Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Historická Praha

Historické jádro našeho hlavního města, Prahy, není jen jednou z mnoha položek zařazených mezi památky zapsané na listinu UNESCO (od roku 1992). Patří dokonce mezi největší památkové rezervace na světě. Má rozlohu 866 hektarů, skládá se z Malé strany, Hradčan, Starého a Nového Města, Josefova, Vyšehradu a Pražského Hradu a celkem zahrnuje 1322 památkových objektů.

Není samozřejmě možné zde všechny památky podrobně popsat, proto se podívejme alespoň na některé.

Území Prahy bylo osídleno už v pravěku, jak dokládají například známé nálezy v Šáreckém údolí, ale i jinde. Později tu bylo germánské sídliště, zřejmě od 6. století začali osídlovat pražskou kotlinu Slované. Snad už počátkem 9. století vznikl zárodek Pražského hradu. Později tu postupně vyrostlo přemyslovské hradiště (tehdy převážně dřevěné). V 11. století bylo postaveno kamenné opevnění a přibyly další budovy. Místo se od těch dob stalo na dlouhá staletí sídlem českých králů a po nich – až do současnosti – prezidentů.

Doporučujeme: Ubytování a stravování v Praze

Největší rozmach ovšem začal až za panování Přemysla Otakara II. a poté za Lucemburků. Tehdy vzniklo mnoho budov, které ve více nebo méně pozměněné podobě přežily až do současnosti.

Roku 1344 položili Karel IV. (tehdy ještě moravský markrabě) se svým otcem Janem Lucemburským a přítelem Arnoštem z Pardubic základní kámen katedrály sv. Víta, dnes jedné z nejobdivovanějších pražských památek. Stalo se tak na místě původní baziliky a předchozí rotundy. Stavbu trojlodní katedrály s příčnou lodí řídil Francouz Matyáš z Arrasu a po jeho smrti německý architekt Petr Parléř, který původní plány značně obměnil. Západní průčelí s osmdesátimetrovými věžemi bylo však přistavěno až mnohem později, v 19. a 20. století. Katedrála tak byla kompletně dokončena stovky let po svém vzniku, v roce 1929. Po roce 1989 byla stavba přejmenována na katedrálu svatého Víta, Václava a Vojtěcha a v období nedávném se dostala do médií díky sporu o vlastnictví mezi státem a církví.

Do areálu Pražského hradu patří kromě paláců (Starý a Nový královský palác, Lobkoviczský palác) a zmíněné katedrály ještě celá řada dalších objektů. Jmenujme alespoň baziliku sv. Jiří (nejstarší dochovaná stavba hradu), věž Daliborku, Prašnou věž a také proslulou Zlatou uličku.

Neméně známou pražskou stavbou je Karlův most. Má mnoho společného s výše uvedenou katedrálou, neboť za svůj vznik rovněž vděčí Karlu IV. a částečně Petru Parléřovi, který stavbu v roce 1357 započal (na místě předchozího, tzv. Juditina mostu, zničeného povodní). Most byl dokončen roku 1400. Karel IV. ovšem nebyl natolik samolibý, aby jej pojmenoval po sobě. Tehdy se mu říkalo „Kamenný“ nebo „Pražský“, název „Karlův“ získal až v roce 1870.

Už během stavby, ale i mnohokrát poté, byl most ohrožován a poškozován povodněmi a často musel být opravován. Proto je nutno říci, že z původní stavby toho až tak moc nezbylo – jen úsek nad Kampou a tři oblouky u Staroměstské mostecké věže. Také známé sochy přibyly na most z větší části v průběhu 17. století, původně byl bez výzdoby.

Historické jádro města ovšem zahrnuje mnoho jiných staveb. Kostely, paláce, ale i „obyčejné“ domy a domky, ulice a uličky… Jde o jedinečnou směsici architektonických stylů, která turisty láká zvláštní atmosférou a kouzlem, spolu s mystickým nádechem mnoha pověstí a legend.

Autor: Michal Hamšík

Článek byl zobrazen 11 940 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA