Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Raně barokní zámek Libochovice

Libochovický zámek, který je situován v nádherné krajině dolního Poohří, patří k nejkrásnějším zámkům na dolním toku řeky Ohře. Zaručeně padne do oka návštěvníkům, kteří si udělají procházku k řece Ohři. Zámek Libochovice je také rodištěm světově proslulého českého přírodovědce a fyziologa Jana Evangelisty Purkyně.

Přední český vědec a učenec evropského významu se narodil na zámku Libochovice v roce 1787. Na zámku je mu věnována samostatná výstavní expozice. Prohlídka zámku Libochovice vydá za procházku několika staletími, neboť jeho interiéry se vyvíjely od dob renesance a baroka, přes období rokoka a empíru až po sloh poloviny 20. století. Zámek ukrývá takové poklady, jako je obdivuhodná sbírka gobelínů a tapisérií a původní barokní kachlová kamna.

Sbírka zámeckých kachlových kamen je pozoruhodná. Dochováno je 8 exemplářů a všechny pocházejí z dílny drážďanského kachláře J. Fischela. Gobelíny na stěnách neměly v minulosti pouze dekorativní účel, ale zámecké panstvo se pomocí těchto nástěnných koberců pokoušelo uchovat teplo v místnosti, protože vytopit tak obrovskou budovu muselo být v zimním období docela náročné. Vzácné jsou rozsáhlé soubory skla a porcelánu, stejně jako rozměrná plátna hodnotných obrazů malířských mistrů.

První písemná zmínka o Libochovicích se objevuje počátkem 13. století. V této době zřejmě vzniklo z obce Libochovice hrazené městečko s tvrzí. Historie Libochovic je v raném středověku úzce propojena s hradem Házmburk (dobový název Klapý). Hrad chránil panství vojensky a Libochovice zajišťovaly ekonomický rozvoj zásluhou řemesel a obchodu. V tomto období vznikla v Libochovicích nejdřív dřevěná a posléze kamenná gotická tvrz.

Období husitských válek hluboce zasáhlo do osudů Libochovic i hradu Házmburk. Po husitských válkách však bylo městečko i tvrz obnoveno. Koncem 15. století definitivně končí epocha házmburská a vniká panství libochovické. Na místě původní tvrze dal Jan starší z Lobkowic postavit renesanční zámek, který dodnes zachovává v půdorysech původní stavbu.

Současný vzhled raně barokního zámku pochází z konce 17. století, kdy se stal po ničivém požáru majetkem Gundakara z Dietrichsteina. Na stavbu nového sídla si nový vlastník přivolal italského stavitele Antonia Porta. Ten do kompozice stavby zapojil i prostor charakteristický pro italské dóžecí paláce – Salla Terrenu. Je to typ místnosti propojující vnitřní nádvoří se zámeckým parkem. V pozdějších letech se postupně vyděloval, až z něj vznikla samostatná stavba, která měla své místo v zahradě. V období raného baroka, kdy byl zámek přestavován, byl však ještě tento prostor nedílnou součástí celé stavby, a tak na břehu Ohře vznikla přísně symetrická stavba s tradiční dispozicí. Čtyři křídla libochovického zámku jsou lemovaná pravidelnými arkádami.

Ze stylových zámeckých interiérů vyniká především Saturnův sál, kterému vévodí obří krb se štukovou výzdobou s postavou velkého boha Saturna. Vládce bohů, ochránce přírody a později též bůh v římské tradici symbolizující Čas s kosou v levé ruce je obklopen čtyřmi rozvernými amorety. Barokní prostor sálu byl později upraven klasicistními zásahy a výškově dosahuje dvou pater. Zámecké působivé interiéry nejsou přístupné jen během běžných prohlídek. Na zámku můžete prožít i vlastní svatbu přímo v impozantním Saturnově sále.

V dalších interiérech zámku jsou dnes prezentovány soubory historického nábytku, doplňkových předmětů a obrazů z období renesance až po 19. a 20. století. Kromě toho ukrývají komnaty libochovického zámku kouzelné zrcadlo, které prý navrací mládí. Povídá se, že jej kdysi z dalekých cest dovezl jeden ze zdejších hrabat pro svou krásnou manželku. Tajemství zrcadla bylo prosté – kdo se do něj podívá, zůstane nadosmrti mladý a krásný. Kouzlo však mělo jeden háček. Účinek kouzla funguje jen do té doby, než se člověk podívá do zrcadla jiného.

Pozoruhodná je také nově zpřístupněná zámecká kaple, která je nejstarší zachovalou částí zámku. Kaple se pyšní ještě gotickou architekturou a jsou v ní vystaveny například ornáty vyšívané samotnou paní hraběnkou Marií Herbersteinovou.

Zámek byl téměř kompletně podsklepen a jediné, co se dochovalo v původním stavu kromě zámecké kaple, která má základy už v gotice, je právě rozsáhlé sklepení. Tyto prostory sloužily jako nejdůležitější zázemí hlavní zámecké budovy, ale zdaleka se neužívalo jako hladomorna. Právě naopak. Sklepení zasahuje do dvou třetin nádvoří a prostoru pod hlavní budovou, kde bývala umístěna zámecká kuchyně, dále umývárna, ledárna, lednice, skladovací prostory a dokonce i pivovar. Každoročně obvykle v srpnu se tu koná speciální výprava do sklepení za strašidly, která nebývá běžnou součástí jiných prohlídkových tras.

U zámku už za majitele Gundakara z Dietrichsteina současně vznikal park, který založil roku 1638 zahradní architekt Jan Tulipán. Podle jeho návrhů šlo původně o francouzskou zahradu, ale módní vlna první čtvrtiny 19. století přeměnila původní plán na anglický park. Z různých koutů parku se v současné době ozývá křik pávů, kteří tvoří nedílnou součást zámeckých zahrad.

V minulosti se ve zdejších zámeckých sklenících dařilo flóře z tropických a subtropických oblastí. Na zemi se povaluje krokodýl, kterého ulovil Josef Herberstein na svých dalekých cestách. Jeden z posledních soukromých vlastníků zámku – náruživý cestovatel Josef Herberstein přivážel ze svých exotických cest nejrůznějších exempláře pralesních rostlin a živočichů. V letech 1880 až 1913 procestoval tento dobrodruh Egypt, Súdán, Persii, Sýrii a Indii. Většina přivezených rostlin v našich krajích natolik zdomácněla, že prosklené prostory se sukulenty, kaktusy a jinými rostlinami, nejsou obvykle návštěvníkům přístupné kromě sezónních akcí, jako jsou například příležitostné výstavy exotického ptactva.

Návštěvnické informace

Zámek Libochovice najdou návštěvníci nedaleko náměstí stejnojmenného města. Bezbariérový přístup je možný pouze do nádvoří. Neplacené parkoviště se nachází přímo u zámku. Zámek je snadno dostupný z Loun, Litoměřic nebo Kralup nad Vltavou. Spojení vlakem trvá z Prahy asi 1,5 hodiny, nejčastěji s přestupem v Lovosicích. Autobusem je spojení z Prahy přímé a trvá asi 1 hodinu.

Možnosti ubytování a stravování v tomto regionu

Na našich stránkách najdete také ubytovací a stravovací zařízení v okolí Libochovického zámku, stejně jako další tipy na  výlet v okrese Litoměřice:

Hrad Budyně nad Ohří
Hrad Budyně nad Ohří je situován v malebném prostředí litoměřického kraje poblíž města Budyně nad Ohří. Částečně zachovalý královský hrad patřil ke skvělým pozdně gotickým rezidencím v Čechách. Původně šlo o pozdně gotický hrad. Při výbuchu prachárny v severovýchodní věži v r. 1551 byl hrad značně poškozen. Poté se jeho podoba měnila v renesanční zámek.

Hrad Hazmburk
Hrad Hazmburk se již přes šest století týčí nad úrodnou rovinou kolem řeky Labe a dolní Ohře na pozadí zelených kuželů Českého středohoří. Hrad Hazmburk (dříve Klapý) se rozkládá na 418 metrů vysokém čedičovém návrší nedaleko Libochovic. Dominantou hradu jsou dvě věže - oválná (tzv. Černá) 25 metrů vysoká a hranolová (tzv. Bílá) o výšce 26 metrů.

Muzeum českého granátu v Třebenicích
Specializované Muzeum českého granátu bylo umístěno do prostor bývalého luteránského kostela. Jeho expozice se pokouší o podání uceleného obrazu přírody i historie granátového kraje. Základem sbírek se stala soukromá sbírka MUDr. Václava Paříka.

Památná hora Říp
Památná hora Říp je trvalým symbolem našich národních dějin. Dávná pověst tvrdí, že právě tady se zastavil se svou družinou praotec Čech, když hledal pro Slovany nový domov.Významnou roli sehrál Říp v období českého národního obrození.

Terezínský památník
Terezínský památník Přestože barokní vojenská pevnost Terezín byla vybudována již v 18. století, do povědomí široké veřejnosti se toto místo na soutoku Labe a Ohře dostalo teprve během 2. světové války. Tehdy zde tragicky zahynuly desetitisíce nevinných občanů při nacistické okupaci naší země.

Zámek Lovosice
Lovosický zámek ze 2. poloviny 16. století stojí uprostřed města Lovosice na místě, kde stávala tvrz. Zámek byl s největší pravděpodobností postaven na místě bývalé tvrze. Zámek se jen ve velmi málo upravené podobě dochoval dodnes.

-ar-
Foto: město Libochovice

Přechozí články z České republiky:
Zámek Opočno je stavba severoitalského typu
Vsetínský zámek byl kdysi gotickou tvrzí
Na zámku v Chropyni žil selský král Ječmínek
Horažďovice prosluly chovem perlorodek
Královský hrad Bezděz byl i klášterem

Článek byl zobrazen 9 405 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA