Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Kutná Hora - město stříbra

Vývoj naší technologické civilizace šel ruku v ruce s dostupností surovin a způsoby jejich získávání. Města, kde se těžily rudy pro výrobu kovů, proto vždy patřila k velmi významným a zpravidla i bohatým centrům. Jedním z takových měst je i Kutná hora, jejíž historie je pevně spjata s dolováním stříbrných rud.

První stopy využívání stříbra na Kutnohorsku sahají do 10. století, kdy Slavníkovci ze zdejší suroviny razili na hradišti Malíně mince – denáry. První písemné zmínky o místních stříbrných nalezištích pocházejí z roku 1260. Později došlo k objevení rozsáhlých rudních ložisek, což sem ve 13. století přilákalo mnoho prospektorů a nových usedlíků. Zprvu živelně vznikajícím osadám se říkalo Mons, tedy Hora. V roce 1289 se poprvé objevuje pojmenování Mons Cuthna. Ale až Vaclav II. (1278-1305) udělil v roce 1300 osadám horní zákoník Ius Regale Montanorum, který stanovil organizační a technické podmínky nutné pro pravidelný chod dolů. To byl základ procesu, který vynesl město na druhé místo důležitosti hned po Praze. V té době již Kutná Hora pokrývala zhruba jednu třetinu produkce stříbra v Evropě.

Václav II. také provedl mincovní reformu a nahradil do té doby používané různorodé denárové mince vyráběné v různých městech novou jednotnou mincí - tzv. pražským grošem. Do Kutné Hory byla přenesena centrální mincovna českého státu, pro jejíž činnost byl vyhrazen královský hrádek. Ten se záhy začal nazývat Vlašským dvorern na paměť italských odborníků, Vlachů, kteří stáli u zrodu mincovní reformy.

Kutná Hora se tak stala finančním centrem českého státu, což později způsobilo velký rozvoj města. Na druhou stranu byla tato skutečnost i zdrojem mnoha problémů.

Doporučujeme: Ubytování a stravování v okrese Kutná Hora

Roku 1380 padlo rozhodnutí vystavět katedrálu sv. Barbory, dnes tolik obdivované unikátní dílo vrcholné a pozdně gotické architektury. Vznik stavby byl poznamenán zápasem o duchovní samosprávu mezi Kutnou Horou, reprezentovanou ambiciózními důlními podnikateli, a nedalekým Sedleckým klášterem, sídlem řádu cisterciáků. Stavba nové katedrály byla právě vyjádřením samostatnosti a sebevědomí města.

Samotná výstavba započala roku 1388. Probíhala v několika etapách, kopírujících víceméně křivku prosperity města. Několikrát došlo k přerušení, přičemž v období husitských válek na plných 60 let. Po mnoha peripetiích byl chrám v roce 1626 předán jezuitům, kteří sice provedli jeho úpravy do barokní podoby, avšak po dalších 300 let zůstala katedrála nedokončena. Teprve v roce 1884 bylo rozhodnuto o její dostavbě, která tak definitivně skončila až roku 1905. Znamená to, že od počátku výstavby po její dokončení uplynulo neuvěřitelných 517 let! Dle některých pramenů ovšem měla budova podle původních plánů dosahovat dvojnásobku dnešních rozměrů.

Samotné město prošlo mnoha krizemi, způsobenými jak pohnutými historickými událostmi a válkami, tak poklesem a později ukončením těžby. Od 2. světové války až do roku 1991 sice dolování pokračovalo, ale tentokrát šlo o těžbu olověných a zinkových rud.

Dlouhá historie ovšem napomohla vzniku řady pozoruhodných památek, které měly to štěstí, že se dochovaly až do dnešních dnů. Historické centrum Městské památkové rezervace spolu se zmíněnou katedrálou sv. Barbory a kostelem Nanebevzetí Panny Marie v Sedlci bylo proto roku 1995 zapsáno na Seznam světového dědictví UNESCO.

Tipy na výlet v okolí:

Klášter Sázava
Máte-li rádi mystická místa, tak určitě navštivte Sázavský klášter. Jeho existenci dokládají písemné zprávy z 11. století a podle legendy založil klášter kníže Oldřich 1012 – 1034 na popud kněze Prokopa. V rozsáhlém areálu najdete místo pro relaxaci, poučení i mystické rozjímání. Bývalý klášter s bezmála tisíciletou tradicí je doslova prodchnut duchovní atmosférou a dávnými příběhy.

Žleby
Zámek Žleby tvoří dominantu městečka Žleby, které se nachází na rozhraní Středočeského a Pardubického kraje, 25 kilometrů od Kutné Hory. Romantický, téměř pohádkový vzhled zámku podtrhují 3 vstupní brány, vysoká válcová věž a napodobenina středověkého opevnění.

Autor: Martin Hamšík

Předchozí články z České republiky:
Raně barokní zámek Libochovice
Zámek Opočno je stavba severoitalského typu
Vsetínský zámek byl kdysi gotickou tvrzí
Na zámku v Chropyni žil selský král Ječmínek
Horažďovice prosluly chovem perlorodek

Článek byl zobrazen 6 623 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA