Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Tipy na výlet a zajímavosti ve Zlínském kraji

Přehled tipů na výlet a zajímavostí ze Zlínského kraje zobrazených na našem webu k dnešnímu dni.

Barokní hřbitov ve Střílkách
Hřbitov nacházející se v okrese Kroměříž je jedinečnou památkou svého druhu z období baroka ve střední Evropě. Vzácná památka se rozprostírá v horní části obce na vyvýšenině naproti kostelu a je ohraničena masivní pískovcovou zdí.

Barokní kostel sv. Michaela Archanděla
Kostel Michala Archanděla postavený v pozdně barokním slohu je dominantou obce Lešná. Kostel byl založen v roce 1635 na místě bývalého evangelického kostela, který byl roku 1621 vypálen.

Baťův kanál
Historická vodní cesta – Baťův kanál je zajímavou technickou památkou Slovácka. Vnitrozemský průplav Otrokovice-Rohatec vznikl v letech 1936-38 ze dvou nezávislých důvodů. Prvním bylo zlepšení stavu hladiny spodních vod po regulacích Moravy a realizací původní myšlenky o propojení Dunaje, Odry a Labe.

Bazilika Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje
Bazilika Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje se nachází v obci Velehrad, která patří k nejvýznamnějším poutním místům u nás. Tato trojlodní bazilika s bohatě zdobeným interiérem je místo přesahující duchovní, náboženské a kulturní dědictví. Velehrad s bazilikou je významné duchovní centrum, místo církevních poutí a cyrilometodějských oslav.

Buchlov
V hlubokých lesích jihomoravské vrchoviny Chřiby se již po staletí ukrývá jeden z nejkrásnějších českých hradů – Buchlov. Toto středověké feudální sídlo výrazně dominuje zdejší malebné krajině a jeho návštěvu by si žádný milovník historie neměl nechat ujít. Buchlov je jakožto národní památka také vyhledávaným cílem návštěvníků nejen z Moravy, ale i z celé České republiky.

Buchlovice
Zámek Buchlovice se svým parkem, ležící na jihovýchodním okraji krásné krajiny Chřibů na Uherskohradišťsku, náleží k předním barokním objektům v České republice. Stavba zámku byla zahájena těsně před rokem 1700 bohatým a urozeným hrabětem Janem Dětřichem Petřvaldským, který zámek zamýšlel jako galantní dar své manželce Anežce Eleonoře z italského rodu Collona.

Cimburk
Hrad Cimburk je tajemnou zříceninou ukrytou v hlubokých chřibských lesích. Rozsáhlá zřícenina gotického hradu Cimburka se nachází na jižní Moravě mezi obcemi Koryčany a Buchlovicemi. Hrad stojí na návrší nad vodní nádrží Koryčany, kterou napájí říčka Stupava asi 5 km od obce Koryčany v okrese Kroměříž.

Cyklostezka Bečva – trasa č. 472
Středně náročná cyklotrasa č. 472 s délkou 46,5 km je vhodná rodiny s dětmi a pro vyznavače horských kol. Červená trasa vede ze Vsetína, přes Ústí a Janovou do Huslenek a dále Halenkovem, Novým Hrozenkovem, až do Karolinky a do Velkých Karlovic. Na rozcestí Miloňov už mají cyklisté za sebou 33 km trasy ...

Cyklostezka Hugolína Gavloviča
Naučná stezka provází turisty přírodou jižního Valašska. Jméno získala po slovenském spisovateli a knězi Hugolínu Gavlovičovi. Délka trasy je 35 km a zčásti kopíruje historickou naučnou stezku vedoucí městem Valašské Klobouky. Je přístupná i na kole.

Čertovy Skály u Lidečka
Přírodní památka Čertovy Skály u obce Lidečko se rozkládá jižně od Vsetína. Tvoří ji asi 150 metrů dlouhé, z okolního terénu vypreparovaná pískovcovo-slepencová lavice se stěnami až 25 metrů vysokými. Z hřebene útvaru vystupují jednotlivé vrcholky s názvy Hladká, Čertova stěna, Plochá a Kolébka.

Čertův kámen
Přírodní památka Čertův kámen se nachází ve Vizovické vrchovině v lokalitě Provodov v okrese Zlín. Čertův kámen je tvořen skalním útvarem v lesním porostu na severovýchodním úbočí kopce Rýsov v nadmořské výšce 435 – 485 metrů. Jde o výraznou ukázku selektivního zvětrávání pískovcových skal.

Divadlo v Lidovém domě Vsetín
Divadlo ve Vsetíně se věnuje nejen divadelní a osvětové činnosti, ale také provozu a údržbě objektu divadla, realizaci dílen, řady zájmových kroužků, přehlídek a zajímavých kulturních akcí.

Hrad Brumov
Brumovský hrad patří mezi nejdůležitější lokality východní Moravy a zároveň je jedním z nejstarších hradů v našich zemích. Nachází severně od města Bylnice, východně od Luhačovic, nedaleko hranic se Slovenskem.

Chrám sv. Mořice – kolegiátní kostel
Kostel svatého Mořice patří k nejvýznamnějším a také největším gotickým památkám v České republice. V letošním roce (2010) si město Kroměříž připomíná významné 750. výročí založení Kolegiátního kostela sv. Mořice. V rámci oslav se během celého roku uskuteční řada akcí kulturního, vzdělávacího i duchovního charakteru.

Chřiby
Horské pásmo Chřiby zabírá plošně nevelkou oblast střední Moravy. Turisticky velmi atraktivní krajina, s různými skalisky, hrady a zříceninami, chráněnou faunou a flórou.

Klenov – bývalý skalní hrad
Zřícenina moravského hradu Klenov se rozkládá na vrcholu Klenov v okrese Vsetín. Zbytky středověkého hradu nesly v historii zřejmě také jméno Vreuntspergk. Vzhledem k faktu, že dosud nebyly nalezeny žádné listiny vztahující se k této lokalitě, je původ hradu nejasný.

Klub Starý pivovar
Památkově chráněnou budovu Klubu Starý pivovar v Kroměříži postavili koncem 16. století majitelé kroměřížských šenkovních domů. V bezprostřední blízkosti radnice vystavěli také pivovar, ale pivo se zde už dávno nevaří. Daří se tu však kulturnímu dění, o které se od roku 1956 staral podnik Pal Magneton, coby provozovatel firemního kulturního zařízení.

Kostel sv. Jakuba Většího v Tečovicích u Zlína
Vzácný svatostánek – kostel sv. Jakuba Většího stojí za pozornost už díky svému stáří. Kostelík stojí na kopečku v obci Tečovice, které jsou situovány mezi Zlínem a Otrokovicemi. Původně románský kostel byl založen někdy kolem roku 1260. Později byl tento církevní klenot přestavěn v barokním stylu.

Květná zahrada v Kroměříži
Zahrada za hradbami města Kroměříže s původním názvem Libosad, která je známa také jako Květná zahrada, si až do dnešních dob zachovala svůj půdorys i původní koncepci z dob svého založení. Zahrada je pro svou vnitřní krásu, souměrnost a harmonii právem zvána zelenou perlou Moravy.

Městské divadlo Zlín
Ve Zlíně byla profesionální divadelní scéna založena v roce 1946. Zpočátku měla sídlo v budově Malé scény na Štefánikově ulici. Jako první po válce bylo postaveno v tehdejším Československu městské divadlo s původním názvem „Divadlo pracujících“. Podle návrhu architektů M. Řepy a F. Rozhona bylo dokončeno v roce 1967.

Mlýnská dolina – Valašské muzeum v přírodě
Mlýnská dolina nabízí návštěvníkům prohlídku unikátního souboru několika technických staveb, které využívají převážně energie proudící vody. Nejmladší areál Valašského muzea v přírodě prezentuje takové objekty jako je valcha, mlýn, pila nebo lisovna oleje, což je původní stavba ze 17. století.

Muzeum Kroměřížska
Sídlo Muzea Kroměřížska se nachází v původně renesanční budově s klenbami a portálem, kterou nechal postavit v roce 1609 kardinál František z Dietrichsteina. Dva domy vybudované v barokním slohu mají bohatou historii. V letech 1636 – 1643 zde byl jezuitský seminář, později to byl vrchnostenský kapitulní dům biskupské správy.

Muzeum moravského mincovnictví – Kroměřížská mincovna
Nově zrekonstruovaná budova muzea moravského mincovnictví včetně stálých expozic byla slavnostně otevřena a zpřístupněna veřejnosti v roce 1998 v rámci V. numismatického sympozia. Tehdy se Kroměřížská mincovna dočkala zasloužené obnovy díky podpoře sponzorů a Nadace Kroměřížské mincovny.

Muzeum regionu Valašsko
Muzeum regionu Valašsko spojuje vlastivědná muzea ve Vsetíně a ve Valašském Meziříčí. Současně spravuje několik památkově chráněných objektů, k nimž patří vsetínský zámek, zámek Kinských ve Valašském Meziříčí, Lapidáriu Trojice a zámecký areál v Lešné. Součástí muzea se v roce 2005 stala také vsetínská hvězdárna.

Na kole na Tesák
Cyklotrasa středně těžké obtížnosti vede z Lázní-Bystřice pod Hostýnem, přes Chvalčov do Rajnochovic-Rosošné, přes Tesák a Smrdutou a zpátky do Bystřice pod Hostýnem-Lázní. Trasa je vhodná pro treková a horská kola. Celý okruh měří asi 33 kilometrů.

Přírodní rezervace Drahy
Území Drahy se nachází jihovýchodně nedaleko obce Horní Němčí a je součástí CHKO Bílé Karpaty. Přírodní rezervace se rozkládá na ploše 15 hektarů v nadmořské výšce 430 až 510 metrů. V této lokalitě najdou milovníci přírody vzácné druhy rostlin i živočichů.

Výklenková kaple se sochou Madony s dítětem
Ve Valašském Meziříčí přibyla zcela nedávno (2010) nová kulturní památka. Statut kulturní památky přiznalo Ministerstvo kultury výklenkové kapli se sochou Madony s dítětem, která se nachází v centru obce Choryně.

Zámek Kroměříž
Místo, kde stojí kroměřížský zámek v nynější podobě, má velmi bohatou historii. Již v době Velkomoravské říše se zde nacházelo hradisko, na jehož místě byl ve 13. století vybudován gotický hrad. Na začátku 16. století byl hrad přestavěn v renesančním stylu a stal se rezidenčním sídlem olomouckých biskupů.

Zámek Vizovice
Zámek Vizovice stojí uprostřed valašského města Vizovice, proslulého především dlouholetou tradicí pálírenství, slivovicí, Vizovickým trnkobraním, tradičním vizovickým pečivem a také jako rodiště herce Bolka Polívky. Zámek Vizovice je jasným důkazem, že nejen slivovicí se tento region může pochlubit. Však také v zámku před pár lety muzeum slivovice bylo.

Zámek Vsetín
Vsetínský zámek je dominantou a nejstarší historickou budovou jednoho z center Valašska. Renesanční zámek s vyhlídkovou věží byl postaven na začátku 17. století tehdejšími majiteli panství Lukrécií Nekšovnou z Landeka a jejím druhým manželem Albrechtem z Valdštejna.

ZOO Lešná
ZOO Lešná Zoologická zahrada Zlín patří bezesporu k nejoblíbenějším zahradám v republice. Řadí se mezi nejkrásnější místa nejen celé Moravy, ale zcela bez nadsázky díky svému prostředí také ke zcela ojedinělým zoo i v Evropě.

Článek byl zobrazen 7 751 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA