Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

V Písku nejen za Cipískem a Švejkem

Jihočeské město Písek je v současnosti právem nazýváno městem studentů i Mekkou houslistů. Rozhodně má co nabídnout nejen milovníkům historie, ale je také vyhledávaným cílem turistů. Pro svého „genia loci“ si město oblíbili také četní umělci, básníci a spisovatelé, výtvarníci, fotografové i filmaři, kteří zde nacházejí inspiraci pro svou tvorbu.

Šrámkovo město je živým městem vernisáží, město nejstaršího kamenného mostu v Čechách, a historie zdí Prácheňského muzea a dalších historických domů v centru, ale také město v lesích a oáza klidu u břehů kdysi zlatonosné řeky Otavy. Ve středověku byly domy pro orientaci označeny názvy či domovními znameními, která měla různou podobu. Jako motivy sloužily náboženské symboly, mytické postavy, astronomické objekty, zvířata, věci nebo i nápisy. Písek má mnohá domovní znamení dodnes zachovaná. Každá česká řeka má svého nezaměnitelného ducha, často umocněného místními příběhy a pohádkami. Otava není v tomto ohledu výjimkou. Zlatonosná řeka skrývá mnohá tajemství i dávné legendy. Společně s vodníkem Otíkem můžete tyto krásy objevit. Navštívit Pootaví znamená pro většinu turistů a rekreantů zažít osobitou atmosféru této prastaré řeky.

Projděte se historií

Na břehu řeky Otavy založili čeští králové v polovině 13. století hrad a město Písek. Město je poprvé zmiňováno v listině českého krále Václava I. z roku 1243. Díky těžbě zlata i čilému obchodnímu a výrobnímu ruchu město rychle vyrostlo a těšilo se přízni panovníků Přemysla Otakara II. a Václava IV., kteří zde bývali častými hosty.

Jméno města Písku se vyskytuje v různých obměnách i v listinách židovských, v nichž je vedle názvu Písek uvedeno též "Pie-sek!, "Pissek", ale i "Pieseck". Není divu, že v listinách hebrejských není znění jednotné, zvlášť když osídlení Židů v okolí Písku se ztrácí v šedém starověku. I v nejstarší topografii kraje se vyskytuje jméno jedné z nejvyšších hor v okolí píseckém (515 m) „Židovský vrch“. Nejstarší částí města je bezpochyby "hrad". Kronikář Hájek z Libočan zmiňuje se o něm a tvrdí, že na něm sídlili Templáři.

Kdysi královské město a centrum rozsáhlého Prácheňského kraje dodnes nabízí ve svém historickém jádru řadu pamětihodností od nejstaršího kamenného skvostu nad Otavou, který je národní kulturní památkou, přes nedaleko stále fungující Křižíkovu historickou elektrárnu se zajímavou expozicí až po Prácheňské muzeum v bývalém hradu, které dokumentuje regionální historii a přírodu. Nedávná rekonstrukce zádlažby v prostoru Bakalářů v Písku v letech 2008 - 2009 byla příležitostí k archeologickému výzkumu prováděnému Archeologickým oddělením Prácheňského muzea v Písku. Během výzkumné sezóny došlo k řadě zajímavých objevů.

Procházka Pískem

Pro putování po pamětihodnostech města je skvělým východiskem nádvoří muzea. Po prohlídce můžete sejít Karlovou ulicí ke starému mostu. Až ho přejdete, dejte se doleva po nábřeží. Zde se návštěvníkům naskytne možnost obdivovat krásné panorama centra Písku – hrad, sladovnu, městskou elektrárnu, věznici či děkanský kostel.

Hrad v Písku byl zbudován v polovině 13. století písecko-zvíkovskou stavební hutí pro českého krále Přemysla Otakara II. Ze čtyř původních křídel se zachovala pouze část křídla západního nad řekou Otavou. Je v ní přístupný velký gotický sál vyzdobený kopiemi fresek z roku 1479. V areálu hradu sídlí dnes Prácheňské muzeum s rozsáhlými regionálními sbírkami.

Nejstarší dochovaný kamenný most v Čechách byl s nejvyšší pravděpodobností vystavěn ještě před koncem 13. století. Tato národní kulturní památka je vyzdobena barokními plastikami sv. Jana Nepomuckého, Kalvárie, sv. Anny a sv. Antonína Paduánského. Na tehdejší dobu úctyhodná stavba je dlouhá 111 metrů, která byla na obou březích zakončena obrannými věžemi, které se však nezachovaly. Bytelný most přežil i povodeň v roce 2002, která ho sice poškodila, ale už po několika měsících byl opraven a znovu poutá nadšenou pozornost turistů, kteří se do Písku podívají.

Shoda architektonických forem děkanského kostela Narození panny Marie z poloviny 13. století prozrazuje, že byl dílem huti, která pracovala na píseckém hradě a na paláci hradu Zvíkova. Původně byl vystavěn s dvojicí stejných věží. Jedna z nich však byla po roce 1489 zvětšena a nyní dosahuje výšky 70 metrů. Uvnitř kostela jsou gotické nástěnné malby s náměty - "Snímání z kříže", "Kristus Trpitel", "Ukřižování" a "Madona s Kristem".

Možná ne každý návštěvník města ví, že Písek se řadí k prvním městům v Čechách, kde ing. Fr. Křižík instaloval veřejné elektrické osvětlení. Stalo se tak 23. Června 1887 a než se rok s rokem sešel, byla pro potřeby rozšířeného osvětlení zbudována elektrárna. Zpočátku bylo pohonem pro vodní kolo dynamo, v roce 1901 ho nahradily dvě Francisovy turbíny. Po delší přestávce uvedlo město v roce 1994 stará rekonstruovaná zařízení do provozu a elektrárna znovu vyrábí elektrický proud. Od roku 1997 je ve zdejší elektrárně zřízeno muzeum, které je častým místem návštěvy turistů.

Určitě stojí zato navštívit se svými ratolestmi také Sladovnu – kulturní stánek dětského diváka. Potěšíte se zde vzpomínkou na Radka Pilaře – slavného tvůrce neméně proslulých figurek Rumcajse, Manky a Cipíska z lesa Řáholce, a dovíte se tu, proč je i dnes dobré číst nebo jak vzniká film.

Voják Švejk a okolí města

Poznejte také, kudy asi tak mohl mašírovat nejznámější český voják Švejk. Jeho slavná jihočeská anabáze je s Pískem neoddělitelně spojena. Na vlastní kůži poznáte, že pochodovat po Písecku je opravdový zážitek. Jedná se vlastně o organizovanou "Švejkovku", při které se společně s průvodcem vydáte z Písku do Putimi. Za jeden den tak máte možnost poznat Písek i jeho blízké okolí.

Z množství blízkých výletních cílů nelze opomenout kromě Švejkovy Putimi, přírodní rezervaci Řežabinec, památník husitské bitvy u Sudoměře či středověké tvrze v Kestřanech a Klokočíně. Zvláště oblíbená je rekreační oblast Orlické přehrady a její dominanta – Zvíkov, král českých hradů, u něhož řeka Otava vlévá své vody do Vltavy. Okolí města je vhodné pro cykloturistiku, vodní toky potěší vodáky a skály při řece využijí horolezci.

- ar - 

Další články z Česka:
Kašperské Hory - památky, příroda a houbaření na Šumavě
Malá Prašivá - chata s rozhlednou a dřevěný kostel
Kokořín – prokletý hrad
Za medvědem na Smrk
Zbrašovské aragonitové jeskyně a Hranická propast

Článek byl zobrazen 7 983 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA