Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Romantická Hluboká nad Vltavou

V jižních Čechách se vysoko nad údolím řeky Vltavy tyčí jeden z nejvyhledávanějších turistických cílů v zemi – státní zámek Hluboká. Původně na tomto místě stával královský hrad, který nechal ve 13. století založit Přemysl Otakar II., nazývaný též král „železný a zlatý“. První písemná zmínka o tomto hradu se datuje již do roku 1253.

Hradu se tehdy říkalo nejrůznějšími německými názvy, jako například Wrobech, Frohnburg, Froburg či Vroburg. Zkomoleninou vzniklo také pojmenování Frauenberg, což by se dalo přeložit jako Dámský hrad, díky čemuž začaly o hradu vznikat nejrůznější romantické legendy. Současné jméno Hluboká získal hrad údajně až podle hluboké hradní studně nebo rozlehlého a hlubokého lesa v okolí.

Frauenberg byl původně strážním hradem, v jehož držení se vystřídalo mnoho šlechtických rodů, jako například Pernštejnové nebo pánové z Hradce. Ti nechali původní gotický hrad přestavět na renesanční zámek. Od 16. století pak zámek procházel častými úpravami, dostavbami a změnami. Od roku 1661 se jeho majitelem stal rod Schwarzenbergů, který zámek spravoval a vlastnil po necelých 300 let. Zámek museli opustit až v roce 1939, kdy byli kvůli nacistům nuceni emigrovat do zámoří.

Rod Schwarzenbergů se po celou dobu o zámek velmi dobře staral a dokonce jej nechal dvakrát stavebně upravit. Nejdříve dostal zámek v 18. století barokní podobu, avšak mnohem výraznější byla přestavba z 19. století v duchu romantické „tudorovské“ gotiky. Tehdy vznikl i rozsáhlý zámecký park a byla upravena i okolní krajina. Inspirací pro tuto rozsáhlou přestavbu byl anglický královský zámek Windsor, jenž okouzlil tehdejší majitele. V roce 1871 tak vznikl objekt se 140 místnostmi, 11 věžemi a baštami. Průčelí zámku vévodí rodový znak Schwarzenbergů a nápisem „Nil Nisi Rectum“, což znamená „Nic než právo“.

Nejvyšší ze zámeckých věží dosahuje výšky úctyhodných 60 metrů a za hezkého počasí poskytuje nádherný výhled na okolní krajinu. K tomu, abyste se na věž dostali, však musíte vystoupat nekonečných 245 schodů. Původně zde stávala věž barokního zámku, ta se však zřítila a byla nahrazena věží novou.

Během prohlídky tohoto skvostného zámku, který se stal národní kulturní památkou, se můžete kochat množstvím vzácných předmětů a uměleckými sbírkami rodu Schwarzenbergů. Jistě vás zaujme například kolekce tkaných nástěnných koberců a tapiserií. Prohlídková trasa vede dobově vybavenými reprezentačními pokoji, navštívíte osobní pokoje kněžny Eleonory, jež byla manželkou knížete Jana Adolfa II. Eleonora sledovala módní trendy, nechávala se inspirovat světovými novinkami a zasloužila se tak o vybavení většiny interiérů. Za vidění stojí Ranní salón, Zlatý salón, Přijímací salón, Velká jídelna či knihovna s 12 tisíci svazky historických knih. V zámku jsou uschovány rovněž bohaté sbírky zbraní zajímavé především svým řemeslným zpracováním.

Prohlídka zámku Hluboká nás zavede i do soukromých apartmánů jednotlivých členů knížecí rodiny Schwarzenbergů. Jedním z nejkrásnějších je velký Mramorový sál, který se svým neorokokovým stylem naprosto odlišuje od většiny zámeckých interiérů. Vznikl v 19. století a honosí se stěnami obloženými umělým mramorem a štukovaným stropem. Nejcennějšími zámeckými exponáty jsou stříbřené a zlacené rokokové sáně vyrobené někdy v polovině 18. století.

Vynechat byste neměli ani prohlídku tehdejší zámecké kuchyně, která byla na svou dobu velmi moderně vybavena. Prostory byly rozděleny na teplou a studenou kuchyni a také na cukrárnu. V kuchyni se velmi dbalo na hygienu a oddělování masných a mléčných výrobků. Nechyběla ani okenní ventilace, 2 výtahy na jídlo či výtlačný vodovod.

Jak již bylo zmíněno výše, kolem zámku vznikl rozsáhlý krajinářský park v anglickém stylu, kde je k vidění spousta cizokrajných dřevin a dalších vzácných druhů flory. Celková rozloha zámeckého parku je 58 ha. Ve střední části se rozkládá jezírko s malým ostrůvkem, kam vede obloukový mostek. Park je skvělým místem odpočinku a relaxace, můžete zde podnikat dlouhé procházky a přitom se kochat výhledem do krajiny.

V původní zámecké jízdárně se dnes nachází rozsáhlá sbírka Alšovy jihočeské galerie, která je jedinou uměleckou sbírkou v kraji. Pojmenovaná je podle jihočeského rodáka malíře Mikoláše Alše a funguje již od roku 1953. Je zde uschována kolekce gotického umění a také česká a evropská umělecká díla z období od 16. do 19. století. K vidění je ovšem také sbírka současného a moderního českého umění.

Nedaleko Hluboké byl na počátku 18. století vystavěn barokní lovecký zámek Ohrada. Tehdejší kníže Schwarzenberg zde často a rád pořádal hony a honosné lovecké slavnosti. Zámek je umístěn do parkové krajiny mezi Munický a Zvolenovský rybník. V roce 1842 v zámku vzniklo první lovecké muzeum a umístěny tam byly četné lovecké trofeje a vycpaniny zvířat. Dnes jsou v něm k vidění sbírky loveckých zbraní, expozice o životě lesa, o dřevařství v oblasti a mnoho dalšího. V těsném sousedství zámku pak máte možnost navštívit ještě Zoologickou zahradu Ohrada.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 6 383 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA