Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

ZOO Praha

ZOO Praha je krásný kousek přírody situovaný v dolní části pražské Troje. Historie chovu cizokrajných zvířat v Praze je mnohem starší, než by se zdálo, neboť sahá až do dob prvních králů. Navštívit pražskou zoo dnes znamená vstoupit do zcela jiného světa. Od nástupu současného ředitele, p. Fejka do funkce, se spousta věcí změnila. Pražská zoo se řadí mezi moderní zařízení, kde jsou vytvářeny příjemné podmínky jak pro návštěvníky, tak pro chovaná zvířata.

Zvířata zde mají velmi pěkné pavilony a často lze žasnout, kolik mají k dispozici prostoru. K chloubám zahrady patří nově vybudovaná indonéská džungle, tygří výběh a pavilon šelem, Africký dům a pavilon goril. K nejzajímavějším expozicím areálu, který leží v trojské kotlině severně od centra Prahy, patří také voliéra pro dravé ptáky, pavilon velkých savců, výběh žiraf a výběh ledních medvědů. V současné době žije v ZOO kolem 2 500 zvířat reprezentujících 500 druhů, z nichž padesát je velmi vzácných.

K zajímavostem této zoo se řadí srpnové noční prohlídky, poučná setkání s odborníky u jednotlivých zvířat a pravidelná krmení. Kdy a co zvířata jedí, jak usínají a co umějí, se můžete dozvědět při specializovaných komentovaných prohlídkách. Lachtani jsou ochotni pro rybu udělat skoro cokoliv a není lepší zábavy, než pozorovat třeba tučňáka dožadujícího se dalšího sousta.

Zoo Praha dělá pro zpestření návštěvy opravdu maximum. V areálu je lanovka a vláček, dětská hřiště, restaurace, informační stánky a prodejny suvenýrů. Pokud vás budou bolet nohy, můžete po zahradě vyrazit v jednom okružních autovlaků, případně posedět v některém z občerstvení. Pro rodiny s dětmi je zde zajímavá možnost zapůjčení vozíku, na němž se mohou pohodlně odvézt znavení potomci.

Zajímavosti a úspěchy
ZOO Praha Troja byla založena v roce 1931 cestovatelem a zoologem Jiřím Jandou a o její dnešní podobu se značně zasloužil dlouholetý ředitel profesor Zdeněk Veselovský. Architektonické řešení vypracoval J. Fuchs. Prvním zvířetem chovaným v této ZOO byla vlčice Lotta. V roce 1934 dokonce daroval Vlasta Burian do ZOO Praha dva lachtany. Asi největším úspěchem posledních let je narození prvního českého gorilího mláděte Moji. Za zmínku určitě stojí i úspěšný odchov leguána kubánského.

Nejvíce je ale ZOO Praha asi hrdá na jedinečný chov vzácných koní Převalského, o jehož záchranu se významně zasloužila. Hlavním úkolem všech zoologických zahrad je ochrana druhů a jejich reprodukce a pražská zoo se podílí právě na reintrodukci koně Převalského. V přírodě žije kůň Převalského už jen v Mongolsku, a i tam byl naposled sledován vědeckou expedicí někdy v 50. letech 20. století. Ve spolupráci s ekologickým střediskem Toulcův dvůr pořádá zoo i pedagogické semináře v rámci projektu environmentální výchova škol.

Přirozený vývoj
Za dobu své existence ZOO v Praze-Troji prodělala řadu změn a zaznamenala velký rozvoj. Při svém otevření 28. 9. 1931 měla ZOO asi na 300 zvířat a byla omezena na plochu jen 8 ha. Postupně se rozšiřovala, ale stále si uchovala kvality, zejména pozemek, který vzbudil závist všech odborníků. Jsou tu skály, které jsou jinde nepřirozeně a draho budovány, rovina u řeky, svah i náhorní větrné prostranství a především starý romantický porost.

Pražská ZOO byla velmi postižena povodněmi v roce 2002. Zahynulo při nich velké množství zvířat a bylo nenávratně poškozeno mnoho budov. Po povodních ale zahrada prošla rozsáhlou rekonstrukcí a nyní se jedná o velmi moderní a oblíbenou ZOO. Symbolem povodní je lachtan Guston, kterému se v roce 2002 podařilo dostat do Vltavy a byl chycen až u německých Drážďan. Bohužel pak při převozu zpět uhynul.

V areálu zahrady stojí dřevěné domky postavené ve stylu českého národního rondokubismu, projektované arch. Josefem Gočárem, které byly původně umístěny na letišti ve Kbelích. Z chátrající památky se změní dvojice vzácných kubistických domů v novou atrakci pro návštěvníky pražské zoo. Roubené stavby od slavného prvorepublikového architekta Josefa Gočára stojí zapomenuté a nevyužité v dolní části trojské zoologické zahrady.

Roubené domky, připomínající sruby, bude potřeba rozebrat a na novém místě opět sestavit. Náklady náročného přesunu už v minulosti zoo vyčíslila na 13 milionů. Památka bude přemístěna do lesíka za výběhem tygrů sibiřských. Oba budou přístupné, v prvním z nich vznikne malý přednáškový sál, expozice o historii pražské zoo a výstavní prostor. Ve druhém domku bude otevřena restaurace, která v tomto koutě zahrady zatím chyběla.

Po rekonstrukci vyrostlo v ZOO Praha několik zajímavých a unikátních staveb. Patří mezi ně i nejdražší pavilon v historii českých ZOO - Indonéská džungle. Pavilon byl otevřen v roce 2004 místo 50 let starého opičího pavilonu. Pavilon má tvar eliptického skleníku, který vytváří dojem džungle. Uvnitř mohou návštěvníci spatřit orangutany, gibony nebo varany a to z patrových vyhlídek.

Mezi další zajímavé stavby v ZOO Praha patří komplex opičích ostrovů, průchozí voliéry, dětská ZOO (zde mohou děti dokonce krmit i volně pobíhající zvířata), pavilon Afrika a spousta dalších nových výběhů. ZOO Praha se navíc velmi svižně rozvíjí, a tak se v blízké budoucnosti můžeme těšit na další zajímavé výběhy a pavilony.

Doprava a další tip
ZOO Praha patří k místům, kde můžete s dětmi strávit příjemné chvíle. Dopravit se můžete vlastním autem. Autobusem od metra Holešovické nádraží. Anebo parníkem od Palackého mostu. Nebo také přívozem z Prahy 6.

Příjemným zážitkem může být už samotná cesta do zoo linkovou lodí po řece Vltavě. Je to nezapomenutelná plavba napříč celou Prahou. Dále se lze podél Vltavy přepravovat na jízdních kolech. Od roku 1977 je navíc horní část zahrady s dolní spojena lanovkou. Po zahradě jezdí také silniční vláček. Více informací najdete na www.zoopraha.cz .

Při návštěvě zoo v Praze Troji stojí za návštěvu nedaleká botanická zahrada s obrovským množstvím zajímavých rostlin a bylin, a zámek, který se nachází hned naproti hlavního vchodu do zoo.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 6 751 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA