Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Středověký gotický hrad Sovinec je mohutně opevněná pevnost

Hrad Sovinec vypínající se na skalnatém výběžku v horském údolí Nízkého Jeseníku patří k nejrozsáhlejším hradním komplexům v okrese Bruntál. Původní hrad byl založen před rokem 1332 bratry Pavlem a Vokem z moravského rodu Hrutoviců, který nesl po roce 1348 název po hradu – páni ze Sovince.

V průběhu husitských válek byl Sovinec důležitou husitskou pevností. O rozšíření hradu a celého panství se postarali Pňovští ze Sovince, kteří hrad získali v roce 1492. V renesanční sídlo se Sovinec proměnil v držení pánů z Boskovic, kteří hrad koupili v roce 1543.

Rozsáhlé stavební úpravy hradu pokračovaly i za vlastníka Vavřince Edea ze Štiavnice. Ten hrad vlastnil od roku 1578 a dále se od roku 1592 na rozšiřování hradního komplexu podílel jeho zeť Jan starší Kobylka z Kobylího - poslední český majitel hradu. Tehdy k hradu přibyly některé fortifikační prvky jako například polygonální bašta Remter, opevnění zvané Kočičí hlava, a barbakán s dnešní první branou.

V roce 1623 po bělohorské porážce získal hrad Řád německých rytířů, který byl řádem dosti bojovným. Pokud k tomuto faktu připočteme ještě jejich neblahé zkušenosti s místními starousedlíky, není nijak zvlášť překvapující informace, že bylo už tehdy značně rozsáhlé opevnění Sovince dále vylepšováno. Pro další rozsáhlé opevnění hradu dalo podnět obsazení hradu Dány roku 1626. Do roku 1643 tak vznikly další tři barokní bastiony a další bašty, byly vystavěny další hradební zdi, příkopy a předsunutá věž. Tato stavební opatření patří k nejrozsáhlejším zachovaným opevněním z období třicetileté války v našich zemích.

Přes všechna tato válečná opatření byl hrad na podzim roku 1643 dobyt švédskými vojsky generála Torstensona a až do roku 1650 jim hrad sloužil jako jedna z jejich pevností. V dalších letech význam Sovince postupně upadal a po požáru v roce 1784 byly na něm provedeny jen nejnutnější opravy.

Ve 40. letech 19. století měl zde své sídlo řádový seminář a od roku 1867 tu byla lesnická škola. V roce 1904 byl posledními stavebními úpravami hrad změněn na letní sídlo velmistra Řádu německých rytířů. V průběhu 2. světové války se hrad stal vězením francouzských důstojníků a základnou jednotky SS. Koncem války v roce 1945 hrad opět vyhořel.  Proslýchá se, že si vojáci Rudé armády pod vlivem alkoholu udělali ze Sovince cvičný terč pro zápalné granáty. Již v roce 1951 byly zahájeny zabezpečovací práce a v současnosti je hradní komplex postupně obnovován a rekonstruován.

Prohlídkový okruh provede návštěvníky 1. až 5. nádvořím a trasa vede dále na tzv. Horní hrad, který je nejstarší částí Sovince, s vyhlídkovou věží. Výstavní expozice se nacházejí v jednotlivých historických objektech, k nimž náleží hradní palác, brána, purkrabství a konírny. V bývalých konírnách jsou k vidění expozice Lesnické školy na Sovinci a další výstava drobností z historie hradu. V purkrabství se nacházejí expozice archeologie, cínu a zbraní, ve sklepení je mučírna. V jeskyni pod Horním hradem na 5. nádvoří najdou návštěvníci expozici vinného sklepa a v gotickém sklepení pod 5. nádvořím jsou další výstavní prostory.

Celému historickému komplexu dominuje mohutná kamenná věž pokrytá šindeli. Je z ní nádherný výhled na město a okolní přírodu. Na hradě je jaksi zvykem, že se zde koná poměrně bohatý doprovodný program – jarmark, různé slavnosti, a především vystoupení šermířských skupin a divadelních souborů, jsou zde také prezentována zapomenutá umění tradičních řemesel.

Stará pověst vypráví, že pod jedním z několika balvanů porostlých mechem, ležícím dosud na strmém svahu Soví skály je ukryt vchod do jeskyně, v níž v dávných dobách žil Soví král. Měl to být zakletý mládenec s moudrým sovím pohledem a smutkem v duši, který se v noci proměňoval za velkého výra. Ten žalostně kroužil nad jedním z kamenů, na němž vystupoval obrys dívčí podoby. Celé kouzlo prý měla na svědomí zlá čarodějnice Durma, protože takto proklela toho, kdo nechtěl opětovat její náklonnost.

Na Soví skálu dovede turisty modrá značka. Prochází Valšovským dolem vzhůru na Sovinec. Přímo naproti hradu je Soví skála. Na mapě ji nehledejte, protože se na ni asi nevešla, ale je tam.

Možnosti ubytování a stravování v okrese Bruntál

Návštěvnické informace
Do hradu mohou návštěvníci vzít s sebou své psí mazlíčky, ale jen na vodítku a s náhubkem, případně s malým pejskem v tašce. Na hradě se občas střílí, a tak je potřeba umět psa uklidnit.

Bezbariérový přístup je možný na jednotlivá nádvoří s výjimkou tzv. Horního hradu a věže.
Hrad leží v podhůří Jeseníků na cestě ze Šternberka do Rýmařova. Do Sovince se dostanete po silnici č. 445 z Rýmařova směrem na Šternberk, z níž za vsí Stránské odbočíte na Jiříkov a Sovinec. Parkovat lze kdekoli, kde to není zakázáno, nejlépe na náměstí či na parkovišti poblíž hradu.

Cyklisté se dostanou k hradu po cyklotrase 511, v Jiříkově se nachází křižovatka cyklotras 6144-6053-6106. Vlakem dojedou návštěvníci do stanice Újezd u Uničova a dále je nutné jet autobusem (10 km). Autobusová zastávka Sovinec se nachází jen 20 metrů od hradu, ze zastávky Paseky jsou to ještě 4 km. Autobus na trase Šternberk – Rýmařov zastavuje přímo v Sovinci.

-ar-
Fotografie: Petr Dadák

Předchozí články z České republiky:
Český Krumlov - město Rožmberků
Kutná Hora - město stříbra
Raně barokní zámek Libochovice
Zámek Opočno je stavba severoitalského typu
Vsetínský zámek byl kdysi gotickou tvrzí

Článek byl zobrazen 7 333 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA