Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Zoopark v Chomutově slaví letos 35. narozeniny

Podkrušnohorský zoopark Chomutov má ve svém rodném listu rok založení 1975. V letošním roce tedy slaví 35. výročí své existence. Tato zoologická zahrada se specializuje na chov zvířat pocházejících z Evropy, částečně Asie a také části území severní Afriky. Návštěvníci zde najdou také stará plemena domácích zvířat z různých částí Evropy.

Je to místo, kde spolu žijí zvířata i lidé ve vzájemném souladu. Chomutovská ZOO je totiž pozoruhodná především tím, že mnoho zvířat v areálu není uzavřena v klecích, ale je možné je pozorovat volně a svobodně pobíhající venku mezi lidskými návštěvníky. Euroasijská zvířata jsou originálním turistickým cílem, který nemá obdoby. Při své návštěvě se tu můžete setkat třeba s kozami, ovcemi, prasaty, vlky nebo koni, ale také s tuleni, opicemi makak, medvědy či levhartem.

Krátce z historie až k současnosti
S myšlenkou vybudovat odpočinkový areál v těchto místech přišel počátkem 70. let pan Walter Markel. V roce 1974 byla zahájena výstavba v té části zooparku, která dnes nese název Dětská ZOO. Byla zde postavena stáj pro koně a poníky, výběh pro daňky a muflony a začala první část výsadby. Tato část lesoparku byla zpřístupněna v roce 1975 a zároveň byla zahájena výstavba části areálu vedoucí od dnešní Dětské ZOO ke Kamennému rybníku. Tehdy byly postaveny výběhy pro zubry, jeleny a budova karantény. Zároveň byla vysazována zeleň a v roce 1980 se začala stavět budova konírny.

Rybník se dvěma ostrůvky je oblíbeným místem, kde mohou děti společně s rodiči pozorovat a krmit vodní ptactvo. V říjnu roku 2008 byl rybník revitalizován a pro návštěvníky toužící po klidu a nevšedním pohledu na vodní ptactvo byla zároveň zpřístupněna cesta vedoucí kolem celého rybníka. Naskýtá se tu tak zajímavý pohled na divoké husy, bernešky rudokrké, kachny divoké, lysky černé, kormorány, hoholy severní, husy tibetské a řadu dalších druhů vodních ptáků.

Dnes mají návštěvníci možnost v krásném přírodním prostředí zooparku Chomutov strávit velmi příjemné chvíle. Rozsáhlý zoopark Chomutov ležící nedaleko centra města je, co se rozlohy týče, největší ZOO v České republice. Od roku 1975 se pomalu ale jistě neustále rozvíjí a zvětšuje až na dnešní hodnotu 112 hektarů. Zoopark se od svého založení snaží přiblížit jeho návštěvníkům zejména neopakovatelnou krásu fauny Evropy.

Nepřijdete zde sice do styku s exotickými zvířaty jako je slon nebo žirafa, ale záhy zjistíte, že i přímo v blízkém okolí a v místech, která důvěrně znáte, žijí živočichové, kteří jsou ještě i dnes, v době virtuální reality, stále zahaleni rouškou tajemství. Obzvlášť děti školního věku znají a vědí, jak vypadá například aligátor nebo kakadu, ale teprve taky mohou žasnut nad pižmoněm nebo mlokem. V tomto zooparku se doví, že v Evropě žijí také tuleni nebo opice magoti. Takové poznání je tím nejlepším krokem na cestě k ochraně naší přírody a životního prostředí. Mezi více než 160 druhy zvířat je i 14 ohrožených druhů zařazených do Evropských záchranných programů.

Safari expres a lokálka Amálka
Eurosafari je rozsáhlý výběh, kde je možné sledovat zvířata v přirozeném prostředí a že je na co koukat. Jsou tu k okukování například zubři, koně Převalského, pratuři, jeleni, mufloni nebo také skotský náhorní skot. Návštěvníci se sem dostanou pouze safari soupravou, která je však značně závislá na přízni počasí. Jestliže je deštivo, terén je hodně rozmoklý a pak hrozí uvíznutí celé soupravy v bahně. Zajímavou příležitostí jsou ale noční jízdy Safari expresu. Není jen tak samozřejmostí užít si pohledu na zvířata v nevšední atmosféře noci. Noční jízdy se pořádají v pátek a v sobotu.

Motorový vláček – lokálka Amálka převáží návštěvníky klasickou částí zooparku. Během jízdy podává o zvířatech výklad průvodce, a tak se třeba dozvíte i řadu zajímavostí o zubrech, medvědech, tuleních a ostatních tvorech, které cestou můžete pozorovat. Amálka není závislá na přízni počasí jako Safari expres, a tak jezdí, i když je mokro nebo slabě prší. Jízda, která trvá asi 20 minut, je atraktivní hlavně pro děti, případně unavené návštěvníky.

Nejkrásnější pohled na svět je prý z koňského hřbetu, ale zoopark nabízí svým návštěvníkům ještě lepší variantu. Můžete se po areálu zoo projet kočárem taženým dvojspřežím tažných koní. Kočáry se pronajímají hlavně na svatby či promoce, případně na akce, při nichž návštěvníci hodlají ohromit své blízké nebo se chtějí příjemně svézt hezkým dnem po zoo jen tak, protože zrovna svítí slunce. V areálu zooparku se nachází také hřbitov vyhynulých zvířat, sad jedlých kaštanů, statek se sbírkou starých zemědělských strojů a hospoda U pratura.

Dobrých nápadů není nikdy dost
Náklady na provoz a nákup krmiva jako všude jinde stoupá, a tak přišel chomutovký zoopark na originální nápad. Podkrušnohorský zoopark na svých oficiálních internetových stránkách nabízí k prodeji třeba buvola nebo zmiji. Každoročně se tak rozprodává část přebytků z odchovaných mláďat. Zvířata určená k prodeji mohou ale získat jen osvědčení chovatelé. Prodej zvířat do rukou soukromých majitelů totiž umožňuje nenásilnou formou pokračovat v jejich chovu. Přebytky zvířat se zpravidla jednotlivé zoologické zahrady snaží vyměnit mezi sebou.

Oslavte to s námi!
Návštěvníci, kteří letos dosáhnou věku 35 let, mají v den svých narozenin vstup do zooparku v průběhu roku 2010 zdarma. Fotosoutěž zas nabízí možnost nadějným fotografům zviditelnit se a přitom vyhrát pěkné věcné ceny. Stačí se jen zaměřit na snímky zvířat pořízených v zooparku. Nejzdařilejší fotografie budou zveřejněny na stránkách www.zoopark.cz v galerii zvířat. Soutěže  "Hledejte 35 symbolů" se mohou zúčastnit všichni návštěvníci zooparku. U výběhů vybraných 35 druhů zvířat budou umístěny symboly 35. výročí. Úkolem je najít symboly a zaznamenat jejich umístění. U pokladen pak stačí na lístek zapsat, kde se symboly nacházejí a doplnit svůj kontakt. Vyplněné lístky budou slosovány, vítězové soutěže budou vyhlášeni při oslavách Dne zvířat 2. října 2010 a budou také odměněni věcnými cenami.

Návštěvnické info
Zoopark Chomutov je pro návštěvníky otevřen denně během celého roku. Můžete sem přijít i se psem, ale předpokládá se, že bude na vodítku a větší plemeno bude mít košík. V blízkosti spodní poklady je k dispozici stojan na kola, protože do areálu zooparku není povolen vstup s kolem nebo na kolečkových bruslích. Krmit domácí zvířata je povoleno, ale jen krmením, které si zakoupíte nebo vyměníte za tvrdý chleba u vstupních pokladen. Krmení jiných zvířat je zakázáno.

-ar-

Přechozí články z České republiky:
Zámek Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou
Hrad Velhartice má světově unikátní kamenný most
Březnický zámek má unikátní knihovnu
Hrad Zvíkov je skvost českého stavitelského umění
Zámek Buchlovice

Článek byl zobrazen 12 284 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA