Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Tipy na výlet a zajímavosti kraje Vysočina

Tipy na výlet a zajímavosti kraje Vysočina, které se k dnešnímu dni nacházají na našich stránkách.

Děkanský kostel sv. Františka Serafínského, Golčův Jeníkov
Děkanský kostel sv. Františka Serafínského na severním konci náměstí tvoří jednu z dominant Golčova Jeníkova. Ačkoliv byl postaven až v 19. století, první zmínky o zdejším kostele se datují již do roku 1359.

Havlíčkův dům v Havlíčkově Brodě
Dům č.p. 19 na Havlíčkově náměstí, původně zvaný Rolandovský, vyniká nárožním arkýřem s věžičkou. Nyní se zde nachází sídlo okresního muzea a památník Karla Havlíčka Borovského.

Hrad Ronovec
Ronovec je bývalý raně gotický hrad, nyní hradní zřícenina, která se rozkládá mezi Dolní Krupou, Břevnicí a Kojetínem. Byl založen bohatým a výbojným pánem Smilem z Lichtenburka kolem roku 1265 v místech, kde ještě ve 12.století stával dřevěný hrádek, jež lehl popelem.

Jaroměřice nad Rokytnou
Zámek patří mezi největší a nejmonumentálnější zámky v Evropě. Řadí se mezi nejnavštěvovanější památky Vysočiny. Je postaven ve stejnojmenném městě a lemují ho nádherné a veliké zahrady. Zámku předcházela středověká tvrz a po té zámek renesanční, který byl na počátku 18. století přestavěn na zámek barokní.

Klášter ve Žďáru nad Sázavou
Historie Žďáru nad Sázavou je spojena se založením kláštera. Písemnou zmínku o tom lze nalézt kolem roku 1300 v latinské veršované kronice sepsané mnichem Jindřichem Řezbářem.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Havlíčkově Brodě
Kostel Nanebevzetí Panny Marie tvoří dominantu města v severovýchodním rohu náměstí. Původně raně gotická stavba byla několikrát přestavěna.

Kostel Nejsvětější Trojice na hřbitově, Ledeč nad Sázavou
Postaven byl roku 1585, kdy stavbu povolil ledečským měšťanům majitel panství Jaroslav Trčka z Lípy. O vzniku kostela svědčí nápis uvnitř „Léta 1585 tento chrám Páně nákladem některých dobrých lidí měšťanů v Ledči jest vyzdvižen“.

Kostel sv. Markéty, Golčův Jeníkov
Nejstarší dochovanou stavební památku Golčova Jeníkova představuje hřbitovní kostel sv. Markéty. Svému účelu sloužil již ve 14. století. Písemné doklady o jeho založení však chybějí.

Kostel sv. Mikuláše ve Skuhrově
Původně gotický kostel z 1.poloviny 14.století byl několikrát upraven - v roce 1688, 1693, v letech 1707-1712 zedníky z Habrů a v roce 1727 dělníky z Humpolce.

Kostel sv. Petra a Pavla v Ledči nad Sázavou
Založení kostela sv. Petra a Pavla se datuje na počátek 14. stol. Presbyterium a severní boční kaple Panny Marie jsou gotické z doby kolem roku 1400.

Kostel sv. Václava ve Světlé nad Sázavou
Kostel vznikl spolu se založením sídla v kolonizovaném území vilémovských benediktinů pravděpodobně v 2. polovině 12. století.

Kostel svatého Víta v Havlíčkově Borové
Pozdně gotický kostel sv. Víta stojící na kopci, jehož vrchol se vypíná do výšky 637 m n.m., je zdaleka viditelnou dominantou této části Českomoravské vrchoviny.

Křižná studánka, Horní Paseka
Na úbočí vrchu Šafranice (624 m n. m.), nedaleko bývalé Zahrádky, leží poutní místo Křižná studánka, někdy také nazývaná Husitská.

Mariánské sousoší na Husově náměstí, Ledeč nad Sázavou
Bylo postaveno v roce 1770 na východní straně Husova náměstí, je 11m vysoké. Autorem byl pardubický sochař a řezbář Jakub Teplý.

Morový sloup v Havlíčkově Brodě
Uprostřed náměstí stojí barokní morový sloup, zvaný také mariánský, se sochou Panny Marie na vrcholu a se sochami patronů sv. Floriana a Jana Nepomuckého na podstavci.

Pernštejn
Na jižní Moravě v okrese Žďár nad Sázavou se na vysoké skále, nad soutokem řeky Svratky a Nedvědičky, tyčí mohutný hrad Pernštejn. Svou neobvyklostí a čistou krásou se řadí mezi historické skvosty naší vlasti. Ačkoliv jeho základy sahají až do 13. století patří mezi nejzachovalejší hradní stavby u nás zejména proto, že nebyl nikdy dobyt, ani jinak válečně poškozen.

Rodný dům Karla Havlíčka Borovského
Dům byl postaven v roce 1818 otcem Karla Havlíčka Matějem Havlíčkem, který v něm zřídil svůj kupecký krám.

Smírčí kámen v Ledči nad Sázavou
Byl původně zazděn do zahradní zídky domu č. p. 222 v Koželské ulici, později byl přemístěn do boční ulice Hůrka. Je na něm vytesán velký kříž a při vedlejší straně meč.

Socha Karla Havlíčka Borovského v Havlíčkově Brodě
Socha Karla Havlíčka Borovského akademického sochaře Bohumila Kafky z roku 1924. Za druhé světové války byl její osud ohrožen...

Socha Mistra Jana Husa v Ledči nad Sázavou
Na západní straně Husova náměstí se nachází socha Mistra Jana Husa v nadživotní velikosti, kterou zhotovil táborský sochař Rudolf Kubeš z umělého kamene.

Socha sv. Jana Nepomuckého, Ledeč nad Sázavou
Před farním úřadem děkanského kostela stojí na podstavci z hrubozrnného pískovce socha sv. Jana Nepomuckého. Je dílem sochaře a řezbáře Jakuba Teplého.

Středověké podzemí ve Světlé nad Sázavou
Největší dosud známá část podzemních chodeb se nachází severovýchodně od kostela sv. Václava. Žádné známé písemné prameny o tomto podzemí a jeho prvotním účelu nehovoří.

Synagoga v Ledči nad Sázavou
Židovská synagoga stojí nedaleko Husova náměstí v ulici Na Potoce. Byla postavena roku 1739 náhradou za dřevěnou synagogu z roku 1606, která vyhořela.

Thunovský letohrádek v Ledči nad Sázavou
Je raně barokní stavba z druhé poloviny 17. stol.. Nachází se v Horní Ledči východně od „Ledečského hradu“ s nímž byl původně propojen prostřednictvím teras.

Vlastivědné muzeum v Dolní Krupě
Historie muzea začíná na květnou neděli 14. dubna 1957. Tehdy nadšený milovník přírody a historie, pan Josef Čapek, nalezl nedaleko dnes chráněného smrku pod Ronovcem první keramický zlomek nádoby z 13. století.

Zámek a zámecký park, Světlá nad Sázavou
Zámek vznikl z původní tvrze několika přestavbami a přístavbami. Dnes je to jednopatrová novorenesanční budova o čtyřech křídlech, která uzavírají obdélné nádvoří s kašnou.

Zámek Budišov
Přibližně 10 km severovýchodně od Třebíče se rozkládá zámek Budišov. Na místě dnešního zámku stávala od 13. století vodní tvrz, jejímiž majiteli byli páni z Lomnice. První zmínky o Budišově pochází z roku 1194.

Zámek Telč
Telčský zámek se řadí mezi skvosty moravské renesanční zámecké architektury. Za jeho největší přednost se ale považují dokonale zachovalé interiéry. Zámek se nachází na jihu Moravy ve městě Telč. Spolu s náměstím a s renesančními domy je telčský zámek zařazen do Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Zámek Žirovnice
Zámek, původně ovšem gotický hrad, se tyčí na skalnatém ostrohu nad Hutním rybníkem ve stejnojmenném městečku, známém jako město perleti, které leží při říčce Žirovnici asi 11 km jihovýchodně od Kamenice nad Lipou.

Židovský hřbitov v Ledči nad Sázavou
Židovský hřbitov se nachází v západní části města v sousedství nového hřbitova. Byl založen v roce 1601. Pochováno je tu na tisíc občanů židovského vyznání. Pocházejí nejen z města, ale i z Vilémovic, Zahrádky, Číhoště a dalších vesnic v okolí. Od roku 1942 se na hřbitově nepochovává. Hřbitov patří mezi nejstarší v Čechách.

Židovský hřbitov ve Světlé nad Sázavou
Starý židovský hřbitov býval na předměstí Malá Strana, při silnici na Lipničku na levém břehu řeky Sázavy.

Žižkova Mohyla
Na místě smrti Jana Žižky z Trocnova byla v roce 1874 zbudována za velkého nadšení českých vlasteneckých spolků a za citelné nepřízně rakouských úřadů 10m vysoká mohyla dle návrhu Antonína Wiehla. původní místo koupil v roce 1862 redaktor Národních listů Dr. Julius Grégr a věnoval jej Pražskému Sokolu.

Města a obce kraje Vysočina

Ubytovací a stravovací služby v kraji Vysočina

Tipy na výlet v Moravskoslezském kraji
Tipy na výlet v Olomuckém kraji
Tipy na výlet ve Zlínském kraji
Tipy na výlet v Jihomoravském kraji

Článek byl zobrazen 3 802 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA