Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

ZOO Dvůr Králové - genobanka afrických zvířat

Zoo Dvůr Králové nad Labem a její rozlehlé safari patří bezesporu k nejvyhledávanějším turistickým cílům nejen východních Čech, ale i České republiky. Zde máte jedinečnou příležitost studovat tajuplnou Afriku, aniž byste museli absolvovat dalekou cestu. Nachází se v malebném podhůří Krkonoš a její různorodý terén dotváří atmosféru divoké přírody.

Netradiční způsob pro pozorování exotických zvířat nabízí řada speciálních zážitkových programů, které návštěvníkům umožní dostat se ke zvířatům tak blízko, že si k slonovi nebo žirafě mohou takřka přivonět. Zahrada ve Dvoře Králové, jež vznikla v roce 1946, chová především velké africké savce. Počtem držených zvířat je největší zoo u nás a je jednou z nejproslulejších českých zoologických zahrad. Zároveň je největším chovatelem afrických zvířat v Evropě a patří mezi nejkrásnější zoo Evropy i světa.

Obdivuhodné jsou především tropické pavilony, Ptačí svět a Vodní svět, kde můžete zvířata pozorovat v jejich přirozeném prostředí. Především u dětí jsou oblíbené pavilony šelem, hravých opic, roztomilých hrošíků, lvíčků a samozřejmě lvů. Pro zvídavé návštěvníky je určena galerie obrazů pravěkých zvířat od Zdeňka Buriana a expozice dinosaurů, se kterými budete cestovat časem.

Zoo Dvůr Králové provází více než 60letá historie. Z původního malého zoo-koutku se v průběhu času proměnila v jednoho z nejdůležitějších chovatelů afrických zvířat na světě. ZOO Dvůr Králové se podílí na záchraně ohrožených druhů zvířat, jimž hrozí (převážně) vinou člověka vyhubení, a zároveň poskytuje návštěvníkům poučení a odpočinek. Kromě toho je zoo důležitým místem zoologického výzkumu.

Královédvorská zoologická zahrada vznikla na území původního soukromého parku s kopií renesančního zámku v blízkosti Vídně, kterou nechal v roce 1905 postavit továrník Richard Neumann. Zoologická zahrada byla pro veřejnost otevřena dne 9. května 1946 na ploše pouhých 6,5 ha.

V současné době dosahuje královédvorská zoo výjimečných světových úspěchů v chovu nosorožců, žiraf, zeber, buvolů a řady druhů antilop Jako jediná v Česku nabízí v létě (od května až do konce září) Africké safari, v němž návštěvníci projíždějí ve speciálně upravených safaribusech mezi volně vypuštěnými zvířaty – kopytníky a ptáky. Při prohlídce se můžete snadno zorientovat podle plánků a směrovek, které najdete rozmístěné po celé trase. Všude visí rovněž jmenovky zvířat se základními informacemi o nich. Různými vtipnými způsoby můžete zvířatům na mnoha místech přidat do kasičky nějakou tu korunu.

Zážitkové programy
Být ošetřovatelem zvířat bylo možná dětským snem vás samotných nebo vašich blízkých a speciální program zoo vám ho může splnit. Zážitkový program vás navede do role ošetřovatele, takže můžete zažít v přímém přenosu jedinečné momenty na africkém safari při západu slunce, prohlédnout si zázemí zoo a třeba pohladit žirafu, podat ruku lemurovi, umýt slona nebo nakrmit jiné šelmy. Poznáte tak zákulisí zoo a každodenní život exotických zvířat. Svatba v ZOO či Hodina zahradnictví jsou dalšími možnostmi, které zoo nabízí.

Se speciálním programem „Po zoo s průvodcem“ se v africké divočině zaručeně neztratíte a v doprovodu spolehlivého průvodce naopak odhalíte nejzajímavější zákoutí zoo. Nevšední procházka s průvodcem vás zavede na místa, kam jiní nesmí. Zkušený průvodce vám poví spoustu zajímavostí ze života zvířat a každodenního chodu zoo, které běžní návštěvníci neuslyší. Se svými dotazy se zvlášť zvídaví mohou na průvodce snadno obrátit. Zadními vrátky poznáte tajemství zákulisí třeba mořského akvária. Pohled z druhé strany vám přinese mnohé objevy a exotiku tak budete mít doslova na dosah ruky.

Offroad safari, které se jezdí pouze v letní sezóně (květen – září) umožní návštěvníkům vychutnat si jízdu terénním safari-vozem, při níž zažijete podvečer mezi stády zvířat, a třeba vás přijde zvědavě pozdravit zebra na vzdálenost ruky. Při podvečerní jízdě safari-busem lze pozorovat nosorožce, zebry či antilopy v záři zapadajícího slunce a můžete se také dočkat setkání se lvy a gepardy.
Proměnlivé sezóny

Program ZOO se mění s různými ročními obdobími. Zoo dokáže být strašidelná například v Týdnu duchů, ale za to sváteční a klidnou podobu má v období Vánoc. O prázdninách je možné se vydat na večerní prohlídku ZOO. S příchodem tmy a v záři reflektorů některá zvířata ožívají a probouzejí se jejich přirozené instinkty.

Už jste někdy viděli zasněženého tygra? V zoo mají právě nyní zimní sezónu a některá zvířata si zimu vysloveně užívají. Otevřeny jsou všechny pavilony, výběhy v klasické části zoo a výběhy žiraf, zeber a nosorožců. Chovnému pár lvíčků zlatých v ZOO Dvůr Králové se narodila letos v únoru (2009) další dvě mláďata! Protože se jedná o velmi vzácné opičky, kterým hrozí v přírodě vyhubení, je to nejen jedinečný chovatelský úspěch, ale i významný příspěvek k jejich záchraně.

ZOO je otevřena celoročně a dopravu po areálu letních výběhů zajišťují vláčky. Některé termíny otvírací doby se každý rok upravují v závislosti na počasí a vstupné pro dospělého přijde na 150 Kč. Zajímavostí je, že do areálu mají povolen vstup (30 Kč) i psi, ale pouze ovladatelní a na vodítku. Vstup se psem do některých pavilonů a voliér je však omezen. Všechny expozice a služby ZOO Dvůr Králové jsou přístupné bezbariérově (včetně nástupu do Safaribusu), s výjimkou Galerie, která je umístěna v 1. patře letohrádku. V areálu Zoologické zahrady ve Dvoře Králové se už letos v létě (2009) otevře africký kemp, ze kterého bude možné přímo pozorovat zvířata. Safari kemp turistům nabídne ubytování v 5 zděných bungalovech s 10 pokoji hotelového typu a bude zde dostatek místa i pro stany a karavany.

Město Dvůr Králové nad Labem a jeho proslulá ZOO leží ve Východních Čechách, v Královéhradeckém kraji, v okrese Trutnov. ZOO se rozkládá na západním okraji města. Ve městě sledujte směrovky, které vás bezpečně provedou městem až ke vstupu do ZOO. Město se nachází v podhůří Krkonoš a jeho návštěvu lze snadno spojit i s jednodenními výlety do hor. Je snadno přístupné všemi dopravními prostředky a dobře značeno na příjezdových komunikacích. Více informací najdete na www.zoodvurkralove.cz

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 10 478 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA