Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Zámek Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou

Zámek v Chlumci nad Cidlinou představuje jedno z vrcholných děl barokní zámecké architektury u nás. Barokní zámek s názvem Karlova Koruna nechal vystavět jako své letní sídlo hrabě František Ferdinand Kinský podle plánů jednoho z nejproslulejších barokních stavitelů tehdejší doby Jana Santiniho Aichela v letech 1721-1723.

Jan Blažej Santini Aichel (1677 - 1723) byl český architekt italského původu, který se proslavil svým jedinečným stylem nazývaným barokní gotika. Označován je též jako Giovanni Santini.

Podle Santiniho plánů vedl stavbu další ze známých stavitelů vrcholného baroka – pražský architekt František Maxmilián Kaňka. Nejvyšší kancléř a nejvyšší lovčí Království českého hrabě Kinský pojmenoval zámek Karlova Koruna na počest a památku korunovace císaře Karla VI. a jeho následné návštěvě zámku v Chlumci nad Cidlinou.

Nejvýznamnější architekt baroka dal stavbě zámku originální půdorys připomínající tvar královské koruny. Neobvyklý půdorys tvoří tři čtvercová křídla spojená válcový jádrem. Tvaru královské koruny odpovídají i vnitřní prostory zámku, které tvoří dva rozměrné společenské sály obklopené dalšími devíti salónky. Neobvyklým architektonickým členěním stavitelé dosáhli obdivuhodné prostorové návaznosti jednotlivých zámeckých komnat bez použití spojovacích chodeb.

K tomu místu se váže i známá průpovídka – dopadli jak sedláci u Chlumce. Zámek Karlova Koruna se v průběhu let, konkrétně v roce 1775 stal vězením pro 400 sedláků, kteří se účastnili známé selské vzpoury. Značná část vzbouřenců byla v okolí Chlumce rozdrcena císařským vojskem a mnoho selských zajatců bylo po delší čas vyslýcháno a žalářováno právě v jízdárně chlumeckého zámku. Událost připomíná socha rebela stojící na malém návrší za městem na malém návrší.

Zámek v minulosti sloužil i kulturním účelům. Například v roce 1818 zde byla slavnostně uvedena česká divadelní komedie, v níž si s chlumeckými studenty zahrál i mladičký V. K. Klicpera. V r. 1943 byl tento vrcholně barokní zámek těžce poškozen požárem a posléze byl do roku 1968 postupně obnovován a rekonstruován. V roce 1992 získal v restituci zámek zpět Norbert Kinský.

Současná expozice v interiérech zámku seznamuje návštěvníky s bohatými sbírkami rodu Kinských, ale i chovem koní Kinských, což jsou vlastně chlumečtí plaváci. Velkou vášeň rodiny pro koně dokládá i zámecká sbírka obrazů s motivy koní, mezi nimiž se najdou i velmi cenné kousky z dílny bratrů Hamiltonů.

S chovem koní začala rodina na konci 18. století, kdy zde byl Oktavián Kinský. Protože byl Oktavián velkým milovníkem dostihového sportu, tak jako první zde na českém území uspořádal první dostihy podle britského vzoru – Velká chlumecká steeplechase. Až po deseti letech se Oktavián rozhodl přenést dostihový sport do Pardubic, čímž vznikla proslulá Velká pardubická. Oktavián Kinský neměl žádné potomky, a tak zámek zdědil syn jeho mladšího bratra Zdenko, a to už byl vlastně dědeček Norberta Kinského, který v 90. letech zámek restituoval.

Vysokou úroveň zámku doplňuje rozměrný anglický park o rozloze více než 18 hektarů s vzácnými solitéry, chráněnými stromy a ukázkou francouzské barokní zahrady s empírovou oranžerií. Jejím autorem byl architekt Jindřich Koch, který je známý také jako projektant letohrádku v pražské zahradě Kinských. V současnosti se před oranžerií nachází i menší pravidelně osázený parter s kašnou. Zámeckou atmosféru dotváří přítomnost pávů.

V blízkosti zámku se nacházejí také staré hospodářské budovy – Tereziánský a Liechtensteinský trakt. V polovině 18. století nechal Leopold Kinský u zámku postavit i kapli Zvěstování Panny Marie. Autorem návrhu severně stojící kaple, dnes zvané kaple sv. Jana Křtitele byl patrně také Santini.

Návštěvnické informace
Zámek se nachází ve městě Chlumec nad Cidlinou, na hlavní silniční trase Praha – Hradec Králové. Před vchodem do zámeckého parku asi 200 metrů od zámecké budovy se nachází neplacené parkoviště.

-ar-

Přechozí články z České republiky:
Hrad Velhartice má světově unikátní kamenný most
Březnický zámek má unikátní knihovnu
Hrad Zvíkov je skvost českého stavitelského umění
Zámek Buchlovice
Rytířský hrad Bouzov

Článek byl zobrazen 3 696 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA