Uměleckohistorické sbírky z 16. – 18. století, Umělecké kovářství, zámečnictví, Tisíc let lidové kultury v jižních Čechách a krátkodobé tematické výstavy.

Wortnerův dům je gotická stavba, renesančně přestavěná v polovině 16. století, od roku 1993 otevřena pro výstavní účely. Wortnerův dům a Galerie Kindler pravidelně pořádá výstavy historického i moderního umění.

České Budějovice jsou sídlem Akademie věd, Jihočeské univerzity a některých odborných středních škol. Je zde řada významných průmyslových podniků (pivovary Samson - založen roku 1795 a Budvar 1894, smaltovna Sfinx - Belis, výroba tužek a kancelářských potřeb Koh-i-noor, Grafo, Gamex, výroba jehel, karburátorů, slévárna ocelových odlitků aj. Město je sídlem řady regionálních správních úřadů a centrem obchodu, kultury a sportu v jižních Čechách – hraje se tu liga fotbalu, ledního hokeje a volejbalu.

Okolí města
V okolí města je krásná příroda, která láká k turistice, cykloturistice a k vodním sportům. Ve městě je také několik přírodních památek, jako je například Přírodní rezervace Vrbenské rybníky a přírodní památka Tůně u Špačků.

Město je obklopeno velkým množstvím rybníků. Ve městě i v jeho okolí je vybudovaná síť cyklostezek. Trasy jsou vhodné i pro rodinné výlety na kolech, v okolí Českých Budějovic je jen mírně vlnitý terén s malými rozdíly nadmořských výšek. Cesty povedou turisty kolem soustavy rybníků. Velká část jsou chovné rybníky, několik rybníků slouží také k rekreačním účelům. Na rybnících určeným ke koupání jsou vybudovány pláže a případně také kempy.

Zavítat mohou návštěvníci i na vycházkový okruh po Mějském lese nebo se nabízí možnost navštívit ZOO Ohrada na okraji města Hluboká. Z města je do nedaleké Hluboké nad Vltavou vybudována cyklostezka, kterou je možné využít i pro jízdu na kolečkových bruslích.

Vydáte-li se z Českých Budějovic proti toku řeky Vltavy, projdete kolem zříceniny hradu Maškovec a dojdete ke zřícenině hradu Dívčí kámen. Pro sportovní a vyhlídkové lety je určeno malé letiště severním směrem od Českých Budějovic u obce Hosín.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 6 327 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA