Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

ZOO Ostrava

Zoologická zahrada v Ostravě byla založena v roce 1949 původně jako součást přírodního parku Hornický sad v Ostravě – Kunčičkách. Se samotnou stavbou se začalo o rok dříve na pozemku o rozloze šesti hektarů v blízkosti dolu Alexander. Na budování zahrady se podíleli brigádníci, zejména školní mládež, ale i ostravská veřejnost.

Součástí nového parku bylo několik zábavních atrakcí, jako třeba přírodní jeviště, taneční parket, dětské brouzdaliště i pískoviště. V areálu bylo dokonce i dost prostoru pro sportování, nacházely se zde dva tenisové kurty, hřiště na volejbal a basketbal.

V roce 1949 bylo rozhodnuto o výstavbě malé zoo zahrady, kde byly jako první umístěny dvě srny, jeden srnec a pět bažantů. Posléze přibylo několik pávů, a jakmile byla dokončena voliéra tak i další ptáci. Největší zásluhu měl na vzniku zoo její budoucí ředitel Bohumil Vítek. Veškeré náklady tehdy hradila závodní rada Dolu Zárubek a Ministerstvo informací a osvěty.

V lednu roku 1951 bylo rozhodnuto o vzniku provizorní zoologické zahrady v Ostravě – Kunčičkách. Dne 26. 10. 1951 tak byla zřízena Zoologická zahrada Ostrava a o dva roky později byla definována jako samostatně hospodařící kulturně osvětové zařízení v čele s ředitelem Bohumilem Vítkem. V roce 1953 se začalo uvažovat o výstavbě zcela nové zoologické zahrady, pro niž se začalo hledat vhodné místo. Návrhů bylo několik, ale nepanovaly jednotné názory. Po poradě v září 1953 byl schválen návrh postavit zoologickou zahradu v areálu Stromovky na Slezské Ostravě. Tento areál se jevil jako vhodný zejména kvůli svému členitému terénu, rozmanitému lesnímu porostu, dobré dopravní dosažitelnosti a dostatku vody. Velkou nevýhodou však bylo poddolování oblasti a její blízkost k chemickým závodům v Hrušově.

Roku 1956 se na tomto místě přece jen začalo s výstavbou nové zoologické zahrady. Kromě komunikací byl prvním vybudovaným objektem medvědinec, jehož stavba trvala 4 roky a dokončen byl v roce 1962. Pro veřejnost byla zahrada otevřena 1. května 1960, ale její provoz tehdy nebyl jednoduchý, chybělo dostavět spoustu výběhů, chodníků i cest. Velkou pomoc při dostavbě poskytli opět dobrovolní brigádníci, především horničtí důchodci. Tento nouzový stav trval až do roku 1965, kdy musela být zvířata umísťována do skladů či provizorních dřevěných staveb.

Přelom šedesátých a sedmdesátých let lze považovat za hlavní období výstavby. Tehdy vznikl například šimpanzí výběh, tři rybníky, expozice tygrů ussurijských a kodiaků, pavilon hrochů, dětská zoo nebo ostrovní expozice pro gibony. Vznikaly však ještě další nezbytné objekty pro fungování areálu jako odchovna, kuchyň, karanténa, parkoviště pro návštěvníky, restaurace a kompletně přestavěny byly i výběhy jelenů a dalších kopytníků.

Devadesátá léta se nesla spíše ve znamení úpadku a zoo tak začala značně zaostávat za ostatními zahradami v republice. Díky příspěvkům zřizovatele se však mohla provést rekonstrukce a bylo vybudováno velké množství nových pavilónů. Za největší investici v historii zoo je považována výstavba sloního pavilonu v roce 2004. V dnešní době se zahrada zaměřuje také na handicapované spoluobčany, životní prostředí a ochranu přírody. Jde kupříkladu o zpřístupňování starých pavilonů a expozic pro vozíčkáře, instalování informačních cedulek pro nevidomé nebo možnost přímého kontaktu dětí se zvířaty jako je tomu v dětské zoo. Ostravská zoologická zahrada se neustále vyvíjí a buduje a díky vzrůstající kvalitě se stává členem řady významných mezinárodních sdružení a asociací.
ZOO Ostrava dnes slouží nejen jako moravskoslezské centrum aktivního odpočinku a vzdělání, ale především je místem určeným k záchraně několika desítek ohrožených zvířecích druhů. Od roku 2006 vede plemennou knihu hrocha obojživelného (ESB) a zároveň je zapojena do mnoha Evropských záchranných programů (EEP), které jsou zaměřeny například na makaky lví, kočkodany Dianiny, tygry ussurijské či siky vietnamské.

V Ostravské zahradě máte možnost finančně podporovat zvíře, které si sami vyberete. Stanete se tak adoptivními rodiči a zároveň se podílíte na další budoucnosti zahrady. Adopcí získáte nejen řadu výhod odvíjejících se od výše vašeho příspěvku, ale hlavně dobrý pocit, že pomáháte s důležitou věcí. V Zoo Ostrava je v současné době chováno kolem 1500 zvířat v 268 druzích.

Zahrada se rovněž zapojuje do výukových programů a nabízí řadu vzdělávacích aktivit pro děti z mateřských škol, základních i středních škol. Konají se zde také speciální programy pro handicapované děti a u příležitosti významných dnů jako je Den ptactva, Den Země nebo Den zvířat se děti mohou zúčastnit nejrůznějších soutěží a doprovodných akcí.

Zoologická zahrada v Ostravě má pro své návštěvníky otevřeno po celý rok, v zimním období od 9 do 16 hodin, v létě pak déle, až do 19 hodin. Bez problémů se sem dostanete městskou hromadnou dopravou, konkrétně trolejbusy č. 101 a 104. Pokud se sem vydáte vlastním autem, před vstupem do zoologické zahrady je vám k dispozici poměrně velké parkoviště, kde za parkování zaplatíte 40 Kč. Návštěva této zoologické zahrady je skvělým tipem pro rodinný výlet. Na své si zde přijdou jak malí návštěvníci, kteří si mohou zadovádět v dětském zookoutku nebo na hřišti, ale také maminky, kterým je k dispozici baby room v pavilonu slonů. Pokud vás během prohlídky přepadne hlad, nezoufejte, v areálu najdete restauraci a mnoho stánků s občerstvením. V zoo obchůdku si pak můžete zakoupit i něco na památku.

Všichni návštěvníci ZOO by měli dodržovat návštěvní řád a chovat se tak, aby nerušili zvířata ani další hosty zahrady. Je zde přísně zakázáno krmit nebo dokonce dráždit zvířata, chodit mimo vyznačené trasy, ničit zeleň či přelézat zábradlí, která oddělují zvířata od lidí. Do areálu je zakázáno vodit psy či jiná zvířata a vstupovat s nafukovacími předměty. Při jejich prasknutí by se totiž zvířata mohla vylekat a splašit. Do prostorů zahrady nebudete vpuštěni ani na kolečkových bruslích, skateboardu, koloběžce nebo jízdním kole.

A na kolik vás návštěva ZOO vyjde? Plné vstupné pro dospělé stojí 80 Kč, zlevněné vstupné pro děti do 15 let, studenty, učitele, držitele ZTPP a seniory pak 50 Kč. V okolí zahrady máte možnost navštívit ještě několik dalších atraktivních míst, jako je třeba Miniuni (areál miniaturních modelů budov evropských měst), Slezskoostravský hrad a také Pohádkový sklep strašidel (výstaviště Černá louka).

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 6 404 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA