Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Slunná Pálava jako na dlani

Pálava je výrazná dominanta jižní Moravy, pod kterou se rozprostírají rozsáhlé vinohrady a areály vinných sklípků. Kromě vinařské turistiky láká do tohoto regionu především nepřeberné množství unikátních historických památek a také vodní dílo Nové mlýny. Zdejší pohoří nabízí krásnou přírodu, daleké výhledy a zříceniny středověkých hradů.

Pavlovské vrchy, lidově zvané Pálava, zahrnují celý rozsáhlý komplex vápencových útvarů na Jižní Moravě. Jsou rozloženy mezi Dolními a Horními Věstonicemi, Pavlovem a Mikulovem, asi 50 km na jih od Brna. Přímo za humny města Mikulov se zdvihá výrazný masiv Pavlovských vrchů lákající milovníky pěší turistiky k pěkným túrám. Jeho nesporné přírodní hodnoty jsou pod ochranou Chráněné krajinné oblasti Pálava.


Autor: Pavel N. Matustik

Jedna z nejteplejších a nejsušších oblastí v Česku umožňuje výskyt mnoha druhů rostlin, které u nás nikde jinde nerostou. Území CHKO Pálava je od roku 1986 biosférickou rezervací (BR). Do roku 2003 existovala  BR Pálava, která byla  územně totožná s CHKO Pálava, od roku 2003 se Pálava stala významnou součástí nově vzniklé BR Dolní Morava.

Křivé jezero, které se nachází v nivě Dyje u Nových Mlýnů, je součástí mezinárodně významného mokřadu chráněného podle Ramsarské úmluvy. Celá chráněná krajinná oblast je na seznamu evropsky významných ptačích území a pravděpodobně se stane též ptačí oblastí celoevropské soustavy Natura 2000. Vápencový masív Pálavy ukrývá i své podzemní krásy, které byly až donedávna veřejnosti utajeny. V květnu 2004 však speleologové z Mikulova zpřístupnili v délce 300 m největší pálavskou jeskyni Na Turoldu, která se nachází v opuštěném lomu na severním okraji města.

Novomlýnské nádrže
Z Dívčího hradu na severním konci pohoří mají návštěvníci pod sebou jako na dlani vodní nádrž Nové mlýny, postavenou na řece Dyji. Pod severními svahy kopců se rozprostírá areál Novomlýnských nádrží, který je vítaným místem pro milovníky letního koupání. Na své si zde přijdou i rybáři a příznivci všech druhů vodních sportů. Mnoho plachetnic na modravé hladině napovídá, k jakému účelu přehrada slouží.

Na jejím břehu leží vinohrady obklopená obec Dolní Věstonice, kterou zná celý svět díky slavné sošce Věstonické Venuše. Její stáří se odhaduje na nejméně 25 tisíc let. Drobnou skulpturu zhotovenou ze směsi keramické hlíny a popela neznámým pravěkým lovcem mamutů objevil v roce 1925 profesor Absolon z Brna.

Jméno však nedostala Pálava podle palčivých slunečních paprsků, ale podle staršího českého jména vinařské vsi Pavlov. Historické centrum Mikulova s cennou architekturou požívá statutu městské památková rezervace a obec Pavlov je chráněna jako vesnická památková rezervace. Pálava nabízí své krásy nejen milovníkům přírody a pěším turistům, ale i nadšeným vyznavačům cyklistiky. Ideálním dopravním prostředkem pro putování po kraji je kolo. Celým krajem vedou dobře značené cykloturistické trasy, které nadšené sportovce provedou místními vinicemi, zavedou je do Lednicko-valtického areálu, který je díky svým unikátním památkám uveden na seznamu chráněných památek UNESCO, či do sousedního Rakouska.

Lednicko-valtický areál je zahradou Evropy
Název této památky je odvozen od zámků a obcí Lednice a Valtice, ležících na jižní Moravě nedaleko Břeclavi. Je to jediný případ u nás, kdy předmětem ochrany a zápisu v seznamu UNESCO je kulturní krajina. Rovinatému kraji dominuje vápencový masiv Pálavy s hradem Děvičky. Osou území je řeka Dyje, jejíž jedno rameno protéká lednickým areálem. Četné archeologické nálezy dokládají, že tato oblast patřila k prvním osídleným oblastem u nás.

Vývoj vlastního areálu lze datovat do 13. století. Po sedm století tu vládli Liechtenštejnové, kteří nechali vystavět svá reprezentativní sídla i řadu dalších staveb a rozsáhlými úpravami krajiny vybudovat celý systém parků, zahrad, alejí, vodních toků a ploch. Vzniklo tak krajinářské dílo na ploše 270 ha, pro které bychom těžko našli obdobu v celé střední Evropě. Dnešní konečný vzhled pochází z období romantismu.

Monumentální Valtický zámek na místě gotického hradu byl tradičním rodovým sídlem Liechtenštejnů. Vynikající architekturou jsou i hospodářská křídla čestného dvora valtického zámku. Panoramatu otvírajícímu se z nástupní terasy valtického zámku dominuje kostel Nanebevzetí Panny Marie. Valtický zámecký park má bohatou sochařskou výzdobu.

Ze železniční stanice Valtice vychází směrem na severovýchod pohodlná turistická trasa, která postupně představuje nejzajímavější romantické památky areálu označované jako salety. Návštěvníci postupně mohou prozkoumat Rendez-vous (Dianin chrám) připomínající pařížský Vítězný oblouk, psedogotickou kapli sv. Huberta, tři ladné grácie předvádějící své půvaby před půlobloukem antického sloupořadí, empírový statek Nový dvůr a také empírovy Rybniční zámeček.

Letní lichtenštejnská rezidence v Lednici byla zásadně přestavěna v novogotickém stylu. Víděňský architekt Jiří Wingelmüller mu dal podobu vlastní anglickým tudorovským zámkům Unikátním exponátem zámku je v rohu knihovny stojící točité schodiště vyřezané z jediného kmene mohutného dubu.  Nejefektnější architekturou hlavního průčelí lednického zámku je zámecká kaple.

Zámek má skvostnou manýristickou zahradu, která může směle konkurovat šlechtickým zahradám ve Vídni nebo Paříži. Při prohlídce zámku by návštěvníci neměli vynechat velkolepý zámecký skleník. Jeho stavitel Angličan Peter Hubert Desvignes našel inspiraci v londýnském vzoru a do prostoru vtěsnal kus bujných zelených tropů. Dominantou dálkového pohledu od zahradního průčelí lednického zámku je známý minaret sloužící jako rozhledna. Hustou sítí promenádních cest a chodníků se návštěvníci pohodlně dostanou jak k proslulému minaretu, tak k obelisku a Janovu hradu. Replika romantické hradní zříceniny stojí v odlehlém koutě parku.

Krajinářská úprava lednického parku s velkými rybníky, romantickými slepými rameny, mohutnými stromy a hnízdišti vodních ptáků má nezapomenutelnou atmosféru. Odlehlé části lednického parku mají místy charakter lužního pralesa. Pro unavené a pohodlnější návštěvníky jsou k dispozici kočáry nebo atraktivní plavba po zahrazeném rameni řeky Dyje.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 5 838 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA