Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Hrad Helfštýn je místem srazu uměleckých kovářů

Ojedinělý hrad Helfštýn s nejdelšími hradebními zdmi v České republice je umístěn v zalesněném kopci nedaleko Lipníku nad Bečvou. Hrad vybudovaný na hřebeni nad údolím řeky Bečvy v minulosti střežil hlavní obchodní cestu do Slezska. Každoročně se zde koncem srpna pořádá mezinárodní setkání uměleckých kovářů „Hefaiston“.

Na akci Hefaiston se zde každoročně poslední víkend v srpnu už od roku 1982 pravidelně scházejí a své práce předvádějí umělečtí kováři z celého světa. Výletníci tak můžou shlédnout mistry kovářského umění přímo v akci, když vytvářejí pozoruhodná kovářská díla. K tomu, aby se hrad Helfštýn stal světově uznávaným střediskem uměleckého kovářství, směřují také soustavně probíhající rekonstrukční práce.

V suterénu hradního paláce se nacházejí výstavní expozice historické mincovny a uměleckého kovářství. Součástí prohlídky je výstava hodin ze sbírek Muzea Komenského v Přerově. Rozsáhlý areál nabízí během sezóny žánrově různé kulturní programy - historický šerm, divadlo, hudební a taneční produkce.


Autor: Neil  Ford

Hrad Helfštýn byl s nejvyšší pravděpodobností založen začátkem 13. století slezským šlechticem a posléze loupeživým rytířem Fridušem z Linavy. S jeho jménem souvisí i název hradu. „Helfen Stein“ znamená Helfův čili Hefridův či Fridušův kámen. V té době šlo o malý hrádek oválného půdorysu opevněného silnou hradební zdí. Friduš však za nejasných okolností o hrad přišel a jeho novým vlastníkem se stal někdy kolem roku 1230 Vok z Kravař. V držení pánů z Kravař zůstal Helfštýn včetně už pěkně rozsáhlého panství déle než sto let. Na přelomu 14. a 15. století se Lacek z Kravař postaral o výrazné rozšíření hradu, který nechal přestavět na gotickou pevnost.

Roku 1468 obléhal hrad uherský král Matyáš, ale dobýt se mu ho nepodařilo. V roce 1474 prodal tehdejší majitel Albrecht Kostka celé panství Vilémovi z Pernštejna. Pro Helfštýn to znamenalo novou epochu, během níž byl hrad opět výrazně rozšířen zejména o mohutné opevnění. Helfštýn se pak při nájezdech Turků na Moravu stal důležitým vojenským objektem i skladem munice a zbraní pro ostatní pernštejnská panství.


Autor: Neil  Ford

V roce 1592 se Helfštýn dostal do majetku Bruntálských z Vrbna, kteří k hradu nechali postavit nový komfortní renesanční palác určený pro pohodlné a moderní bydlení, čímž hradní komplex získal konečnou podobu.

V roce 1621 začal po vpádu Valachů postupný úpadek a chátrání hradu, které trvalo skoro tři sta let. Pravdou však je, že se Helfštýn nepodařilo dobýt ani švédskému vojsku. Po třicetileté válce tehdejší majitelé – Ditrichštejnská vrchnost – už neprojevila velký zájem na obnově hradu, a aby nemohl posloužit nepříteli, byl roku 1656 značně pobořen.

V polovině 18. století sice došlo ještě k drobnějším stavebním úpravám, ale s Helfštýnem jako vojenskou pevností se už přestalo počítat. Zkázu hradu završila v roce 1817 dělostřelba, která poničila část vnitřního hradu. Hrad byl po druhé světové válce zařazen jako významná památka do kategorie státních hradů. Započal se zde archeologický průzkum a jeho obnova přetrvává dodnes.

Hrad prošel za dobu své existence mnohými přestavbami a rozšiřováním, díky čemuž se vyznačuje slohovou pestrostí. V současnosti má hradní areál charakter pevnosti s pěti nádvořími, se šesti branami a řadou budov a valů z 18. století. Na posledním nádvoří se nachází obvodové zdi jednopatrového dvoukřídlého renesančního paláce. Nejvyšší bod hradního komplexu poskytuje nádherný rozhled do Moravské brány a na východní okraj Nízkého Jeseníku.


Autor: xohen

Návštěvnické informace
Hrad má bezbariérový přístup na všechna nádvoří, raději však s pomocí, neboť terén je přírodní a na poslední nádvoří je to stále mírně nahoru. Tuto původní kamennou pevnost lze spatřit již zdálky ze všech stran a atraktivním cílem výletů se stává díky velmi dobré dostupnosti z hlavního silničního tahu z Olomouce na Ostravu. Helfštýn se nachází na úpatí Moravské brány v okrese Přerov, a je vzdálen pouhé 4 km od Lipníka nad Bečvou. Placené parkoviště i pro autobusy se nachází jen asi 100 metrů od vstupní brány.

Výchozím místem k cestě na hrad je Lipník nad Bečvou, odkud je možné dojít pěšky asi po hodině chůze. Pěšky se turisté dostanou na hrad po červené a modré turistické značce. Autobusem je možné dojet do Týna nad Bečvou, což je obec v podhradí. Vlakem se k hradu dostanete ze stanice Týn nad Bečvou nebo Lipník nad Bečvou, odtud vede k hradu naučná stezka přírodní rezervací Škrabalka podél řeky Bečvy.

-ar-

Přechozí články z České republiky:
Březnický zámek má unikátní knihovnu
Hrad Zvíkov je skvost českého stavitelského umění
Zámek Buchlovice
Rytířský hrad Bouzov
Kuks je perlou českého vrcholného baroka

Článek byl zobrazen 7 752 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA