Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Dovolená za kormidlem v Čechách

Aktivní způsob trávení dovolené na palubě vlastnoručně řízené obytné lodě si i u nás nachází každým rokem více a více příznivců. Kapitánem hausbótu bez průkazu je možné být hned za pražskými humny.

Na internetu i v tištěných médiích se to jen hemží reportážemi a cestopisy z objevných plaveb Francií, Holandskem, Skotskem či Belgií. V povědomí mnohých milovníků rekreační plavby je už pevně zakořeněno, že na západ od našich hranic je možné bez průkazu či zkoušek zažít parádní chvíle relaxu v pozici nefalšovaných říčních vlků.

Je faktem, že až do minulého roku byl podobný způsob dovolené v našich zeměpisných šířkách z legislativních důvodů utopií. Jedinou výjimkou byla turistická atrakce v podobě moravsko-slováckého Baťova kanálu. Ledy se však pohnuly tím správným směrem, a tak už druhou sezónu mohou příznivci motorových obytných lodí a hausbótů podnikat dobrodružné plavby po obou našich splavných řekách - Vltavě i Labi.

Není tedy už nutné cestovat tisíce kilometrů po zacpaných evropských dálnicích – kapitánem své dovolené se člověk stane i v jinak nenápadném středočeském městě Kralupy nad Vltavou. Zdejší přístav nabízí k pronájmu lodě moderních modelových řad, které jsou obvyklé ve všech známých evropských destinacích (plavidla Tarpon, Viking, Brekken...). Kvalita a výbava lodí je tedy obdobná jako bychom byli na Cl. du Midi, v burgundském Auxerre či belgickém Gentu, ceny jsou však podstatně nižší. Myšleno je ale i na majitele průkazu VMP a příznivce vodního lyžování – v nabídce nechybí rychlý kajutový člun, který umí pelášit rychlostí přesahující 50 km/h. Otočme pomyslným kormidlem a vydejme se v několika řádcích na plavbu temnými vodami majestátné Vltavy…

Střípky z historie plavby
Plavba po Vltavě byla možná už v dávné minulosti  bez výraznějších zásahů do jejího řečiště. Jednalo se především o menší čluny a hlavně vory, které plavily rozličné zboží současně s kmeny, ze kterých byl vor postaven, směrem k Praze. Pro účely vorové plavby  začaly vznikat první umělé stavby, které měly za úkol navýšit plavební hloubku a tím i usnadnit proplouvaní korytem řeky. Mezi první stavby patřily jednoduché jezy, vorové propusti, v pozdějších letech též první plavební komory.

Největší rozmach plavby byl zaznamenán na přelomu 18. a 19. století, kdy se začaly s příchodem parního stroje stavět první lodě s vlastním strojním pohonem přenášeným na kolesa nebo na buben navíjející řetěz, který byl uložen v korytě řeky. Tento řetěz byl později pro časté poškození vyzdvižen a zlikvidován, ale jeho části je možné najít dodnes.        

S vynálezem spalovacího motoru se změnila celá koncepce plavidel. Výrobou ucelených  lodí (prostor pro náklad umístěn ve společné části se strojním pohonem), odpadl vlečný člun + několik vlečených lodí bez pohonu. A původní kolesové pohony nahradily lodní šrouby. Tato změna měla negativa v podobě zvýšení ponoru plavidel a tím i ohrožení  samotného šroubu v mělkých částech koryta řeky, ale i přes tyto nedostatky je používán dodnes - hlavně pro svoji jednoduchost.

Kdy a kudy v současnosti plout?
Na otázku „kdy plout“ existuje jednoduchá odpověď – kdykoliv. Lodě s topením si lze pronajmout prakticky celoročně, a pokud příliš nemrzne, můžete zažít třeba i velmi netradiční oslavy konce roku. U lodí, které topením nedisponují (menšina), pak záleží na odolnosti každého cestovatele. Nicméně klasická plavební sezóna začíná obvykle v dubnu či květnu a končí počátkem října. Největší „nápor“ lodě prožívají o letních prázdninách.

Vyplouvá se z Kralup nad Vltavou, auto zde můžete nechat zaparkované v oploceném areálu. Přístav je velmi dobře dosažitelný i veřejnou dopravou z celé České republiky.

A kam že se vlastně dá plout? Pro chvíle pohodové dovolené s lodí je k dispozici přes 300 km vltavské a labské vodní cesty – na severu je koncovým bodem město Ústí nad Labem, na východě Chvaletice a jižním směrem lze doplout až pod hráz Slapské přehrady. Ale není to jenom Vltava a Labe kde se dá plout motorovou lodí – malý kousek půvabné plavební cesty nabízí též Sázava, Berounka nebo Cidlina.

Postřehy cestovatelů
„Na vodě sice platí stejné přírodní zákony jako na silnici, ale situace je jiná. I malá loď dost váží, po vodě klouže a rychleji se zastaví pouze zpětným chodem motoru. Než si na toto chování suchozemec zvykne, propotí alespoň jedno tričko. Dobrá zpráva je, že na vodě je minimální provoz, na širších a dlouhých úsecích řeky si tak můžete v klidu všechno vyzkoušet…“

Řízení lodě je pro většinu lidí velice zábavné a v dobrém smyslu téměř návykové – rozhodně doporučujeme alespoň jednou vyzkoušet. Vždyť i důvěrně známá místa jsou z paluby lodě úplně jiná, svět na vodě má zkrátka své nezaměnitelné kouzlo.

Typy lodí
Nejmenší lodě vltavské flotily mají jen dvě pevná lůžka, na největších lodích se vyspí pohodlně až 9 osob. Dalším důležitým údajem je tzv. denní obsaditelnost, což je maximální počet osob, které mohou bez nároku na vlastní lůžko na lodi cestovat. Pro denní vyjížďky lze největší loď obsadit až 15 cestovateli.  Všechny lodě jsou vybaveny WC, umyvadlem s tekoucí vodou, nádobím, vařičem, rádiem s CD přehrávačem, elektrickým osvětlením, elektrickým startérem… Lépe vybavené lodě pak mají i teplou vodu, sprchu, nezávislé topení, lednici, pečící troubu a další prvky zpříjemňující pobyt na lodi.

Zbývá si jen vybrat a vyrazit na dobrodružnou cestu. Šťastnou plavbu!

- PR článek -

SP Praha s.r.o., cestovní a dopravní agentura
Komunardů 43
170 00 Praha 7
281 932 666, 281 930 708

sppraha@sppraha.cz
www.vltavaslodi.cz
www.dovolenaslodi.cz

Článek byl zobrazen 6 433 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA