Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Kašperské Hory - památky, příroda a houbaření na Šumavě

V blízkosti horního toku řeky Otavy se rozkládá městečko Kašperské Hory, které se stalo významným horským střediskem a centrem celoroční turistiky. Je považováno za bránu do Národního parku Šumava a samo o sobě nabízí návštěvníkům řadu zajímavých cílů, jako je například hrad Kašperk, kostel sv. Markéty či Muzeum historických motocyklů.

Kašperské Hory ležící v nadmořské výšce 730 metrů jsou nejvýše položeným gotickým městem v Čechách a mohou se pochlubit poměrně bohatou historií. Počátky sahají do 13. století, kdy zde docházelo k prvnímu hlubinnému dolování zlata. O století později v tomto významném zlatonosném revíru již stávala rozsáhlá hornická osada nazývaná Reichenstein, či Bergreichenstein. První dochovaná písemná zmínka o městě pochází z roku 1330. 


Foto: radnice

Přibližně v polovině 14. století bylo vybudováno dnešní historické jádro města a Kašperské Hory byly povýšeny na horní město – získaly pečeť, znak a byly osvobozeny od placení cla a mýta. Král Karel IV. věnoval městu zvláštní pozornost, nechal například zřídit silnici vedoucí z něj až do Pasova, nebo vystavět královský hrad Kašperk. V průběhu 15. století bylo v Kašperských horách v provozu okolo 40 větších zlatých dolů a také řada štol. K úpadku těžby zlata došlo až koncem 16. století, zlatokopectví tak bylo postupně nahrazováno obchodem, sklářstvím, dřevařstvím a chovem dobytka. V současnosti se městečko, v němž žije okolo 1500 obyvatel, živí především turistickým ruchem.

V Kašperských Horách si můžete prohlédnout spoustu zajímavých památek, samotné historické centrum města bylo v roce 1992 prohlášeno za městskou památkovou zónu. Ve středu města se rozkládá náměstí, které obklopují středověké domy a jemuž dominuje gotický arciděkanský kostel sv. Markéty. Jde o trojlodní baziliku postavenou v polovině 14. století, která vyniká původními klenbami v kněžišti a bočních lodích. V roce 1883 byl kostel upraven v novogotickém slohu a přibyla mu nová věž. Zařízení tohoto svatostánku pochází převážně z 18 století.  K vidění je interiéru barokní oltář z roku 1720 se sochami andělů a světců, obraz sv. Markéty a barevné vitráže s vyobrazením sv. Markéty, Linharta a Madony. Jednou ze zajímavostí je kovaný železný Kohoutí kříž z Nicova pocházející z roku 1890, který znázorňuje nástroje Kristova umučení.


Foto: kostel sv. Mikuláše

Jednou z nepřehlédnutelných staveb v centru města je městská radnice z roku 1551, která byla původně renesančním Panským domem. Průčelí stavby bylo na konci 17. století spojeno třemi barokními štíty a přistavěna byla i hodinová vížka. K dalším významným památkám Kašperských Hor patří kostel sv. Mikuláše. Tato trojlodní bazilika z počátku 14. století je jednou z nejvýznamnějších památek rané středověké architektury v jihozápadních Čechách. Uvnitř kostela je možné obdivovat barevné fresky, neporušené gotické arkády a malovaný prkenný strop z roku 1700. V blízkosti kostela stojí hřbitovní kaple sv. Anny, jejíž současná barokní podoba pochází z roku 1757, ale její základy mohou být mnohem starší. Obě stavby, jak kostel, tak i kapli najdete uprostřed starého hřbitova zdobeného převážně litinovými kříži z přelomu 19. a 20. století. Od roku 2010 je kostel a jeho okolí přístupný široké veřejnosti, kdo má zájem, může se vydat na komentovanou prohlídku s průvodcem.

Kašperské Hory se mohou pochlubit ještě jedním krásným kostelem a tím je poutní kostel Panny Marie Sněžné nacházející se na jižním okraji města. Byl postaven v novorománském slohu v polovině 19. století pro poutníky, kteří do města přicházeli každoročně 5. srpna, aby se účastnili náboženské pouti. Tradice těchto poutí je živá dodnes. V blízkosti kostela se nachází poutní kaple Panny Marie Klatovské ze 17. století, nazývaná Grantl. Opatruje na dřevěné desce namalovaný oltář Panny Marie Klatovské a u její severní stěny vyvěrá pramen, který byl prohlášen za léčivý. 


Foto: hrad Kašperk

Neodmyslitelnou dominantou města a celého kraje je hrad Kašperk z roku 1356, který měl ve středověku strážit zemské hranice, obchodní stezky a doly se zlatem. Hrad nese jméno svého zakladatele, českého krále a římského císaře Karla IV. Původně byl nazýván Karlsberg, tedy Karlův hrad a odtud se nakonec vyvinulo pojmenování Kašperk. Hrad se tyčí vysoko v Kašperských Horách, v nadmořské výšce 886 metrů a je obklopen lesy. I když je hrad z větší části již zříceninou, stále má svým návštěvníkům co nabídnout. Při jeho prohlídce navštívíte purkrabství a prohlédnete si expozici zaměřenou na hospodářský život na hradě, projdete si hradní palác, východní věž a užijete si vyhlídku z pátého patra východní věže.


Foto: hrad Kašperk

Kašperské Hory ukrývají také zajímavá muzea. V Muzeu Šumavy jsou k vidění stálé expozice věnované přírodě a historii Šumavy. Vystaveny jsou zde nejen přírodniny, ale také doklady zlatorudného hornictví, dřevařství, sklářství, zemědělství či památky lidové kultury a umění. Dále jsou zde prezentovány unikátní středověké plastiky, vycpaná zvířata, betlémy, obrazy a grafiky se šumavskými motivy. Hned tři muzea v jednom se skrývají v domě na náměstí v Kašperských Horách – jde o Muzeum historických motocyklů, Muzeum hraček a Pivovarnické muzeum vystavující přes 600 exponátů.


Foto: Muzeum historických motocyklů

Milovníci motorek a starých strojů budou z Muzea historických motocyklů jistě nadšení. Jedná se totiž o největší expozici historických motocyklů v celé České republice, kde je k vidění mnoho světových unikátů. Muzeum vzniklo v roce 1990 a postupem času k němu přibyly ještě další dvě pobočky, které je možné navštívit v Železné Rudě a Bečově nad Teplou. Mezi nejcennější exponáty řadíme především motocykl JAC, který je jediným dochovaným kusem na světě, motocykl Wagner, řemenový Wanderer z roku 1913, čtyřválcový Ariel a mnoho dalších. Nemusíte být žádný znalec, aby vás okouzlil nejdelší motocykl na světě nazývaný Čechie, který byl konstruován pro 3 osoby. 


Foto: Muzeum historických motocyklů

Součástí muzejní expozice je i sbírka historických jízdních kol, mezi nimiž vyniká například vysoké jízdní kolo firmy Kohout z roku 1890. Průměr jeho předního kola je úctyhodných 160 cm. Je třeba zmínit také kardanové kolo firmy FENDT i dřevěné kolo barona von Dreise. Kromě vystavených motorek a kol každého návštěvníka jistě uchvátí i samotné prostory, v nichž se muzeum nachází. Najdete jej totiž v domě z 15. století, kde své mládí trávil známý spisovatel Karel Klostermann, jehož pamětní deska visí na zdi. Ve stejném domě je také expozice  věnovaná  hračkám, která potěší zejména nejmenší návštěvníky. 

Přestože nejsou Kašperské Hory nijak velké, díky množství památek, které nabízí a poutavé poloze v předhůří Šumavy, se staly atraktivním turistickým cílem. Jsou vyhledávaným rekreačním centrem s celoroční nabídkou kvalitních služeb. V zalesněných kopcích v okolí jsou dodnes patrné stopy dávné důlní činnosti, narazit můžete na zbytky štol, šachet, jámy, hluboké příkopy či náspy vzniklé povrchovou těžbou. Jde o unikátní technické památky, k nimž z náměstí vede naučná stezka nazývaná „Cesta zlatokopů“. Ve městě se dále křižují četné turistické a cyklistické trasy, vede tudy několik naučných stezek a vlastivědných okruhů. Po stezkách je možné vyrazit do okolních Kašperských Hor, přírodního parku Kašperská vrchovina, do Chráněné krajinné oblasti Šumava a Národního parku Šumava. V zimě mohou milovníci lyžování a snowboardingu využívat Ski areál Kašperské Hory nacházející se na severním svahu Liščího vrchu. 

Kašperské Hory jsou rovněž vyhledávanou lokalitou pro milovníky houbaření. Pokud tedy také patříte k nadšeným sběratelům hub, budete si v okolních lesích připadat jako v ráji. Šumavské lesy všeobecně jsou známy tím, že na houby do nich můžete chodit doslova s kosou a nestane se, že byste se někdy vrátili s prázdnou. Je to dáno tím, že v této oblasti chybí jakékoliv větší průmyslové podniky a půda v lesích tak není poničená. Houby všeho druhu rostou v okolí Kašperských Hor opravdu hojně. Po celou houbařskou sezónu, která v závislosti na počasí začíná přibližně koncem července a končí až v listopadu, je možné sbírat snad všechny druhy jedlých hub - hřiby pravé, klouzky, hřiby kováře, lišky, masáky (muchomůrka růžovka), suchohřiby, křemenáče, kozáky a další.

Pokud jste se rozhodli, že se na všechny architektonické a i přírodní skvosty, které Kašperské Hory nabízí, zajedete podívat osobně, doporučujeme Vám ubytování v Aparthotelu Šumava 2000. Tento rodinný čtyřhvězdičkový hotel se nachází v centru města, na historickém náměstí, hned vedle Muzea historických motocyklů, ale zároveň je i v přímém kontaktu s okolní přírodou. Hotel je v provozu od roku 2002 a nabízí nejen luxusní ubytování, ale také wellness a bohaté programy na každý den.

- jap - 

Přechozí články z České republiky:  
Zbrašovské aragonitové jeskyně a Hranická propast 
Mikulovský zámek 
Indiánské léto na Šumavě si užijí děti i rodiče 
Lysá hora s novou tváří 
Pohádkový vodní zámek Červená Lhota 
Přeměna třebíčského kláštera v šlechtický zámek 

Článek byl zobrazen 6 620 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA