Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Třebíč středověká i židovská

Prozatím posledními českými památkami, které byly přidány na seznam UNESCO, jsou židovské město a bazilika svatého Prokopa v Třebíči. Stalo se tak v roce 2003.

Zmíněná bazilika byla vybudována v místě původního benediktinského opatství, založeného roku 1101 moravskými Přemyslovci. Tehdy tu byl postaven klášter a kostelík sv. Benedikta. Někdy v letech 1240 až 1280 pak vznikla románsko-gotická bazilika. Celý areál se stal důležitým náboženským, kulturním a hospodářským centrem, ale také vojensky důležitou pevností. V období husitských válek došlo k úpadku, zakončeného dobytím uherskými vojsky roku 1468. Opatství poté přešlo od církve do vlastnictví šlechty a v 16. století byl klášter přestavěn na šlechtický zámek.

Samotné bazilice začala být opět věnována větší pozornost až v roce 1704, kdy nechal Jan Karel z Valdštejna opravit její nejméně poškozenou část, presbytář, a uzpůsobit ho jako zámeckou kapli zasvěcenou svatému Prokopovi. Avšak teprve Jan Josef z Valdštejna dal v letech 1725 – 1733 renovovat celou baziliku. Úkolu se ujal architekt František Maxmilián Kaňka, který zchátralou klenbu nahradil barokní síťovou štukovou klenbou. Rovněž byly postaveny dvě barokně-gotické věže.

Další restaurační práce proběhly až ve 20. století, konkrétně v letech 1924 – 1935. Po válce, v roce 1956, pak byla dokončena stavba zničené jižní kaple s apsidou.

Celá stavba je pozoruhodným architektonickým klenotem. Ve zdejší opatské kapli jsou vzácně dochované fresky z poloviny 13. století (druhé nejstarší na Moravě), velmi cenný je rovněž vstupní portál z počátku 13. století, znovuobjevený až v roce 1862. Nejstarší částí objektu je dobře zachovalá románská krypta s 50 sloupy a polosloupy a dokonce i s původní výdřevou stropu.  Dnes sídlí v areálu bývalého opatství a pozdějšího valdštejnského zámku Muzeum Vysočiny.

Co se týče třebíčské židovské čtvrti, jde o jednu z nejzachovalejších židovských čtvrtí v Evropě, údajně srovnatelnou snad jen s ghettem v Benátkách. Drží také jeden primát – je to jediná židovská památka mimo území Izraele, samostatně zapsaná na seznamu UNESCO.

Je velmi cenná nejen původními domy, ale zejména díky zachovalému historickému půdorysu. Vše je natěsnáno na malé ploše s úzkými křivolakými uličkami, různými průchody a dalšími typickými prvky.

Ačkoliv čtvrť začala vznikat již ve 12. století, první důkazy o židovských obyvatelích pocházejí z roku 1410. Od 16. století tady pak existovala židovská obec, která o zhruba 200 let později patřila k nejpočetnějším na Moravě. Pak však začal počet obyvatel postupně klesat a v roce 1930 tu už zůstalo jen asi 300 lidí židovského vyznání. Během 2. světové války samozřejmě zmizeli i ti, po válce se jich vrátilo asi 10.

Čtvrť se ovšem, jak již bylo řečeno, dochovala ve značném rozsahu – 123 domů, dvě synagogy a židovský hřbitov. A to i přesto, že jí několikrát hrozil zánik, naposledy během socialistické éry.

V současnosti v židovské čtvrti již nežijí původní obyvatelé. Město sem však investovalo značné prostředky a mnoho domů bylo zrekonstruováno, některé objekty se opravují nebo na svou rekonstrukci čekají.

Židovská čtvrť je každopádně rozsáhlou a velmi zachovalou památkou, ačkoliv zatím poměrně málo známou. Do budoucna má ovšem nepochybně velký potenciál stát se stále oblíbenějším cílem turistů.

Foto: Yu-Yee Lien

Článek byl zobrazen 4 241 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA