Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Státní zámek Litomyšl

Mezi významné památky pardubického kraje patří nepochybně zámek Litomyšl. Ač jde o renesanční stavbu, jeho historie je velmi dlouhá. Už Kosmova kronika zmiňuje v těchto místech existenci dřevěného pomezního hradu v roce 981. Později tady byl postaven hrad kamenný.

Hrad se v roce 1344 stal rezidencí biskupa a roku 1425 byl dobyt Žižkovými sirotky. Syn moravského hejtmana Vratislav z Pernštejna obdržel roku 1567 celé panství Litomyšl včetně hradu jako léno od císaře Ferdinanda, což byl začátek nového osudu místa. Vratislav zvaný „Nádherný“ se pustil do díla a v letech 1568 – 1581 tu postupně nechal pro sebe, svou španělskou manželku Marii Manriquez de Lara a jejich 21 dětí vybudovat honosný zámek ve formě dvoupatrové čtyřkřídlé budovy se čtvercovým nádvořím. Stavba, postavená dle návrhu císařského architekta Giovanniho B. Aostalliho, se stala jednou z nejvýznamnějších renesančních památek v našich zemích a je typickou ukázkou tzv. moravské renesance.


Foto: zámecké návrší

Všechny vnější zdi i komíny zámku jsou pokryty tzv. sgrafitti od Šimona Vlacha, přičemž se údajně ani jeden motiv neopakuje. Nádvoří je tvořeno ze tří stran arkádami, kdežto čtvrtá strana je vyzdobena rustikou a chiaroscurem s výjevy z antické mytologie.

Kolem zámku průběžně přibývaly další hospodářské a pomocné budovy, např. roku 1630 byl před jižním traktem postaven pivovar.

Naneštěstí v roce 1775 zámek dosti poškodil požár, avšak poté se stavba dočkala úpravy interiérů. Valdštejnové-Vartemberkové tu v letech 1796 - 1797 rovněž zřídili barokně-klasicistní divadlo pro 150 lidí, které dnes patří mezi nejstarší dochovaná divadla svého druhu na světě a zároveň mezi nejvzácnější interiéry zámku, zejména díky unikátnímu souboru původních jevištních dekorací od Josefa Platzera. Ve své době v divadle vystupovali pro zábavu svých hostů sami příslušníci rodu Valdštejnů-Vartemberků, dnes se tu odehrávají různé kulturní akce.

V areálu najdete i další, převážně barokní budovy, doplněné rozlehlou zahradou. Ta vznikla už za Pernštejnů, ale později byla upravena a rozšířena. Zahrada skrývá také přírodní amfiteátr, kde se konají některá představení operního festivalu Smetanova Litomyšl.

Posledními majiteli zámku byli Thurn – Taxisové, dnes je to státní zámek a národní kulturní památka. V roce 1999 byl význam zámku navíc podtržen jeho zapsáním do Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.


Foto: zámecký pivovar

Celkem je tu v současnosti pro veřejnost zpřístupněno 13 místností, zámecká kaple a již zmíněné divadélko. Prohlídka samotného zámku je rozdělena na 2 okruhy, přičemž každý zabere asi 50 minut a platí se zvlášť. V interiérech budí pozornost např. nástěnné malby, bezpočet originálních obrazů věhlasných mistrů, české křišťálové sklo, cenné odborné knihy, míšeňský porcelán a další vzácné předměty. Zajímavostí je velký lustr, vyrobený původně pro film Amadeus známého režiséra Miloše Formana, který byl pak zámku věnován.

Ve druhém patře najdete bohatou obrazovou galerii, v bývalé jízdárně muzeum antického umění a ve sklepení výstavu soch Olbrama Zoubka.

Několik zámeckých sálů se dá pronajmout pro pořádání kongresů, přednášek, seminářů, koncertů, plesů apod.

Autor: Michal Hamšík
Foto: www.litomysl.cz

Článek byl zobrazen 5 506 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA