Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Tipy na výlet a zajímavosti Plzeňského kraje

Zajímavosti a tipy na výlet z Plzeňského kraje zobrazené na našich stránkách do dnešního dne.

Bolevecké rybníky
Bolevecké rybníky se nacházejí na severním okraji města Plzně a tvoří významnou rekreační oblast.K rybníkům se dostanete silnicí z Plzně směrem na Žatec,po několika kilometrech uvidíte vyznačené odbočky.Lze u nich taky zaparkovat,parkoviště je nejenom u Velkého Boleveckého rybníka,ale i u rybníka Šídlovák a Kamenného rybníka.

Hartmanická synagoga
V roce 1881 se Hartmanicko-kundratická židovská obec rozhodla pro stavbu synagogy, která by byla místem modliteb pro rozrůstající se židovskou komunitu z Hartmanic a okolí...

Hrad Přimda
Zřícenina hradu Přimda stojí na jižním konci skalnatého hřebene nad stejnojmennou obcí na Tachovsku v Plzeňském kraji. Přimda se řadí mezi historicky a stavebně nejvýznamnější hradní architektury v Čechách a málokterý hrad se může pochlubit obdobnou vysokou polohou (837 m nad mořem), umožňující výhled hluboko do západních Čech i na německou stranu.

Hrad Švihov
Hrad Švihov leží v Plzeňském kraji severně od Klatov při silnici do Plzně. Z hlavní silnice musíte odbočit do městečka Švihov. Již z dálky je hrad dobře vidět. Západočeši mají ve svém švihovském „revíru“ nejzachovalejší a zároveň největší vodní hrad v Čechách.

Hrad Velhartice
Krásnou ukázkou originálního českého gotického hradu je státní hrad Velhartice. Můžeme jej nalézt na půl cesty mezi městy Klatovy a Sušicí, na skalním ostrohu obtékaném říčkou Pstružnou. Hrad byl založen mezi roky 1290 - 1310, jako rodové sídlo pánů z Velhartic. Stavbu započal Bohumil z Budětic, pokračoval Bušek starší a jeho syn Bušek mladší z Velhartic, oba oblíbení a věrní komorníci krále a císaře Karla IV.

Kaple sv. Jana Nepomuckého v Mileticích
Návesní kaple je barokní stavbou z roku 1766. Kaple je neorientovaná zděná stavba obdélné, téměř čtvercové dispozice...

Kaple sv. Markéty v Dlažově
Na vrchu nad Dlažovem byla roku 1886 postavena kaple, která byla zasvěcena sv. Markétě. Dříve na tomto místě stávala kaple dřevěná. Kaple byla postavena v gotickém slohu...

Kaple svatého Antonína a svaté Barbory v Železné Rudě
Typická stavba pro zdejší kraj je prvně písemně doložena v letech 1836-1839, kdy se provádělo vyměřování katastrálního území Železná Ruda.

Kladruby u Stříbra
Klášter Kladruby u Stříbra je největší barokně-gotickou stavbou v Čechách. Bývalý benediktinský klášter se nachází v oblasti okolo řeky Úhlavky. Klášter je vzdálen necelých 10 km od Stříbra.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Nicově
Nicovský kostel Nanebevzetí Panny Marie je barokním poutním kostelem postaveným podle projektů Kiliána Ignáce Dienzenhofera v letech 1719 - 1730.

Kostel Navštívení Panny Marie v Běšinách
Původně zámecká kaple postavená stavitelem J. Wohrdnem v roce 1654. Později byla přebudována na farní kostel...

Kostel Panny Marie Pomocné z hvězdy v Železné Rudě
Na přání a náklady hraběte Wolfa Jindřicha Nothafa z Wernbergu byl vybudován na místě původní kaple v letech 1729 – 1732 a to v barokním stylu. Mezi jeho zvláštnosti patří půdorys šesticípé hvězdy a dvě kopule s hvězdou.

Kostel Proměnění Páně, Žihobce
Dominantou obce Žihobce je velkolepý kostel vystavěný v letech 1872 – 1876. Když byl zbořen zcela zchátralý gotický kostelík, vypracoval architektonický návrh nové stavby v pseudorománském slohu táborský inženýr G. Jurges.

Kostel sv. Antonína Paduánského v Dlažově
Kostel je skrovná stavba prostého slohu, provedená přístavbou k původní kapli někdy v 18.století. Stojí na parcele bývalého hřbitova...

Kostel sv. Bartoloměje v Běšinách
Zdejší kostel sv. Bartoloměje v nadmořské výšce 689 metrů býval původně farním pro osadu Podolí...

Kostel sv. Jana Křtitele ve Zborově
Kostel sv. Jana Křtitele je stavba z lámaného kamene, omítnutá, původně románská, s apsidou a původním okénkem, bez výraznějších architektonických a dekorativních prvků tohoto slohu. Kostel byl založen asi roku 1200, ale přesná doba založení není známa.

Muzeum hraček v Měčíně
Výroba dřevěných hraček ve Skašově má velkou tradici, první zmínky pocházejí už z počátku 18. století.

Muzeum Šimona Adlera
Muzeum Šimona Adlera v Hartmanicích bylo vybudováno v roce 1997 jako památník židovského historika a rabína Dr. Šimona Adlera, který se zde narodil a v roce 1944 se stal obětí holocaustu v koncentračním táboře Osvětim...

Nebílovský zámek
Pár kilometrů jižně od Plzně, leží vesnice Nebílovy. Ročně ji však navštíví tisíce turistů, a to hlavně díky nově opravenému zámečku, který je v Čechách zcela ojedinělým barokním komplexem.

Pozůstatky hradu Ruchomperk
Na Velkém Kouřimu (641 m) se dají rozpoznat pozůstatky po hradu Ruchomperk, který tu byl podle archeologického výzkumu...

Rabí
Rabí je nejrozsáhlejší česká hradní zřícenina, jež se může pyšnit jedním z nejvyspělejších obranných systémů své doby v Evropě. Největší hradní zřícenina v Čechách leží na vápencovém kopci nad stejnojmennou obcí. Bylo to sídlo jednoho z nejmocnějších rodů pozdně gotických Čech, pánů z Rýzmberka.

Radyně
Karlstein, Karlsberg, Karlskrone, Karlshaus a Karlsfried – to jsou původní německé názvy hradů, které založil v Čechách daleko nejvýznamnější český král, římský císař Karel IV. To, že hrad Karlskrone – dnes Radyně – patří do této elitní skupiny, musí být samo o sobě dostatečnou pozvánkou pro každého milovníka památek.

Špičácký železniční tunel (1747 metrů)
Za účelem zkvalitnění obchodního propojení mezi Čechami a Bavorskem, především pak pro dopravu uhlí ze severočeských dolů, byla v sedmdesátých letech devatenáctého století zprovozněna železniční trať Plzeň-Železná Ruda.

Zámecký areál v Chanovicích
Zámecký areál je na místě původní tvrze z konce 13. století. Tvrz byla přestavěna v 18. století na barokní zámek s využitím a zachováním starších konstrukcí a prostor

Zámeček v Železné Rudě - Muzeum motocyklů a loutek
Zámeček je nejstarší zachovalou budovou v Železné Rudě. Byl postaven v roce 1706, původně jako letní sídlo hrabat Nothaftů, kteří sem jezdili na lovecké výpravy.

Zámek Bezdružice
Barokní zámek Bezdružice je viditelný ze širokého okolí. Nachází na návrší na západní straně náměstí ve stejnojmenné obci. Dnešní zámek stojí na místě menšího středověkého hradu, který na místě nejvyššího nároží vznikl již koncem 13. století a jehož část byla v 16. století přestavěna.

Zámek Bor
V údolí Lužního potoka 14 km od Tachova se nachází zámek Bor. Původně raně gotický vodní hrad byl založený předky pánů ze Švamberka. Nyní je to nádherný pseudogotický zámek, jenž je stavebním unikátem svého druhu, neboť se u něj zachovala podstatná část středověkých prvků v poměrně nedotčeném stavu.Vlastnili jej také páni z Boru, von Götzen a Löwensteinové (do r. 1945).

Zámek Červené Poříčí
Dnešní zámek vyrostl na místě někdejšího panského domu Jindřicha Mladoty z Jimanic. Ten se na Poříčí připomíná od roku 1547, kdy dvůr koupil. Samotný zámek je dílem rodu Šiců z Drahenic. Jeho stavbu zahájil...

Zámek Horšovský Týn
Renesanční zámek v Horšovském Týně je významnou architektonickou dominantou města a řadí se mezi nejnavštěvovanější památky západních Čech.Horšovský Týn byl původně biskupský hrad založený před polovinou 13. století. V roce 1547 vyhořel a byl přestaven v monumentální renesanční sídlo.

Zámek Hradiště
Rozsáhlý zámek Hradiště stojí uprostřed anglického parku na jižním okraji Bílovic ve směru na Ždírec na Plzeňsku. Patrový čtyřkřídlý objekt se čtvercovým nádvořím vznikl na konstrukcích středověké tvrze Ebrzvínů z Hradiště.

Zámek Chudenice
Nedaleko Švihova, na dohled z rozhledny Bolfánek je možné nalézt zámek Chudenice sloužící jako muzeum. Starý Czerninský zámek Chudenice leží na okraji stejnojmenného městečka nedaleko náměstí a kostela, v tichém koutu Pošumaví. Městečko patří mezi nejstarší české osady a v roce 1996 bylo vyhlášeno jako chráněná památková zóna.

Zámek Kozel
Východně od Šťáhlav na jižním svahu vrchu Boru se rozkládá bývalý lovecký zámek Kozel, který šlechta kdysi nazývala německy Waldschloss. Klasicistní zámek Kozel je nejnavštěvovanějším památkovým objektem v západních Čechách.

Zámek Zbiroh
Zámek Zbiroh se nachází v malebné krajině křivoklátských lesů v bezprostřední blízkosti Brd. Ne nadarmo se o něm dnes hovoří jako o zámku tří císařů. Vždyť jeho majiteli se na čas stali Karel IV., Zikmund Lucemburský a Rudolf II.

Zámek Žihobce
Původní středověká tvrz byla výrazným způsobem přestavěna v ranném baroku na zámek. Přestavbu dokončil v roce 1688 císařský důstojník Ferdinand Iselin z Lanau.

Židovský hřbitov v Hartmanicích
Dokladem o životě Židů v Hartmanicích a přilehlém okolí je i židovský hřbitov, dnes bohužel zdevastovaný a v lesním porostu jen těžko identifikovatelný...

Žichovický zámek
Žichovický zámek je nejvýznamnějším historickým objektem v obci. Původně stávala v Žichovicích pouze tvrz, postavená v 2. polovině 16. století Janem Kavkou Říčanským z Říčan nebo jeho synem Janem.

Města a obce Plzeňského kraje

Ubytování a stravování v Plzeňském kraji

Tipy na výlet v Moravskoslezském kraji
Tipy na výlet v Olomuckém kraji

Tipy na výlet ve Zlínském kraji

Tipy na výlet v Jihomoravském kraji

Tipy na výlet v kraji Vysočina

Tipy na výlet v Jihočeském kraji

Článek byl zobrazen 3 954 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA